Тенденциите показват, че при настоящия темп на развитие на дигиталната

...
Тенденциите показват, че при настоящия темп на развитие на дигиталната
Коментари Харесай

Ева Майдел: До 2 години ще има дефицит на 750 000 ИКТ специалисти

Тенденциите демонстрират, че при сегашния ритъм на развиване на цифровата стопанска система през 2020 година ще има дефицит от 750 хиляди ИКТ експерти. Това съобщи евродепутатът (ГЕРБ/ЕНП) Ева Майдел в хода на Европейската бизнес среща - конгрес на високо ниво, на който се разискват провокациите пред сегашното и бъдещето на стопанската система на Европа.

 Едва половината читалища имат компютри и интернет
Едва половината читалища имат компютри и интернет

246 читалища са основани в България за последните 5 години

По думите на евродепутата хората са най-важния запас за дигитализацията , те са в основата на нововъведенията, а дефицитът на експерти ще бъде съществено предизвикателство, което би трябвало да се адресира неотложно посредством образования и преквалификации.

" Седем технологии имат максимален принос за цифровата гражданска война - това са изкуственият разсъдък, самостоятелните транспортни средства, огромни данни, 3D-принтиране, интернет на нещата, роботика и дронове и обществените мрежи ", разяснява Майдел по време на дискусионния панел за провокациите пред цифровата промишленост.

Според Майдел обаче има проблем в комуникирането по какъв начин тъкмо тези технологии улесняват живота ни. Това създавало предпоставки за всяване на боязън у обществото, че роботите да вземем за пример ще ни завладяват.

 300% растеж на ИТ секторът у нас за последните 7 години
300% растеж на ИТ секторът у нас за последните 7 години

В ИТ бранша са заети към 51 хиляди души

Сред специфичните посетители на срещата на високо ниво бяха ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни, заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс, еврокомисарите Катайнен, Домбровскис, Малмстрьом, Московици, както и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.

 Милиард евро е годишният оборот от ИКТ сектора
Милиард евро е годишният оборот от ИКТ сектора

Около 10 хиляди са компаниите работещи в бранш ИКТ и 40 хиляди за заетите в него
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР