Tencent Holdings обяви рекордна тримесечна печалба, надминавайки пазарните очаквания, след

Tencent Holdings обяви рекордна тримесечна печалба, надминавайки пазарните очаквания, след ...

Tencent отчете рекордна печалба за тримесечието.


Tencent Holdings обяви рекордна тримесечна печалба, надминавайки пазарните очаквания, след като интернет гигантът отчете ръст на стойността на инвестициите си, докато финтех и облачният бизнес компенсираха спада при игрите, предава Ройтерс.

Дори и така, ръстът на приходите е с най-бавния си темп до момента, тъй като регулаторните казуси натежаха над операциите ѝ свързани с гейминга. Това позволи печалбата от финансови технологии и други бизнес услуги да изпреварят игрите за смартфони за първи път.

Китайският регулатор, отговарящ за индустрията за игри, спря даването на разрешения през по-голямата част от миналата година. Това доведе до най-големия спад на печалбата на Tencent за тримесечието, което приключи през декември, както и до най-ниския ръст на годишната печалба от 13 години.

Одобренията стартираха наново през декември, когато Tencent получи разрешение да пусне голямото си заглавие Perfect World Mobile в тримесечието между януари и март. В рамките на тези три месеца Tencent отчете 17% ръст на нетната печалба до 27 млрд. юана (3,93 млрд. долара. Анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакваха средно 19,4 млрд. юана.

Маркетинговите разходи на фирмата са се свили с 24 на сто.Още по тематаTencent тихомълком подготвя облачна гейминг платформаTencent отбеляза най-острия спад на печалбата си за тримесечие

В портфолиото на Tencent влизат компании като Tencent Music Entertainment Group и платформата за видео стрийминг на живо Huya.

И все пак приходите се оказаха под очакваните от анализаторите 85,5 млрд. юана.

Категорията „Финтех и бизнес услуги“, която за първи път е отделена в отчета и включва разплащателните и облачните услуги, генерира 21,8 млрд. юана за тримесечието.

Това е повече от приходите от мобилни игри, който обичайно е носител на най-голям генератор на приходите на Tencent. Приходите от игри спаднаха с 2% до 21,2 млрд. юана заради по-малкия брой изкарани нови игри на пазара.

Същевременно Tencent понася удар от забавянето на китайската икономика. Приходите ѝ от онлайн реклама са нараснали с 25% спрямо 55% през същия период година по-рано. Tencent обвинява за това „предизвикателствата в макросредата“ и високата база за сравнение.

По думите на Карън Чан, анализатор на Jefferies, рекламните приходи са нараснали по-бавно от очакваното, но брутният марж от рекламата се е подобрил.

Източник: investor.bg