Темповете на растеж на цените на жилищата в САЩ ще

...
Темповете на растеж на цените на жилищата в САЩ ще
Коментари Харесай

Поскъпването на имотите в САЩ забавя темповете си

Темповете на напредък на цените на жилищата в Съединени американски щати ще спаднат до 10%, или на половина по отношение на сегашните си стойности, до края на тази година и ще се забавят в допълнение през идващите две години.

Причината е, че скъпите парцели и възходящите лихви по ипотеките отстраняват евентуалните купувачи от пазара, демонстрира изследване на Ройтерс.

Подкрепени от съвсем нулевите разноски по заемите и търсенето на повече жилищно пространство от страна на американците, междинните цени на жилищата в Съединени американски щати са се повишили с над една трета от началото на пандемията. Но този непредвиден взрив към този момент отшумява, считат специалистите.

Федералният запас увеличи главния си лихвен % с общо 75 базисни пункта от март насам, като през тази и идната година се чакат още покачвания. Лихвите по 30-годишните закрепени ипотечните заеми доближиха над 5% през април, което е най-високата им равнище от повече от десетилетие.

Проучването на Ройтерс, извършено този месец измежду 28 анализатори на парцели, демонстрира, че цените на жилищата в Съединени американски щати ще се покачат приблизително с 10.3% тази година въз основа на показателя Case/Shiller. Това би било на половина по отношение на настоящия им ритъм от към 20%, който е най-силният от рекордната 2001 година насам.

„ Поскъпването на жилищата е зашеметяващо и ние в действителност чакаме доста закъснение в бъдеще, изключително откакто лихвите по ипотеките съвсем се удвоиха. Младите фамилии към този момент се затрудняват да намерят еднофамилно жилище, което могат да си разрешат, а нарастването на лихвите по ипотеките единствено ще утежни този проблем “, сподели Брад Хънтър, началник на консултантската компания Hunter Housing Economics.

Предвижда се покачването на цените на жилищата да се забави до 4.4% през идната година и до 3.9% през 2024 година

Прогнозите за жилищния пазар в Съединени американски щати са по-добри, спрямо някои други страни, като Австралия и Нова Зеландия, където се планува цените да паднат умерено в някакъв миг през идващите три години, откакто също се покачиха експоненциално по време на пандемията.

Но предстоящото нарастване на цените на жилищата за тази година беше доста по-високо от прогнозите за инфлацията и растежа на заплатите, което значи, че достъпността е малко евентуално да се усъвършенства скоро, изключително за фамилиите, които купуват жилище за първи път.

Близо 90% от интервюираните анализатори считат, че достъпността за първичните купувачи ще се утежни през идващите две години. Само трима са на мнение, че ще се усъвършенства.

На фона на потребителската инфлация, която доближи 40-годишен връх, и на възходящите лихвени проценти, интензивността на жилищния пазар към този момент внезапно се забави.

„ Милениалите не са виждали 30-годишните ипотеки над 5% повече от месец в живота си в зрелост. Влиянието на по-високите лихви ще понижи продажбите и строителството, а растежът на цените ще се забави “, споделя основният икономист на Windermere Real Estate Матю Гарднър,.

Междувременно, продажбите на съществуващи жилища, които съставляват към 90% от общите продажби, спаднаха до съвсем двугодишно дъно от 5.61 милиона единици предишния месец. Прогнозата на специалистите е, че те ще паднат в допълнение, с цел да доближат 5.34 милиона единици до второто тримесечие на идната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР