Темповете на растеж на европейската икономика продължават да се забавят.

...
Темповете на растеж на европейската икономика продължават да се забавят.
Коментари Харесай

Как европейските лидери могат да оставят забавянето на растежа да прерасне в криза?

Темповете на напредък на европейската стопанска система не престават да се забавят. Европейската централна банка (ЕЦБ) предвижда растеж от 1,1% на брутния вътрешен артикул (БВП) за тази година и не повече от 1,2% за идната при предишна прогноза от надлежно 1,2% и 1,4%.

На фона на по-песимистичните упования Старият континент е изправен и пред възходяща неустановеност, обвързвана с готвените от Щатите мита против вноса от Европейски Съюз, както и риска от Брекзит без договорка.

През последните месеци ЕЦБ, както и други интернационалните организации, като Международния валутен фонд и Организацията за икономическо съдействие и развиване приканиха Брюксел за нови фискални тласъци за предотвратяването на криза. Правителствата на огромните стопански системи в Еврозоната обаче остават " глухи " за тези апели.

Какво приказват цифрите?

Най-сериозни са терзанията към водещата европейска стопанска система Германия. В началото на седмицата формалната статистика сподели нов спад в поръчките през август с 0,6% дружно с ненадейно стесняване на вътрешното търсене.

Икономика номер 1 на Стария континент се приближава до рецесията, а упованията за 2019 година са за напредък от едвам 0,5% и 0,6% за 2020 година.

Междувременно всички страни от Еврозоната са изложени на рисковете, произлизащи от задълбочаващата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай.

Какво ѝ е нужно на Европа?

Фискалните тласъци са нужни за Еврозоната, а също по този начин са нещо, което тя би могла да си разреши, считат специалисти от Market Watch.

През предишния месец ЕЦБ пристъпи към в допълнение орязване на исторически ниските лихви и нова стратегия за изкупуване на облигации. Действията на финансовата институция са още един удар върху банковия бранш.

Междувременно фискалната политика в Еврозоната към момента остава неутрална. Общият фискален недостиг на страните в нея за предходната година е в размер на 0,5 от Брутният вътрешен продукт, демонстрират данните на Евростат.

" В условия на нулеви или даже негативни лихви увеличението на кредитирането не значи безусловно и растеж на дълга ", показва някогашният основен икономист на МВФ Оливие Бланшард.

По оценката на някои анализатори сега Брюксел се нуждае от по-големи разноски под формата на обществени вложения в инфраструктура, зелени енергийни планове или на принадлежности за по-нататъшно консолидиране на паричния съюз.

Политиката на страните от Еврозоната

Страните с високи равнища на държавния дълг - Италия (над 130% от БВП) и Франция (близо 100% от БВП), няма по какъв начин да продължат да поемат нови отговорности даже при ниските равнища на лихвите. А тези, които са съумели да реализират доста понижение на дълга си през последните години, в тази ситуация с Германия и Холандия, са внимателни във връзка с харчовете си.

От MarketWatch показват, че въпреки всичко главната причина за пасивността в това отношение е повече политическа и по-малко финансова. Що се отнася до Еврозоната, предлагането за основаване на общ бюджет, който да бъде употребен при положение на рецесия, пропадна.

В случая с Германия нито една от двете партии, влизащи в ръководещата коалиция, не желае да се трансформира в тази, нарушила бюджетният принцип, прочут като scwarze null или " черна нула ". Според него държавното управление в Берлин се води от концепцията да събира по-голяма сума, в сравнение с да харчи. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР