Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически

...
Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически
Коментари Харесай

Радев: Европейската интеграция на Северна Македония не трябва да става за сметка на българската история

Темповете на прогрес в работата на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония изостават фрапантно от развиването на процеса за европейска интеграция на югозападната ни съседка. Това съобщи президентът Румен Радев на срещата си с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония. Държавният глава акцентира, че настъпващият месец октомври може да се окаже основен в двустранните връзки, тъй като Съветът на Европейски Съюз може да вземе решение за започване на договаряния за участие на Република Северна Македония.

" Искам да ви благодаря за положените от вас обилни старания за реализиране на позитивни резултати в осъществяване на Договора от август 2017 година. Напредъкът във вашата работа е главният аршин за неговото осъществяване ", обърна се президентът към участниците в комисията. Президентът добави, че последната среща на комисията обаче буди безпокойствие.

" Ако можете да гарантирате, че в границите на оставащия един месец комисията ще реши всички противоречиви въпроси, в това число събития, персони, корекции на учебници, на надписи в музеи и на паметни плочи, на позиции на публичните медии – то българското държавно управление може да продължи политиката си на безусловна на процедура поддръжка за участието на Република Северна Македония в Европейския съюз ", съобщи Румен Радев.

Държавният глава акцентира, че в случай че такава гаранция не може да бъде дадена, следва държавното управление да предприеме екстрени ограничения за разработване на нова национална позиция с ясни условия и критерии в отбрана на българския народен интерес, които да залегнат категорично в преговорната рамка за Република Северна Македония като наложително изискване за участие. С тази нова позиция следва да бъде осведомен и българският парламент.

" Искам да подчертая категорично, че България би трябвало да продължи да поддържа европейската интеграция на Република Северна Македония. Винаги съм упорствал ние да бъдем най-активните покровители за тази идея, само че при ясни условия ", уточни още президентът и акцентира, че тази открита, правилна и градивна позиция:

Ще бъде от изгода за Европейски Съюз, тъй като няма да допусне нерешени междусъседски проблеми да се внасят в нашето европейско семейство и България ще покаже зрялост и отговорност за стабилността на съюза.

Ще бъде от изгода за самата Република Северна Македония, тъй като ще внесе ясни европейски критерии и резистентност в процеса на нейното европейско приобщаване.

Ще бъде от изгода и за България, тъй като не може тази интеграция да става за сметка на използването на българската история, език и еднаквост като разменна монета.

Българските представители срещнаха президента с постигнатото от комисията досега, както и с провокациите пред нейната работа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР