Температурите в света ще продължат да се повишават през следващите

...
Температурите в света ще продължат да се повишават през следващите
Коментари Харесай

Температурите в света ще се повишават следващите пет години

Температурите в света ще продължат да се покачват през идващите пет години и това демонстрира какво голямо предизвикателство ще е да бъде спазен задължението от Парижкото съглашение световното стопляне да бъде лимитирано под 2 градуса Целзий, разгласи Световната метеорологична организация (СМО), представена от Ройтерс и Агенция Франс Прес.

Според новите прогнози на СМО през интервала 2020-2024 съвсем всички райони, като се изключи някои в Южния океан, ще са с по-високи температури от регистрираните в последно време. Валежите ще са повече в по-големите географски ширини и в Сахел, само че северните и източни елементи на Южна Америка ще са по-сухи. Ветровете над Северния Атлантически океан може да са по-силни, което ще провокира повече стихии в Западна Европа.

Заради човешката активност планетата към този момент е с 1 градус Целзий по-топла от прединдустриалния интервал, което усилва климатичните произшествия. Предишният петгодишен интервал е най-топлият, регистриран до момента.

Средната световна температура ще продължи да е минимум с 1 градус Целзий по-висока до 2024 г, предвижда СМО. Вероятността тя да надвиши с 1,5 градуса доиндустриалните през идващите пет години е 20 %. Това не значи, че светът ще премине дълготрайно тази граница, която учените са определили като таван, с цел да бъдат избегнати пагубни промени в климата. Показва обаче продължаваща наклонност за стопляне, която акцентира "огромното предизвикателство " пред света да извърши задачата на Парижкото съглашение от 2015 година парниковите излъчвания да бъдат лимитирани, тъй че покачването на температурите да остане "доста под " 2 градуса Целзий, сподели генералният секретар на СМО Петери Талас.

Засега дълготрайната наклонност е от стопляне от 1,2 градуса над прединдустриалните равнища, сподели климатологът Майкъл Ман. Той чака температурите още веднъж да намалеят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР