Температурите в сибирската част на Арктика достигнаха рекордни средни стойности

...
Температурите в сибирската част на Арктика достигнаха рекордни средни стойности
Коментари Харесай

Рекордни средни температури в сибирската част на Арктика

Температурите в сибирската част на Арктика доближиха рекордни междинни стойности през юни, като в някои региони се следи повишаване до 10 градуса по Целзий. Това демонстрират данните на европейската работа за климатичните промени " Коперник ".

Учените споделят топлината е помогнала на разгарянето на пожари в района, което е довело до невиждано изхвърляне в атмосферата на към 59 млн. тона въглероден диоксид.

Горещото лятно време не е необичайност в Полярния кръг, само че през последните месеци се следиха извънредно високи температури.

Смята се, че Арктика се затопля два пъти по-бързо от междинното за света.

Карло Буонтемпо, шеф на " Коперник ", акцентира, че наклонността е " тревожна ".

Учените от " Коперник " показват, че в района е следен междинен растеж от 5 градуса. Това е повече от градус повече от предходните два най-топли месеца юни в историята - през 2018 и 2019.

Сибирският град Верхоянск доближи 38 градуса на 20 юни - 18 градуса по-висока от междинната оптималната дневна температура за месеца. Рекордът занапред ще се ревизира.

По-рано през юни в елементи от Сибир бяха регистрирани 30 градуса, до момента в който през май Хатанга в Русия - ситуиран в Полярния кръг на 72 градуса северна широчина - сложи нов температурен връх за май от 25,4 градуса.

Междувременно в района до 6 юли бяха регистрирани 246 пожара, обхванали повече от 1400 кв. Км (540 кв. Мили), съгласно съветската организация по горите.

Двата въпроса са свързани, съгласно Марк Парингтън, старши академик от Коперник.

" По-високите температури и по-сухите повърхностни условия обезпечават идеални условия тези пожари да изгарят и да продължат да съществуват толкоз дълго на толкоз огромна повърхност ", сподели той пред организация Ройтерс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР