Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните

...
Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните
Коментари Харесай

Жегата превърна Сибир в Африка, вечното замръзване се топи

Температурите се покачиха с 10 градуса по Целзий над междинните през юни в огромна част от Сибир, където почвата е постоянно замръзнала, с последния месец белязан от адска горещина като най-топлия юни в международен мащаб , заяви мрежата за наблюдаване на климата на Европейския съюз.

Арктически часови температурен връх за месеца - 37 градуса по Целзий - беше подложен на 21 юни край Верхоянск в Североизточна Русия, където метеорологичната станция записва 38 грас.дуса по Целзий, заяви Службата за изменение на климата Коперник (C3S).

Часовият връх - приблизително за 60 минути - беше с един до две градуса над записаните преди този момент арктически максимуми през 1969 и 1973 година.
Топлото време в огромни сектори от Сибир от януари, в композиция с ниска почвена мокрота, способстваха за възраждането на горските пожари, които опустошиха района предишното лято, заяви C3S.

И броят, и интензитетът на пожарите в Сибир и елементи от Аляска са се нараснали от средата на юни, което води до най-високите въглеродни излъчвания за месеца - 59 милиона тона CO2 - откогато стартират върховете през 2003 година

" Миналата година към този момент беше много извънредно и рекордно откъм пожари лято в Арктическия кръг ", споделя Марк Парингтън, старши академик в Службата за наблюдаване на атмосферата Коперник на Европейски Съюз (CAMS), предупреждавайки за " интензивна интензивност " през идващите седмици.

В международен мащаб юни 2020 година беше с повече от половин градус по Целзий по-топъл от междинното в интервала 1981-2010 година за същия месец и наедно с юни 2019 година като най-топлия регистриран до момента.

Сибир и Арктическият кръг са предразположени към огромни годишни температурни съмнения, само че постоянството на тазгодишното топло време е доста извънредно, съобщи шефът на C3S Карло Буонтемпо.

Въглеродна бомба за безконечната заледеност

" Тревожното е, че Арктика се затопля по-бързо от останалия свят ", сподели той в изказване.

В Арктическия район междинните температури са се повишили с повече от два градуса по Целзий от средата на 19 век, двойно повече от междинната стойност в света.

Въпреки по-ниските от междинните температури в западните елементи, целият Сибир - по-голям от Съединените щати и Мексико дружно - беше над 5°С над нормата за юни.

Омекването на в миналото твърдата безконечна замръзнала почва - разпростряла се в Сибир, Аляска и Северна Канада – трансформира изискванията на живот на локалните поданици и заплашва промишлената инфраструктура, изключително в Русия.

Масов разлив на дизелово гориво наоколо до град Норилск, Русия, се стигна, когато в края на май контейнер на електроцентрала, издигната на здапочнала да се топи постоянно завръзнала почва, се срина.

" Широкото топене на постоянно замръзналата земя се планува за този век ", се споделя предходната година в отчет на научната група на Организация на обединените нации за климата, IPCC.

" По-голямата част от арктическата инфраструктура е ситуирана в райони, където се чака да се ускори стоплянето на постоянно замръзналата почва доникъде на века. "

Почвите в региона на безконечна заледяване в Русия, Аляска и Канада държат два пъти повече въглерод - най-много под формата на метан и CO2 - спрямо атмосферата, над 1,4 трилиона тона.

Един звук въглерод е равностоен на 3,65 тона въглероден диоксид.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР