Температурата на водата няма никакво значение за миенето на ръцете.

...
Температурата на водата няма никакво значение за миенето на ръцете.
Коментари Харесай

Горещата вода не прави ръцете по-чисти

Температурата на водата няма никакво значение за миенето на ръцете. Нито и вида сапун. И все пак, по всяка възможност го вършиме неправилно.

Учени от Университета Ръджърс в Съединени американски щати замърсили ръцете на доброволци с безвредни бактерии и ги предиздвикали да си измият ръцете в вода с температура 38, 25 и 15 C. Те решили, че 15 C e най-ниската температура на водата, при която хората биха се чувствали удобно. Американските органи за надзор на храните изискват в заведения, в които се подготвя храна, да има вода, която да доближава температура най-малко 100 градуса по Фаренхайт (или 38 по Целзий).

Исторически изследвания откриват, че множеството хора са били учени да мият ръцете си с допустимо най-горещата вода, която им понася. Като цяло, хората свързват по-топлата вода с по-чисти ръце. Изследването обаче открива, че от това няма необикновен смисъл. Температурата на водата няма резултат. И това не е единственото изследване с сходен резултат – до сходен извод стига и обява във Food Service Technology от 2002 година

В последните години неведнъж е открито, че и от антибактериалните сапуни няма никаква изгода. Те не почистват по-добре от елементарните. Дори в противен случай – в дълготраен проект могат да навредят, предизвиквайки устойчивост на болестотворните бактерии.

Кое тогава прави ръцете по-чисти? Оказва се, само времето, което отделяме за миене.

Изследователите от Ръджърс вземат решение да извърнат внимание върху времето, в което доброволците търкат ръцете си със сапун – надлежно 5, 10, 20 и 40 секунди, без да се включва изплакването. Те откриват значима статистическа разлика, както сред 5 и 20 секунди, само че не и сред останалите шпации. С други думи – 5 секунди не стигат. Нужни са сред 10 и 20 секунди сапунисване, с цел да измиете добре ръцете си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР