Темпът на нарастването на минималната работна заплата в рамките на

...
Темпът на нарастването на минималната работна заплата в рамките на
Коментари Харесай

Неаргументираният ръст на МРЗ заплашва 15 икономически дейности

Темпът на повишаването на минималната работна заплата в границите на отрасловото и браншово групово трудово договаряне е доста по-различен от растежа на административно определяната минимална месечна работна заплата за цялата страна . Резултатите са от проучването на браншовете за интервала 2001 - 2018 година на учредения от АИКБ Институт за стабилно икономическо развиване и проучването му върху груповото договаряне в България.

Безконтролното и неаргументирано повишение на МРЗ е опасност за съществуването на 15 стопански действия, в които работят 330 817 души, а за други стопански действия няма на практика никакво въздействие, безапелационен бе Теодор Дечев , шеф " Индустриални политики " в АИКБ и учител във Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система. По думите му е нужен финален отвод от административното установяване на минималната месечна работна заплата (МРЗ) и подписване на националното съглашение за въвеждане на механизъм за договарянето й по стопански действия.

Всякакви опити да се договаря минималната работна заплата в страната са обречени, в случай че не се промени методът на установяване на МРЗ в средносрочната бюджетна прогноза . Необходимо е и цялостно прекачване на определянето на спомагателните хонорари за прослужено време и професионален опит (т. нар. " класове " ) в областта на груповото договаряне.
Според Дечев обаче шансът да се подписа такова съглашение понижава , тъй като средносрочната бюджетна прогноза е написана до 2021 година в това число. Според данните от направеното проучване заетостта и приходите при европейските страни, които нямат регламентирана национална минимална месечна работна заплата, са доста по-високи. Това се дължи не толкоз на отсъствието на минимална заплата, а най-много на обстоятелството, че в тези страни работят извънредно добре уредени системи за групово договаряне. Договорените минимални работни заплати по стопански действия в тези страни са извънредно съответни и това е в поддръжка на икономическия напредък и на основаването на работни места.

Изследването върху груповото договаряне в България демонстрира, че фокусирането върху договарянето на минималните осигурителни приходи е довело до прекъсване на груповото договаряне в цели браншове , без значение, че там има съответни браншови работодателски и синдикални структури, които по принцип си партнират. Договарянето на размера на възнагражденията е сменено с гарантиране на приходите на Държавното публично обезпечаване. В редица браншове, обществените сътрудници безусловно са не запомнили за останалите въпроси, подлежащи на договаряне.

Силна страна на браншовото групово договаряне у нас е насъбраният опит в областта на разпростирането на груповите трудови контракти на отраслово и браншово равнище. В интервала 2010 - 2018 година са разпростирани неколкократно отрасловите групови трудови контракти в пет сектора: пивоварен бранш; водоснабдяване, канализация и филтриране на водите; целулозно-хартиена промишленост; изследване, рандеман и преправка на минерални суровини; дървообработваща и мебелна индустрия.

Недостатък е относителното еднообразие в наличието на КТД на отраслово и браншово равнище и остарял метод към метода на преговаряне. Последният е закрепен и в Кодекса на труда. Липсват нововъведения в груповото договаряне , изключително на фона на европейската процедура. Наблюдава се неподходяща наклонност на " пренасяне " на груповото договаряне към държавните институции и ведомства, както и към държавните предприятия. Това също по този начин се отнася в избрана степен и за синдикалното участие.

Много едва е груповото договаряне при дребните и микро-предприятията .

Колективното договаряне на отраслово и браншово равнище е в синергия със специфични съглашения за установяване на минималната заплата по стопански действия. То дава благоприятни условия за преструктуриране и доста по-оптимално преговаряне в някои браншове.

Много присъщ образец - благоприятни условия за преструктуриране на груповото договаряне в подотрасъл електроразпределение и електроснабдяване. Досегашният браншови групов трудов контракт в енергетиката има прекомерно необятен обсег. Между обособените подотрасли има основни несъгласия. Електроразпределението по предписание е в губеща позиция вследствие на тези несъгласия. Има опция за основаване на характерна подотраслова (браншова) работодателска организация на другите сдружения в областта на електроразпределението и електроснабдяването. Ако в нея бъдат включени всички сдружения, свързани с електроразпрелението, те ще са над 10 броя, като при положение на сдружаването им ще имаме 100 процентова представителност на работодателите в този подотрасъл и обвързваните с него стопански действия. Съществува риск от заменяне на груповото договаряне от процедури на ерзац обществено съдействие, като договарянето на минимални осигурителни приходи.

" Учредихме института първоначално тази година с задачата да предизвиква предприемачеството у нас. Целта му е посредством проучвания и профилирани стратегии да работи за стабилно икономическо развиване, възстановяване на бизнес средата и капиталовия климат в България ",заяви ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев. Сред дилемите му е да работи и за подсилване на партньорството сред бизнеса, страната, общините и организациите на гражданското общество, както и повишение на информираността и научната аргументираност на предлаганите от АИКБ решения.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР