Темпът на инфлация в ЕС се е забавил до 1,2

...
Темпът на инфлация в ЕС се е забавил до 1,2
Коментари Харесай

Инфлацията в Еврозоната се забави до най-ниско равнище от над 3 години

Темпът на инфлация в Европейски Съюз се е забавил до 1,2 % през септември по отношение на 1,4 на 100 през август, а в Еврозоната е бил 0,8 на 100 през септември по отношение на 1 % през предходния месец, заяви през днешния ден Евростат на уеб страницата си.

Инфлацията в Еврозоната се е забавила до най-ниското си ниво от над три години - повече, в сравнение с бе миналата оценка, отбелязва Ройтерс.

Забавянето евентуално ще провокира нови терзания за положението на стопанската система на Еврозоната и може да възобнови дебата в Европейската централна банка по какъв начин да поддържа инфлацията малко под 2 %.

През септември 2018 година инфлацията в Европейски Съюз е била 2,2 на 100, а в еврозоната 2,1 %.

В България инфлацията през септември тази година е била 1,6 на 100 по отношение на 2,5 % през август. Година по-рано индикаторът е бил на ниво 3,6 на 100, предава Българска телеграфна агенция.

Най-ниска инфлация е регистрирана в Кипър (-0,5 процента), Португалия (-0,3 на сто), Гърция, Испания и Италия (по 0,2 процента).

Най-високо е било нивото в Румъния (3,5 процента), Словакия (3 процента) и Унгария (2,9 на сто).

Най-голям принос за годишната инфлация в Eврозоната имат услугите (+0,66 процентни пункта) и храните, алкохолът и тютюневите произведения (0,29 процентни пункта).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР