Темите за качественото съдържание и за разгръщането на потенциала на

...
Темите за качественото съдържание и за разгръщането на потенциала на
Коментари Харесай

Дискусия на тема “Как се отглеждат бъдещи будители“ се състоя в “Гьоте институт“ в София

Темите за качественото наличие и за разгръщането на капацитета на децата посредством четене бяха измежду акцентите на полемика, която се организира в “Гьоте институт “ в София в Деня на националните будители. Дискусията бе озаглавена “Как се отглеждат бъдещи будители “ и е част от акцията “Четем – разпростирам светове “. Разговорът се концентрира върху това по какъв начин се развиват сериозното мислене и въображението на децата. Модератор на полемиката беше журналистката Милена Янинска.

Гости на събитието бяха Ния Арсениева - изпълнителен шеф на книжарници “Ориндж “, Валентина Стоева - създател на фондация “Детски книги “ и докторант по “Tеория на четенето “, Цвета Брестничка - създател на книги за деца и възрастни, част от екипа на асоциация “Родители “, Албена Раленкова - редактор на книги за деца от издателство “Фют “ и Дамян Дамянов – илюстратор и учител в Нов български университет (НБУ).

“През очите на децата ние като възрастни преоткриваме света отначало – влизаме в един нов свят, техния свят. В срещата на тези два свята се ражда нещо ново и прекрасно’’, сподели Албена Раленкова - редактор на книги за деца от издателство “Фют “.

На събитието бяха разисквани въпроси за разпоредбите и правилата на създателите на детски книги при основаване на истории и послания, за значимостта на илюстрациите при поднасянето на детски истории, за това кои книги са подобаващи за определна възраст на детето, и за значимостта на учителската роля за разпространение на четенето измежду децата.

“Много е мъчно да се припознаеш като детски публицист. Аз по-скоро съм човек, който се пробва да беседва с децата през книгите. Много съм щастлива, когато този диалог се получава. Ако приказваме за аршин, към който се придържам, може би това е диалогът, т.е. дали това, което се пробвам да направя като текст, е диалог с детето или е нещо, което аз се пробвам да му кажа. “ Това изясни на полемиката Цвета Брестничка - създател на книги за деца и възрастни.

“Всъщност аз не се пробвам да му кажа нищо, пробвам се да го накарам то да стигне до отговори и да си зададе въпросите. Ако виждам, че книгата съумява да реализира това нещо, съм доста щастлива, тъй като книгата не е справочник върху това по какъв начин да станем огромни, умни и положителни. Книгата е диалог. През книгата децата могат да доближат до отговори на въпроси, на които възрастните от време на време не могат да отговорят’’, сподели тя. Детската авторка добави, че в днешно време е доста значимо по какъв начин се приказва с децата за книгите.

“Илюстраторският труд е най-малко толкоз значим, колкото този на създателя. Но те не трябва да се показват в някакви дялове и проценти, а по-скоро да вървят ръка за ръка, и положителната история да бъде илюстрирана, и показана по подобаващ за нея метод ”, сподели илюстраторът Дамян Дамянов.

“За мен значително се губи тази двустранна връзка, този спор за това какво четем, за какво го четем и за какво то е положително, или пък какво следва след него. За мен верният път е тъкмо независимото сериозно мислене, даже с цената на това детето да захвърли книгата, само че да изясни за какво я е захвърлило’’, добави по тематиката за сериозното мислене той.

“Родителите или възрастните се водят от външния тип и физическите характерности на книгите, без да влизат допълнително детайлности. Това не е неверно като цяло. То дава някакви ориентири на едро. Но ми се коства, че при избора на книги не би трябвало да пропущаме децата и тяхното отношение към книгата. ” Това изясни за избора на вярната книга за едно дете Албена Раленкова -  редактор на книги за деца от издателство “Фют “.

“Децата имат непогрешим нюх към книгите, които са за тях. Ако оставите едно дете да избере единствено, то постоянно ще избере тази книга, която в действителност е за него. Защото тя му проговаря. Проговаря му тогава, когато е направена добре’’, добави тя.

“На първо място са учителите в детските градини. Ако учителите в детските градини продължат делото на родителите и работят с хубави, качествени, нови издания, децата могат да се приготвят доста добре за учебно заведение. Така началният преподавател, който е най-важната фигура до четвърти клас, съумява да даде онази основа, която да подсигурява, че на десетгодишна възраст децата ще имат предпочитание да четат и няма да бъдат отвратени от книгите’’, изясни за ролята на учителите при разпространение на четенето Валентина Стоева - създател на фондация “Детски книги “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР