Темите, които ни разделят, са по-малко от тези, които ни

...
Темите, които ни разделят, са по-малко от тези, които ни
Коментари Харесай

Минималната заплата за пореден път скара синдикати и работодатели

Темите, които ни разделят, са по-малко от тези, които ни сплотяват. През 2019 година има две изборни акции, а по избори здравият разсъдък напуща хората. Затова си поставихме задачата да определим методиката за минималната работа заплата. Това съобщи ръководителят на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов.

Пред Нова телевизия, Теодор Дечев от АИКБ също отхвърли, че има кавги със синдикатите. " Г-н Велев малко се тръшкаше ", пошегува се специалистът на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова.

Дечев уточни, че в този момент има предложение в над 30 стопански действия работодатели да си договорят минималната работна заплата. Въпросът е кой да е механизмът. Там, където няма синдикати, ще се намесва страната. По думите на Григорова обаче работодателите желаят първо да има сделка за другите заплати, а чак най-после да е минималната по преценка на страната. Синдикатите обаче желаят противоположното – тъй като другояче работодателите щели да могат лавират, като не се знае първо " националната " минимална заплата . Дечев не се съгласи, че това е претекстът на работодателите – тъй като към този момент си има минимална работна заплата. Той съобщи, че работодателите целят друго – да вземат участие както те, по този начин и синдикатите в средносрочната бюджетна прогноза, където в този момент работи единствено страната .

Григорова не се съобщи и упрекна АИКБ, че промени законодателството, с цел да вкарва бизнесът още по-евтини служащи от чужбина. Затова, по думите на Григорова, остава единствено минималната работна заплата. А Дечев отбрани вносът на хора с думите, че каквато и заплата да се предлага в този момент, " хора няма ".

Същевременно ръководителят на АИКБ Васил Велев разгласи пред Българска национална телевизия, че бизнесът не може да поддържа нарастването на оптималния застрахователен приход и подсети, че в предизборните стратегии това го нямало. Няма да има трагичен резултат, само че ще е отрицателен, заключи Велев, съгласно който страната ще се размине с десетки милиони, в случай че бъде вдигнат оптималният застрахователен приход – тъй като България щяла да стане по-непривлекателна за непознатия IT бранш.

Манолов обаче подсети, че първичната концепция на оптималния застрахователен приход е била той да е 10 пъти минималната работна заплата. Сега спорим за 3000 лв. оптимален приход (бел. ред. – нарастване от 400 лв. по отношение на настоящия оптимален застрахователен приход от догодина), а трябваше да е 5600 лв. – връзката се раздра, съобщи синдикалистът. Очевидно в синдикатите не членуват висококвалифицирани експерти, заяде се Велев.

Що се отнася до повишаването на живота, ръководителят на АИКБ подсети, че е сезирана КЕВР – да проверява възможни операции на Енергийната борса. Не може да имаме за един и същи час двойна смяна, сподели Велев. Според него точно такива операции са най-голямата заплаха за стандарта на живот в България сега.

За край Манолов акцентира, че не е сигурен дали това, за което са говорили с държавното управление през вчерашния ден (4 октомври) ще бъде изпълнено по този начин, както се е говорело. И предизвести, че не би трябвало нарастването на заплатите в държавната администрация да отиде главно за хора зад бюра. А Васил Велев се разгласи изрично срещу нарастване на заплатите на служителите на обща основа – съгласно него нарастване може да се прави, като се съкръщава друга администрация и надлежно остават повече пари за по-малко хора.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР