Темида не е овладяна, има огромен натиск върху съдилищата, но

...
Темида не е овладяна, има огромен натиск върху съдилищата, но
Коментари Харесай

Иво Прокопиев: Свободните медии и независимите съдии са последната преграда пред завладяването на държавата

Темида не е овладяна, има голям напън върху съдилищата, само че както се видя и от делото за ЕВН, въпреки всичко има почтени български съдии ", съобщи съиздателят на "Капитал " и "Дневник " Иво Прокопиев в изявление за предаването "Денят с Веселин Дремджиев " по ТV+ и TV1.
"Според мен професионалното достойство и нравственос на множеството съдии в България към момента не е смачкано ", сподели още Прокопиев и добави: "Икономедиа " през всичките тези години съумя да резервира интегритет и беше един от дребното останали центрове на самостоятелност и по тази причина и офанзивите към "Икономедиа " са толкоз яростни - тъй като свободните медии дружно с останалите самостоятелни съдии са последната бариера пред това страната да бъде изцяло превзета и гражданските права на хората да бъдат изцяло заличени ".
В неделя Иво Прокопиев и още петима души бяха напълно оправдани по всички повдигнати им от прокуратурата обвинявания по отношение на продажбата на миноритарния дял на страната в ЕВН. В предаването на Веселин Дремджиев той разяснява и думите на основния прокурор Иван Гешев незабавно след оповестяването на решението на съда, че прокуратурата е изгубила дребна борба, само че е твърдо решена "да завоюва войната против корумпираните политици и незаконно забогателите олигарси ".
"Главният прокурор написа нещо доста обезпокоително - че войната продължава. Недопустимо е прокуратурата да води война, още повече персонална война против който и е да е било български жител. Това е деинстуционализиране и изцяло изпразване от наличие на ролята на тези институции, които би трябвало да охраняват правото и законността и да пазят ползите на обществото...Те са обърнати в нещо напълно друго и сега, най-малко съдейки от моя проблем, се употребяват като принадлежности за принуда. Цялата законодателна мощ, която законът им е дал, се влага в това някой да бъде преследван, унизен, малтретиран, в моя случай - аз, фамилията ми, бизнеса ми, хората, които работят в тези компании, и то години наред. Цялата сага стартира от първите следствия на "Капитал " за КТБ през 2009 година с концентрацията на държавните пари в банката ", съобщи той.
"На този стадий в България към момента има една сталинска прокуратура и огромна част от актовете на прокуратурата не подлежат на никакъв тип правосъден или публичен надзор. Затова е допустимо, както в тази ситуация с ЕВН, да бъда упрекнат и 5 години да бъда разхождан под дърво и камък и имуществото ми да бъде запорирано по тази причина, че съм се изказал обществено на съвещание на Тристранния съвет ", сподели още съиздателят на "Капитал " и "Дневник " и подсети, че структурните проблеми на прокуратурата към момента чакат своето решение макар всички рекомендации на Венецианската комисия и европейските институции.
На въпрос Иво Прокопиев отговори, че "Пеевски " е метафора за превзетата страна, тъй като явлението към този момент е доста повече от един човек.
Той дефинира като основно присъединението на България към Банковия съюз и изрази вяра, че в годините преди страната ни да одобри еврото, ще бъдат направени някои значими структурни промени, в това число и в правосъдната система. Прокопиев предвижда, че COVID-19 ще форсира гибелта на доста от старите бизнес модели, и подсети, че в последните години тече и развой на промяна на поколенията в българския бизнес, който също би могъл да докара земетресения, загуба на пари и клиенти за някои от фирмите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР