Тематична вечер в памет на писателя-дисидент Георги Марков Десетки писатели,

...
Тематична вечер в памет на писателя-дисидент Георги Марков Десетки писатели,
Коментари Харесай

Тематична вечер в памет на писателя-дисидент Георги Марков

Тематична вечер в памет на писателя-дисидент Георги Марков
Десетки писатели, актьори, политици, публицисти и общественици се събраха в НДК, с цел да почетат паметта на писателя-дисидент Георги Марков 40 години след неговото ликвидиране, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На особено проведената тематична вечер, в която бяха четени фрагменти от текстове на Георги Марков, присъстващите имаха опцията да се потопят сред редовете и в лабиринта от думи, отекнали по радио „ Свободна Европа ”.

Водещи на събитието бяха Захари Карабашлиев и Тони Николов, а измежду гостите бе и президентът на България в интервала 1997-2002 година Петър Стоянов.

„ Към Георги Марков аз посегнах доста късно, когато след 17-годишно неявяване аз се завърнах да пребивавам тук. Господи, каква беше насладата ми да го чета – чист изказ, заостреност и изясненост. Литературна памет и елементарност. Това е всичко в писането, което ме е привличало изобщо “, показа от сцената Захари Карабашлиев. Според него един от моралните задължения на всеки публицист е да написа за времето, в което живее, с цел да не оставя след себе си други, които „ описват небивалици “.

Георги Марков е погубен на 7 септември 1878 година с отровна сачма, изстреляна от чадъра на чужд мъж на моста „ Ватерло “ в Лондон. Марков умира в болница на 11 септември в резултат на отравяне на кръвта, породено най-вероятно от веществото рицин.

Убийството на Георги Марков се трансформира в едно от най-емблематичните събития по време на Студената война и оказва се в света с името „ българският чадър “.

Георги Марков напуща България през 1969 година и работи в българската секция на „ Би Би Си “. Радио „ Свободна Европа “ излъчва негови сериозни материали, разкриващи същинското състояние в тоталитарна България, събрани по-късно в сборника „ Задочни репортажи за България “.

През тази година, в навечерието на 40-годишнината от кончината му, в ново издание с твърди корици излезе и неговата книга „ Портретът на моя двойник “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР