Темата за здравословното хранене събра деца и шеф майстори на

...
Темата за здравословното хранене събра деца и шеф майстори на
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: 1/3 от българчетата - с наднормено тегло

Темата за здравословното хранене събра деца и началник майстори на кухнята. Събитието се организира на фона на тревожната статистика, в която страната ни се подрежда на челните места по брой на децата с наднормено тегло. Според изследване на УНИЦЕФ броят им се е нараснал със 120% от 90-те години насам. Инициативата цели да обърне внимание на това какви храни употребяват децата и какви артикули е добре да участват в менюто им. " Семейното образование е едно от най-важните неща. Първите седем години са определящи за това децата ни да бъдат здрави. За четвърта година работим по тематиката за здравословното хранене.

За първи път обаче включихме и малчугани от детските градини, тъй като е значимо от напълно дребни те да бъдат предизвикани да пробват артикули като магданоз, лимон и други ", показа началник Ангелов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Гита Манолова. Той посъветва родителите да заобикалят заведенията за бързо хранене, както и да четат етикетите. " Колкото по-малко неща са изписани на опаковката, толкоз по-добре ", добави началник Ангелов. България се подреди измежду страните, в които децата с наднормено тегло най-бързо са се нараснали през последните години. Страната ни е на шесто място по този индикатор, съгласно огромното изследване на УНИЦЕФ.

Експертите на Детския фонд на обединените народи са изследвали здравния статус и качеството на хранене на малчуганите в 41 страни от целия свят. Те са открили, че в осем от тях броят на затлъстелите хора на възраст от 5 до 19 година е скочил двойно за последните 26 година Сходен проблем като нашия с бързо затлъстяване на подрастващите имат Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия. Най-драстично обаче е ситуацията в прилежаща Румъния, където броят на децата с проблематично тегло е скочил със 170 на 100. Според УНИЦЕФ към 200 млн. малчугани по света се хранят нездравословно. Това значи, че най-малко едно на три деца под 5-годишна възраст е недохранено или с наднормено тегло. Почти две на всеки три бебета сред 6 месеца и две години не ядат неща, които поддържат най-благоприятен напредък и развиване на мозъка и тялото, а това нормално води до компликации при учене, намален имунитет, нараснала сензитивност към инфекции и от време на време гибел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР