Темата за Западните Балкани трябва да остане в дневния ред

...
Темата за Западните Балкани трябва да остане в дневния ред
Коментари Харесай

Бойко Борисов: За да има мир и стабилност, трябва да държим темата за Западните Балкани

Темата за Западните Балкани би трябвало да остане в дневния ред на Европейския съюз и ние би трябвало да подсигуряваме за това. Трябва да не допуснем още веднъж спор като този в някогашна Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и по тази причина би трябвало да поставим големи старания.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на обща конференция с хърватския министър-председател Пленкович в Загреб, съобщи държавната осведомителна работа. Борисов е на посещаване в страната по покана на неговия сътрудник.

Борисов, който в предходните два дни беше на посещаване в Рим повтори, че е разискал тематиката и с папа Франциск и е получил единодушието му да посети България, Румъния и при опция и друга страна от района с главната цел да изпрати обръщение за мир и съгласие.

 Борисов счита, че откриването на паметника на Иван Вазов е знак на близостта сред двете страни.
© Facebook на Бойко Борисов

Борисов счита, че откриването на паметника на Иван Вазов е знак на близостта сред двете страни.

" Обединени можем да свършим доста работа ", счита Борисов. България и Хърватска се поддържат при полемиките в Европейския съвет, както и по тематиките, които се отнасят до общи проблеми в района, съобщи още министър председателят.

Според Борисов разговорът може да докара до съгласие, даже сред страни с многогодишни проблеми посред им. Той даде образец в новия стадий в връзките сред България и Република Македония и описа за следващото взаимно честване, обединило двете страни – отдаването на респект в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Като част от визитата си Борисов откри монумент на писателя Иван Вазов в Загреб и благодари за тази опция, като по думите му това е още един знак на близостта сред двете страни.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за проведената Среща на върха в София, която сложи тематиките за Западните Балкани след 15-годишна пауза. " Това беше обръщение към всички наши прилежащи страни да продължат с промените, а взаимно с тях и да построяваме съгласуваност - транспортна, цифрова инфраструктура ", разяснява хърватският министър председател.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР