Темата за втечнения газ е важна за България и региона.

...
Темата за втечнения газ е важна за България и региона.
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Усилията ни са България да стане независима при доставките на газ

Темата за втечнения газ е значима за България и района. Страната ни към момента е подвластна от един снабдител на газ и по тази причина напъните ни са България да стане самостоятелна при доставките, сподели Теменужка Петкова.

Енергийният министър взе участие в интернационален конгрес "Отключване на бизнес капацитета на източноевропейските газови пазари – конкуренция, други възможности, пазари, планове, сигурност посредством диверсификация. Случаят LNG ". Организатори са Институтът за енергийни проучвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски проучвания.

"Най-важен е планът за интерконектора сред България и Гърция, който ще даде сигурност в целия район ", уточни Петкова и добави, че държавното управление на Бойко Борисов има воля за построяването либерализиран пазар. "Страните в района не съумяха да изградят инфраструктура за доставка по разнообразни направления, само че в този момент този проблем може да бъде решен и районът да тръгне в друга посока ", означи Петкова.

"Друг значим план е връзката сред България и Сърбия, който би трябвало да е реалност след няколко години. След реализирането на тези и други планове, България ще стане средище на потоци както от север, по този начин и от юг ", уточни Петкова. До края на годината се чака да проработи и платформа за търговия с природен газ.

"През последната година Турция понижи вноса си на съветски газ с към 60 % и през днешния ден има шест нови терминала за полутечен газ, които се построяват ", сподели Алекс Алексиев от Центъра за черноморски проучвания. "В нашия район има доста развиване във връзка с LNG. Новият терминал в Александруполис ще ни даде достъп до полутечен газ ", уточни Алексиев
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР