Темата за валутната и парична политика на една държава никога

...
Темата за валутната и парична политика на една държава никога
Коментари Харесай

Мартин Заимов: Трябва абсолютно ясно и категорично да стоим зад твърдите пари

Темата за валутната и парична политика на една страна в никакъв случай не е нищо друго с изключение на политическа. Хипотезата, че това е стопански въпрос е прикриване на неговата политическа стойност. Това съобщи в " Още от деня " финансистът Мартин Заимов.

Според него сега пред България стоят доста извънредно значими дълготрайни въпроси. Въпросът за еврото е един от тях, само че той касае и мястото на България в света. Той направи паралел с интервала от края на 19. век до 1908 година, когато страната ни афишира самостоятелност. По това време България бележи напредък, както и по думите му, подобен е интервалът от края на 90-те години до момента.
Мартин Заимов, финансист: Тогавашният и, опасявам се, сегашният проблем е, че няма това дълготрайно мислене или даже да го има, то не е очевидно и качествено. Проблемът за еврото е мястото на България във връзка с Европа и във връзка с нейното бъдеще.
Заимов изрази твърда позиция, че е належащо разсъждение за бъдещето, тъй като настоящето време доста наподобява на времето първоначално и в средата на 19. век.
Мартин Заимов, финансист: Не споделям, че ни следва война, само че ни предстоят доста компликации. Човечеството е скарано с околния свят. Все повече сме скарани с технологиите - падат мостове, взривяват се заводи. Илюзия е, че цифровизацията ще реши нещо. Българите през днешния ден сме в неповторимо добра обстановка спрямо предишното и спрямо нашите съседи. Говоря освен стопански, приказвам и политически.
Заимов оцени като извънредно значим обстоятелството, че доверието в институциите е едвам 20% и е належащо политиците да създадат нужното това да се промени.

Начинът, по който беше направена смяната в закона, касаеща валутния ръб, беше припрян и неблагоразумен, уточни Мартин Заимов. " Трябва безусловно ясно и изрично да стоим зад твърдите пари ". Доброто бъдеще на човечеството е по-скоро в Европа, а не където и да било другаде, добави той. Европа в никакъв случай няма да бъде централизирана във типа, в който е Китай, Съединени американски щати или някогашния Съветски съюз. Отношението с Европа значи политическата класа да помогне на българската администрация да увеличи знанието и сигурността в себе си.

Той разяснява, че в последната седмица към 1 милиарда пари са обърнати от лв. в евро и кешът е над 100 млн. " Очевидно хората взимат решения от тяхна позиция. Дали това е рационално не мога да кажа, само че Народната банка, министърът на финансите или други институции, които с престижа си могат да генерират доверие, би трябвало да обяснят какво ще вършат за дългото бъдеще на България ", сподели в умозаключение той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР