Темата за цените на горивата винаги е актуална. Въпросът дали

...
Темата за цените на горивата винаги е актуална. Въпросът дали
Коментари Харесай

Караниколов: България не влияе на пазара на горива

Темата за цените на горивата постоянно е настояща. Въпросът дали ще има повишаване на бензина и дизела в България е главен акцент в интервюто с министъра на стопанската система Емил Караниколов. Във вторник бе оповестена първата част от диалога с господин Караниколов за вложенията, скока на цените на електричеството за бизнеса и индустриалните зони. Вижте по какъв начин министър Караниколов изясни обстановката с бензина и дизела пред шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Министър Караниколов, стегна ли се задоволително контрола върху бензина и дизела след приемането на Закона за горивата?

- Както знаете този закон беше признат, само че влизането на наредбата ще стане факт на 28 юли т.г. Тъй като датата се пада в неделя, то това действително ще стане на идващия ден - понеделник. Обобщили сме всички претенции на този отрасъл, някои от които фрапантно се различаваха. Някои от предложенията са признати, други - не. Предстои в четвъртък (утре) на среща да бъдат поканени представителите на сектора, на която ще бъдат осведомени с решенията на администрацията във връзка с това кои претенции са признати за правилни. Исканията ще бъдат разисквани още един път, след което ще бъдат направени оферти пред Министерския съвет вероятно за изменение, тъй че да бъде основана по-конкурентна среда в текстовете, което беше умозаключение на Комисията за защита на конкуренцията.  

- Могат ли да бъдат спокойни в петролния отрасъл, че страната ще им обърне съществено внимание?

- Това, което желая да кажа на всички е, че даже наредбата да влезе в действие на 29 юли, по-късно има 3-месечен период, в който те ще могат да се преведат в нужния ред, според закона. Т.е. ние имаме време всички оферти да бъдат прегледани в Народното събрание и да бъдат признати тези, по които има компромис, а те не са малко. 

- Има ли заплаха цените на горивата да тръгнат нагоре, по този начин както се случи с електрическата енергия?

- За страдание във връзка с горивата, България не е производител и нашата страна се въздейства от външния пазар.  Ако на огромните пазари паради някакви търговски връзки или рецесии цената на горивата се вдигне, то това ще се случи и в България. Ако надлежно няма рецесии, то цената ще остане уравновесена. Но не можем да предвидим рецесиите и пазара в международен мащаб. Търсенето и производството на горива са измежду главните фактори, които въздействат върху пазара.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР