Темата за спорното изпускане на вода от АЕЦ Фукушима“ отново

...
Темата за спорното изпускане на вода от АЕЦ Фукушима“ отново
Коментари Харесай

Гроси призна за разногласия сред експертите, изготвили доклада за водата от АЕЦ „Фукушима“

Темата за противоречивото изпускане на вода от АЕЦ „ Фукушима “ още веднъж е във фокуса на международните медии. Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси призна пред организация Ройтерс за различия измежду специалистите, изготвили отчета за нуклеарната вода. В началото на седмицата Агенцията позволи на Токио да изпусне водата в океана макар опасенията на прилежащ Китай. Гроси изясни, че страховете на елементарните жители също са разумни.

 
Мисля, че е разумно хора, които не са специалисти по тези въпроси да се тормозят. Те виждат всички тези резервоари, цялостни с вода.... научават, че тези резервоари са нуклеарната вода. Вътре има някакви детайли, които биха могли да бъдат рискови. И научават, че тази вода ще отиде в океана. Така че е изцяло разумно да има опасения.
Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ

Гроси обиколи в сряда разрушената от цунами " Фукушима " и съобщи, че е спокоен за изпускането на пречистените радиоактивни отпадъчни води в Тихия океан. Китайският държавен вестник Global Times обаче написа, че китайски специалист в техническата работна група на МААЕ, е отчаян от " прибързания " отчет.

 
Нашето обвързване е на първо място да въведем ограничения за отбягване на вредата, това е номер едно. И второ, да разбираем какво вършат там. Ето за какво ходя на място, срещам се с хората и им изяснявам. Мисля, че някои хора може в никакъв случай да не го одобряват или постоянно да таят съмнения и песимизъм. Това е разумно.
Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ

Пречистената вода ще бъде изпратена по водопровод до крайбрежно оборудване, където ще бъде мощно разредена с морска вода и ще получи последна тестова проба. След това тя ще бъде изпусната на един километър от брега през подводен тунел. Изпускането към момента среща гневна съпротива от локални риболовци и прилежащи страни като Китай.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР