Темата за смесване на гориво с различни октанови числа в

...
Темата за смесване на гориво с различни октанови числа в
Коментари Харесай

Какво се случва с автомобила, ако смесите бензин с различни октанови числа

Темата за разбъркване на гориво с разнообразни октанови цифри в резервоара остава една от най-популярните на профилираните конгреси. Някои водачи са уверени, че сходни опити по никакъв метод не могат да доведат до пагубни последствия за мотора и портфейла на притежателя на автомобила, до момента в който други се опълчват, акцентирайки вероятни детонации и други ужасни процеси. Но по какъв начин стоят нещата в действителност?

За да отговорите на този въпрос, би трябвало да запомните по какъв начин се създава бензин. Преди време това се случваше посредством директна филтрация на първични материали, само че в този момент най-често се употребява така наречен каталитично или термично крекиране: нефтът, нагорещен до високи температури, се разлага на елементарни въглеводородни съединения, а резултатът е гориво с октаново число от към 70-80 единици.

Тези 70-80 единици обаче не са задоволителни за бензин, насочен към актуалните коли и по тази причина горивото се довежда до открития стандарт посредством разнообразни добавки. Преди време се използваше тетраетил и олово - решение, което и до ден-днеше е дейно, само че нездравословно. Днес се употребяват " по-нежни " съставки с алкили, етери или алкохоли. С тяхна помощ се получава бензин с познатото ни октаново число: 95, 98 или даже 100.

Или по-просто казано, „ девет пет “ се разграничава от „ девет осем “ единствено по това, че съдържа по-малко добавки - основата си е същата... Следователно, нищо сериозно няма да се случи, в случай че смесите бензин с друго октаново число. Някои " диванни " експерти обаче настояват, че полученият коктейл е " стратифициран " заради другата компактност, само че това е нелепост.

Това не се случва със актуалното гориво. Друг въпрос, който също тревожи доста водачи - какво ще се случи, в случай че смесите бензин с разнообразни октанови цифри и даже на бензиностанции от разнообразни мрежи? Отново нищо. Няма значение къде тъкмо бензиностанциите купуват гориво. Да, производителите могат леко да поправят формулата, „ играят “ с добавки, само че у нас „ горивото “ към момента е стандартизирано, а разликите са минимални.

Лека липса на мощ ще усетят по-опитните водачи, само че по този начин или другояче смесването не е рисково. Като цяло е най-добре е да следвате рекомендациите на производителя. Ако в управлението е написано да се сипва " девет пет ", това значи, че съотношението на втвърдяване е над 10,5.

Двигатели с по-малка от тази степен са втвърдяване могат да употребяват и бензин с по-ниско октаново число. Но няма да можете да спестите по този метод, тъй като разходът на гориво ще нарасне, въпреки и нищожно и ще би трябвало да спирате на бензиностанцията по-често.

Друг въпрос е: Колата ще се движи ли по-добре, в случай че употребявам бензин с по-висока октанова стойност? Не, това също е илюзия: дизайнът на силовия елемент и неговите настройки са виновни за гъвкавостта му, само че не и за горивото. Задачата на последния е просто да се опълчи на детонацията. Така че, в случай че желаете по-добра динамичност, тогава сменете колата, а не револвера на бензиностанцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР