Темата за сигурността вече има ново измерение и това е

...
Темата за сигурността вече има ново измерение и това е
Коментари Харесай

Мария Габриел: В интернет циркулира прекалено много съдържание, което подстрекава към тероризъм или радикализация

Темата за сигурността към този момент има ново измерение и това е обвързвано киберсигурността, нито една страна не може да се оправи сама, за това и в европейска комисия предложихме пакет от ограничения, с който ясно споделяме желаеме на въпроса кой какво прави на такава широкомащабна офанзива да има явен отговор. Това сподели пред Българска национална телевизия еврокомисарят по цифрова стопанска система Мария Габриел.
„Предложихме съответни ограничения като една от тях е една обща рамка за узаконяване на сигурността на продуктите. Нещо, което до този миг съществува в обособени държави-членки. За нас това са стъпки напред. Това значи от една страна потребителите да имат опция да знаят на какво равнище на сигурност дава отговор даден артикул и да донесем изгода за европейските компании, един документ да е приет в целия Европейски Съюз и да се понижи административната и финансова тежест“, съобщи Мариела Габриел.

Еврокомисарят отличи няколко разнообразни аспекти на хакерските атаки и съобщи, че тъкмо за това методът на Европейската комисия е повсеместен, т.е значи всеки да има своята отговорност.

„Днес в интернет към момента циркулира прекомерно доста наличие, което подстрекава към тероризъм или радикализация. 41% от към този момент сигнализирано нелегално наличие не е свалено, а от тях 28% остават повече от 24 часа, а ние знаем, че най-силното влияние от такива материалите е в първите час, два“, разяснява еврокомисарят по цифрова стопанска система.

Еврокомисарят показа, че са призовали огромните платформи да имат своята отговорност и да се стигне до по-бързо унищожаване в резултат на доброволни ограничения. Ако това не се случи, в Европейска комисия ще излязат със законодателни оферти.

Мария Габриел съобщи, че съдействието с Интерпол е доста положително. „91,92% от противозаконното наличие бива отстранено оптимално бързо. Има над 150 хиляди интернет връзки са отстранени,когато става въпрос за полово принуждение над деца“.

Предложенията са платформите да бъдат самодейни и всеки от тях да предложи лице за контакт, което да може доста бързо да си сътрудничи с полицейските и правосъдни органи, както и да има опция потребителите да алармират оптимално бързо за нелегално наличие или такова, което не е, да бъде възобновено.

По тематиката за подправените вести в интернет тя сподели, че те не са нов феномен, към този момент има резултати, а на 13 ноември стартира социална консултация в продължение на 12 седмици с разнообразни заинтригувани страни.

‘Нашата цел е в действителност да обхванем всички аспект на този феномен. Има техническа част, къде и по какъв начин се прави, само че и бизнес част. Има и съдържателна част. Между 5-10 хиляди $ могат да се вършат при президентски избори“, съобщи Мария Габриел.

Еврокомисарят съобщи, че има предложение по време на европредседателството да се показа пътна карта за намаляване цените на роуминга. Утре ще бъде оповестен в формалния вестник на Европейски Съюз нова самодейност за безвъзмезден безжичен интернет на публични места сред 6-10 хиляди общини в цялата Европа ще могат да се възползват от това.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР