Темата за сексуалните домогателства на работното място стана актуална през

...
Темата за сексуалните домогателства на работното място стана актуална през
Коментари Харесай

Жени проговориха за разврата в Google, Intel, Uber и др.: Напънаха ни още от първия ден, там хормоните бушуват

Темата за половите домогателства на работното място стана настояща през 2017 година, когато няколко дами едновременно упрекнаха в полов тормоз холивудския продуцент Харви Уайстийн. След това и от други места започнаха да излизат на бял свят сходни истории, да вземем за пример в IT-компаниите.

Ето пет от най-големите кавги в Силиконовата котловина:

В новата книга, наречена " Долината на гениите: Честната история на Силициевата котловина " са събрани разкази за протичащото се в най-големите IT-компании има разкази от създатели, сътрудници и вътрешни хора. Книгата съдържа специфична глава, отдадена на Гугъл. Както излиза наяве от фрагмент, оповестен в Vanity Fair, съоснователят на компанията Сергей Брин имал известност на плейбой измежду сътрудничките на Гугъл.

Източници от компанията настояват, че на по-ранни стадии в нея царила " полово - напрегната атмосфера ".

" Разберете - всички там бяха на по 20 и няколко години, по този начин, че не е необичайно това, че измежду сътрудниците играеха хормони ", твърди служителка във компанията, която е една от 200-те души, почнали работа там от основаването.

Особена интензивност в това отношение проявявал Сергей Брин. Вторият създател и настоящ общоприет шеф на компанията Alphabet Лари Пейдж постоянно се страхувал, че Брин ще завърже флирт с някоя от сътрудничките си.

Бившият изпълнителен шеф на Гугъл Чарли Ейърс също удостоверява това, добавяйки, че Сергей Блин постоянно бил спипван с девойки в кабинета на масажиста. Тази информация била предадена до персонален състав, който изискал от Брин пояснения, а той дал отговор - какво толкоз, те са мои сътруднички.

Не единствено Гугъл е източник на полови кавги. През юни тази година генералният шеф на Intel Браян Кржанич бил заставен да си подаде оставката, откакто станало ясно, че е имал връзка с някогашна сътрудничка на компанията.

Съветът на шефовете незабавно решил да уволни Кржанич, с цел да покаже на всички в компанията, че всички сътрудници, без изключения, би трябвало да съблюдават кодекса за държание, който изключва връзки сред сътрудници, даже и някогашни.

Друг огромен секс-скандал е обвързван с Uber. В началото на 2017 година в персоналния блог да инженера на компанията Сюзън Фулър се появила обява, в детайли разкриваща случай на полов тормоз в компанията.

Както написа Фулър нейният директен шеф й предложил да имат полови връзки съвсем от първия ден работа.

Жената разкрива още, че кадровият отдел отказал да й помогне, обяснявайки, че мъжът, който я тормозел, показвал положителни работни индикатори и не биха желали да го изгубят като чиновник.

След обявата на Сюзън в блога й мъжът въпреки всичко напуснал, а други сътруднички в Uber приели историята й като образец и също разкрили, че са били унизени на работното си място. В резултат били подадени над 215 тъжби, които се проверяват.

В полов тормоз е упрекван и съучредителят на венчърният фонт 500 Startups Дейв Маклер. Скандалът гръмва, когато жена пробва да стартира работа във фонда, а по-късно получава известие във Facebook от Маклер: " Не знам какво е по-добре - да те наема, или да те нашляпам! "

След като тази история става притежание на медиите, Маклер взема решение да се извини обществено и признава, че е направил неточност. Дори признава, че към този момент е опитвал да има такива връзки и с други сътруднички и желае опрощение и от тях.

Независимо от разкаянията му, вторият създател на 500 Startups Кристина Цай поискала той да напусне поста си.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР