Темата за сексуалните домогателства на работното място стана актуална през

Темата за сексуалните домогателства на работното място стана актуална през ...

Жени проговориха за разврата в Google, Intel, Uber и др.: Напънаха ни още от първия ден, там хормоните бушуват.



Темата за сексуалните домогателства на работното място стана актуална през 2017 година, когато няколко жени наведнъж обвиниха в сексуален тормоз холивудския продуцент Харви Уайстийн. След това и от други места започнаха да излизат на бял свят подобни истории, например в IT-компаниите. 

Ето пет от най-големите скандали в Силиконовата долина:

В новата книга, наречена "Долината на гениите: Честната история на Силициевата долина" са събрани разкази за случващото се в най-големите IT-компании има разкази от основатели, сътрудници и вътрешни хора. Книгата съдържа специална глава, посветена на Google. Както става ясно от откъс, публикуван в Vanity Fair, съоснователят на компанията Сергей Брин имал репутация на плейбой сред сътрудничките на Google.

Източници от фирмата твърдят, че на по-ранни етапи в нея царила "сексуално - напрегната атмосфера".

"Разберете - всички там бяха на по 20 и няколко години, така, че не е странно това, че сред колегите играеха хормони", твърди служителка във фирмата, която е една от 200-те души, започнали работа там от основаването.

Особена активност в това отношение проявявал Сергей Брин. Вторият основател и сегашен генерален директор на компанията Alphabet Лари Пейдж винаги се страхувал, че Брин ще завърже флирт с някоя от сътрудничките си.

Бившият изпълнителен директор на Google Чарли Ейърс също потвърждава това, добавяйки, че Сергей Блин често бил спипван с момичета в кабинета на масажиста. Тази информация била предадена до личен състав, който поискал от Брин обяснения, а той отговорил - какво толкова, те са мои сътруднички.

Не само Google е източник на сексуални скандали. През юни тази година генералният директор на Intel Браян Кржанич бил принуден да си подаде оставката, след като станало ясно, че е имал връзка с бивша сътрудничка на компанията.

Съветът на директорите веднага решил да уволни Кржанич, за да покаже на всички в компанията, че всички сътрудници, без изключения, трябва да съблюдават кодекса за поведение, който изключва връзки между колеги, дори и бивши.

Друг голям секс-скандал е свързан с Uber. В началото на 2017 година в личния блог да инженера на фирмата Сюзън Фулър се появила публикация, подробно разкриваща случай на сексуален тормоз в компанията. 

Както пише Фулър нейният пряк началник й предлагал да имат сексуални отношения почти от първия ден работа.

Жената разкрива още, че кадровият отдел отказал да й помогне, обяснявайки, че мъжът, който я тормозел, показвал добри работни показатели и не биха искали да го изгубят като служител.

След публикацията на Сюзън в блога й мъжът все пак напуснал, а други сътруднички в Uber приели историята й като пример и също разкрили, че са били тормозени на работното си място. В резултат били подадени над 215 жалби, които се разследват.

В сексуален тормоз е обвиняван и съучредителят на венчърният фонт 500 Startups Дейв Маклер. Скандалът гръмва, когато жена опитва да започне работа във фонда, а след това получава съобщение във Фейсбук от Маклер: "Не знам какво е по-добре - да те наема, или да те нашляпам!"

След като тази история става достояние на медиите, Маклер решава да се извини публично и признава, че е направил грешка. Дори признава, че вече е опитвал да има такива отношения и с други сътруднички и иска извинение и от тях.

Независимо от разкаянията му, вторият основател на 500 Startups Кристина Цай поискала той да напусне поста си.

Превод БЛИЦ

Източник: blitz.bg