Темата за развитието на ски-туризма в България от дълго време

...
Темата за развитието на ски-туризма в България от дълго време
Коментари Харесай

Изследване: Българинът одобрява развитието на планинския туризъм


Темата за развиването на ски-туризма в България отдавна е във фокуса на публичното внимание. Природните дадености на страната ни допускат развиването на този бранш, което освен ще обезпечи занаят на забележителна част от популацията, само че и може да развие имиджа на страната ни по прилика с алпийските страни, се споделя в разбор на изследване на "Сова Харис ".
Противопоставянето на покровителите за дивата природа у нас на тези, които желаят да спортуват здравословно и през зимата, към този момент води до задънена улица. Резултатите от проучването демонстрират, че в обществото ни са се обособили две групи, които поддържат едната или другата теза. Около една трета от хората, живеещи в огромните градове на страната, дават приоритет на рестриктивните мерки, които попречват развиването на ски туризма. Другата група, която смята, че годните все още ограничения са прекомерни и би трябвало да се трансформират, съгласно другите знаци консолидира над 50% от жителите. Казусът с построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско стана емблематичен за този спор и получава още по-голяма поддръжка (60%) за практикуващите ски-спорта и препитаващите се от планински туризъм.
През последните три десетилетия у нас бяха осъществени редица безобразия във връзка с естествените ни дадености. Очаквано това подхранва причините на единия полюс. От друга страна, имаме естествено развиване на взаимоотношенията сред индивида и природата, което някои се пробват да попречват с крайни ограничения. Засега баланс сред развиването на планинския туризъм и опазването на природата в България към момента не е открит. Застъпниците и на двете тези не са удовлетворени. Еколозите, въпреки и доста по-малко на брой, демонстрират цялостно съмнение към съперниците си и застъпват позиции на цялостен протест против всяка тяхна самодейност. От друга страна, групата на бранителите на ползите на хората, които живеят или работят в планинските общини, е освен по-голяма, само че става все по-мотивирана.
Очевидно е, че е необходимо институциите у нас да намерят решение на мъчителния проблем. Не е ли естествено, че там, където е построен народен курорт, където има дадена концесия, нещата да би трябвало да се създадат по този начин, че да сме конкурентни на най-хубавите? Зимният туризъм е едно от красивите лица на България. При това става дума за асимилиране на дребна част от територията, заемана от нашите гори. Дивата природа, която заема голямата част от нашите планини и гори, е друго наше красиво лице и би трябвало да я съхраняваме по най-отговорен метод. Създаденото несъгласие е изкуствено. То е налице просто тъй като липсва дълготрайна национална тактика. Последното правосъдно решение за Банско демонстрира, че законодателството ни разрешава законите да се поясняват по друг метод от спорещите страни. Очевидно е, че би трябвало да се създадат промени в разпоредбите, които да доведат до трайно решение на случая.
Тъй като въпросът се трансформира в политически, интерес провокира и политическата багра на последователите на двете противостоящи си страни. Симпатизантите на градската десница черпят ентусиазъм от тезите на еколозите. Може да се каже, че тематиката играе обединителна роля в техните среди. Не по този начин обаче стоят нещата измежду последователите на двете най-масово подкрепяни партии у нас – ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Сред симпатизантите и на двете доминира мнението, че развиването на ски-туризма и планинските общини е значимо за България и би трябвало да откри своето позволение. А идват избори и, както знаем, нещата у нас се вземат решение тогава, когато ножът е опрял в кокала.





Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР