Темата за развитието на морските ни пристанища, за тяхното включване

...
Темата за развитието на морските ни пристанища, за тяхното включване
Коментари Харесай

Подготвят нов коридор от Баку до морските ни пристанища


Темата за развиването на морските ни пристанища, за тяхното включване в дълготрайната тактика на Новия път на коприната (известен като самодейността " Един пояс - веднъж " ) беше разисквана на Седмата интернационална конференция-изложение " Пристанища и мореплаване по Черно море 2018 “. Тя се организира доскоро повече от месец във Варна под егидата на ДППИ (виж " Силата на Варна е в логистичните хъбове с добавена стойност " в броя на в. Черно море " от 28 май т.г. ).  

Тогава инж. Забуртов загатна за опциите, които предлага концепцията, по която интензивно работи Азербайджан за превръщането на Баку в мощен районен хъб и за основаването на нови транспортни коридори по Пътя на коприната.

Що се отнася до въпроса дали е вероятен нов транспортен кулоар през Черно море с осъществяване на амбицията на Азербайджан да трансформира Баку в мултимодален център със международно значение, шефът на ДППИ е уверен, че това е действителна опция. Виждаме какви огромни планове се осъществят там (включително надпревари от " Формула 1 “ да се организират в Баку). Това се случва точно заради задачата, която Азербайджан си е сложила -  стремежът на президента Алиев е след 20 години страната да има стопанска система, която не е основана на петрола.

В момента там се работи интензивно за превръщането на Баку в мощен районен хъб, следвайки остарелия път на коприната. Идеята е негов център да бъде свободна икономическа зона в напълно ново пристанище на юг от Баку – Алат. Целта е да се привлекат товарите по направление север-юг от Иран, Турция и целия Персийски залив, по направление на север Казахстан - Русия, както и на изток към Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Китай, изясни инж. Забуртов.

Още преди две години Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура " подписа меморандум за съгласие с " Международно морско комерсиално пристанище Баку “, имаме тясно съдействие с тях и сме в доста положителни връзки. Генералният шеф Талех Зиядов посети персонално нашето събитие във Варна. По време на форума реализирахме и доста значими контакти с бизнеса. Така, че се надяваме на още по-ползотворно съдействие с пристанището в Баку в бъдеще и на реализация на някои съответни планове, добави той.

Баку е прочут като пристанищен град от епохи. Той се вписва и в стратегическата  смяна, възприета в последните години, за засилване  стопанската система на Азербайджан, като една от концепциите е да се създаде  Алатската зона за свободна търговия, част от Баку. Всичко това, ориентирано към Европа, или Европа, ориентирана към всички тези пазари, съставлява нашата опция за коопериране и за работа в една посока – създаване на голям логистичен хъб в Баку, като прекосяването на артикули да се случва точно през нашите пристанища, акцентира шефът на ДППИ. Това придвижване на артикули сега се осъществя по суша, само че то може да минава през Черно море - от Баку през Грузия, влизайки в Европа.

Това е нашата опция за взаимно осъществяване на кулоар сред Баку, българските пристанища и Европа. Така че, както към този момент споделих, нашите бъдещи проекти са за усилване на съдействието и обмена на опит сред ДППИ и " Международно морско комерсиално пристанище Баку “, добави още той. 

Предстои и приемане на специфичен закон в Азербайджан за свободна търговия и митнически режим. Целта е да се улесни търговията – това са неща, които са извънредно значими за развиването на логистичните хъбове и за преноса на артикули. Това е и добър модел, който ние би трябвало да следваме и в нашите пристанища и да осъществяваме по същия метод зони за прекосяваме и облекчение. Едно от нещата, към които би трябвало да се стремим, е освен опцията за физическото прекосяване на артикули, а облекчението с митнически режими, безапелационен е инж. Забуртов. 

На форума в Баку, който предшества варненската конференция, друга забавна тематика са били новите международни трендове, наречени " Зелено пристанище “ и " Умно пристанище “. Тенденцията " Зелено пристанище “ подчертава върху цялостното възстановяване на енергийната успеваемост на пристанищата въз основа на тестване, внедряване и проява на енергийно ефикасни решения, а концепцията за " Умно пристанище “ включва образован, зелен и интегриран превоз, успеваемост и конкурентност посредством осведомителни технологии и цифровизация, изясни Ангел Забуртов.  По неговите думи пристанище Баку има амбициозната цел да се трансформира освен в огромен логистичен център, само че и в международен клас " Зелено пристанище “.  

То има стратегическо местонахождение и значение в Каспийския район.  В тази връзка съдействието ни с " Международно комерсиално пристанище Баку “, за което загатнах, е също извънредно потребно. Стремежът ни е да превърнем българските морски пристанища в портали към Каспийския район и Далечния изток.  ДППИ има огромен опит във внедряването на софтуерни нововъведения в морския бранш, като концепцията за Maritime Single Window и Ports Community System, и  може да показа своя опит с азерските сътрудници и да подкрепи упоритостите им да трансфорат пристанище Баку в " Умно пристанище “, сподели още инж. Забуртов.

По неговите думи ДППИ ще кандидатства за финансиране на планово предложение в идната покана на Механизмa за свързване на Европа (МСЕ), която скоро ще бъде отправена, и ще има характерна цел да подкрепи посредством цифровизация активността на морските и речните пристанища. Това е още една опция за съдействие с Азербайджан като сътрудници по плана.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР