Темата за размера на партийните субсидии буксува. Споровете между отделните

...
Темата за размера на партийните субсидии буксува. Споровете между отделните
Коментари Харесай

Партийните субсидии отново предизвикаха раздори и вълнения в парламента

Темата за размера на партийните дотации буксува. Споровете сред обособените партии не престават. ГЕРБ и Воля остават твърдо на позиция, че държавното финансиране на политическите партии би трябвало да е 1 лев за получен глас. Движение за права и свободи желаят или дотация, задоволителна за естественото действие на партиите, или отворено финансиране по американски модел. Българска социалистическа партия и Обединени патриоти са ЗА понижаване на дотацията, само че не толкоз фрапантно. Междувременно стана ясно, че Българска социалистическа партия към този момент е похарчила надвзетите от дотацията пари и не може да ги върне, по тази причина те ще ѝ бъдат удържани от последваща дотация. Вътрешна македонска революционна организация ще връщат надвзетите пари поетапно, с цел да не изпадат във финансови усложнения.
 Корнелия Нинова БГНЕС
Българска социалистическа партия нямат налични средства, с цел да върнат надвзетата партийната дотация. Това разгласи в коридорите на Народното събрание ръководителят на партията Корнелия Нинова. Тя изясни, че надвзетите средства ще им бъдат удържани от идната дотация. От началото на годината партията е похарчила съвсем 6 милиона лв..
 
„ Имаме, както знаете, информацията към декември предходната година - 6 млн. лева, само че ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите на влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лева от началото на тази година сме похарчили за европейската акция - 2 млн.; за старта на Българска свободна телевизия - към 1,5 млн. лева.; също толкоз за средства за прехрана на структурите. Така че все още ние не разполагаме де факто с тези пари. Имали сме ги преди половин година в резултати на акцията и старта на малкия екран, само че сме ги изхарчили. Така че от идващите преводи стартира да си удържа за връщане това, което сме надвзели “, уточни Нинова.
 
Българска социалистическа партия ще взе участие в новите съвещания за размера на партийните дотации, разгласи още Нинова:-->
 
„ Смятаме, че това е рационалното. Да седнем и с причини и без страсти да обсъдим в две направления. Да не позволяваме частни ползи да си купуват партии, да диктуват политиката на България, само че да понижим дотацията, тъй че обществото да се успокои, че партиите не харчат непотребни пари. С тези два правилото отиваме на диалози. Трябваше да бъдат през днешния ден. Бяхме през вчерашния ден поканени за през днешния ден, само че в този момент на председателски съвет са се прецизирали, че няма да има такива “, разяснява още Нинова.
 Десислава Атанасова БГНЕС
ГЕРБ резервира позицията си, че партийната субидия би трябвало да е 1лв. за получен лас, разяснява Десислава Атанасова.
 
„ Ние твърдо стоим зад позицията си и решението на Министерски съвет за един лев партийна дотация, подобен какъвто беше и вотът на българските жители. Над 2,5 млн. лева дадоха отговор с " да " на въпроса на референдума “, сподели Атанасова.
 
По думите ѝ парламентарната група на ГЕРБ е от 95 народни представители, а общо броят на депутатите е 240.
 
„ Така че в случай че нашето предложение не събере задоволително поддръжка, в пленарна зала - виждаме че само " Воля " декларират, че ще поддържат един лев - сме склонни на диалози, такива каквито ще предизвикват сътрудниците ни от " Обединени патриоти " през тази седмица “, сподели още Атанасова.
 Кръстина Таскова БГНЕС
Воля също упорстват партийната дотация да бъде 1 лев, тъй като такова е желанието на данъкоплатеца.
 
„ Ние оставаме с непроменена позиция и считаме, че дотацията би трябвало да бъде понижена. Ще спазим всичко, каквото законът изисква от нас. Ще върнем дотацията, когато създадем всички планове какво тъкмо би трябвало да възстановим на бюджета. Към този миг ние нямаме публична покана за присъединяване в съвещания, само че считаме, че би трябвало да се вземат бързи решения. Все отново референдумът беше преди две години и половина. С тези темпове страната не може да се ръководи. Елементарни неща не се случват дълго време. Няма какво да се консултираме. Слушаме тези дни, че сътрудниците приказват за дотация в размера на немската. Ние сме безапелационни, че дотацията би трябвало да е в размера на 1 лев, тъй като тези пари не са нито на премиера, нито на президента. Това са пари на българският поданик. Той ни е изпратил тук, с цел да взимаме решения от негово име. 1 лев без условия. Смятаме, че в случай че правиш толкоз положителни каузи като политик, самият народ ще желае да ти дава повече пари, с цел да се развиваш като партия “, разяснява заместник-председателят на ПГ на Воля Кръстина Таскова.
 Мустафа Карадайъ парламент БГНЕС
Движение за права и свободи няма да взе участие в новите съвещания за размера на партийните дотации, инициирани този път от Обединени патриоти. Партията няма смяна в позицията си  за метода на финансиране на партиите  у нас.
 
„ Това, което имахме да кажем ние по тематиката, го казахме и пред медиите, и с писмени оферти за промени в закона, и на консултациите ни с Българска социалистическа партия и ГЕРБ, без значение каква продължителност имат взетите решения “, разяснява ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.
 
„ С националистите няма какво да си приказваме по тази тематика. Предложението идва от Министерския съвет, в който те вземат участие. Ако те са решили да неодобряват своето държавно управление, това към този момент е тяхна работа и тяхно решение “, акцентира Карадайъ.
 
Той напомни, че периодите за оферти сред двете четения на законопроекта към този момент са изтекли, а Движение за права и свободи е към този момент е подало своите оферти. „ Нашата позиция по тематиката е ясна. Субсидиите за политическите партии би трябвало да имат подобен размер, че да могат те да финансират активността и акциите си. Ако няма да могат да го вършат посредством дотации от страната, тогава би трябвало да има отворен, транспарантен и явен модел за финансиране на политическите партии. Ние това сме предложили “, добави още водачът на Движение за права и свободи.
 
Той съобщи още, че от придвижването въпреки всичко са създали своите планове за това от какво държавно финансиране се нуждаят партиите, с цел да развиват активност, само че не разяснява какво са посочили те. „ На бинго няма да играем “, безапелационен бе Карадайъ и акцентира, че евентуално отварянето на тематиката е целяло отклоняването на публичното внимание от другите проблеми.
 Юлиан Ангелов БГНЕС
Една толкоз внезапна смяна в размера на дотациите няма да докара до нищо положително, сподели Юлиан Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация. Неговата партия ще връща надвзетите от дотацията средства поетапно:
 
„ Имаме подготвеност да върнем средствата, само че мислим да го създадем поетапно, с цел да може въпреки всичко да си покриваме и разноските в този интервал от време, в който ще бъдем са понижени дотации. Да можем да покриваме наеми на клубове и други организационни разноски. Ще го създадем поетапно, както и гласуването по самия закон. Ние сме ЗА понижаване на дотациите, били сме и вносители на такива оферти, само че не сме за това партиите да бъдат доведени до банкрут и до взаимозависимост от непознати субекти - било то компании или други страни. Защото по този начин ще стане “, сподели Ангелов.
 
Предложението на държавното управление за орязване на дотациите до 1 лева бе признато на първо четене в пленарна зала и на две гласувания в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. До второ гласоподаване в зала, обаче, не се стигна, защото отрасловата комисия не внесе отчета си по тази тематика.
 
От НФСБ настояха за съдружен съвет. Той се състоя през вчерашния ден и на него съдружните сътрудници се схванаха да не се бърза с решението за партийните дотации и да се проведат нов кръг съвещания. Все отново политиците си дадоха период решението за размера на дотациите да бъде взето до 1 август, преди депутатите да излязат във почивка.
 парламент БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР