Темата за пренатални тестове, генетични изследвания и съхранение на стволови

...
Темата за пренатални тестове, генетични изследвания и съхранение на стволови
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ: Финансова нестабилност и проблеми тресат сферата на генетичните изследвания в България!

Темата за пренатални проби, генетични проучвания и предпазване на стволови кафези е настояща във всяко семейство, което чака дете. И надлежно - надеждността на компанията, която то избира да запази животоспасяващите стволови кафези на бъдещото си отроче, е от голямо значение. Именно заради тази причина всяко едно разтърсване или съмнение в тази посока буди безпокойствие. Публикации в разнообразни международни и български медии повдигат въпроси по отношение на стабилността на сдружения с предмет на активност в областта на генетичните проучвания, които са стъпили и на българския пазар.

По тематиката сигнализираха читатели на БЛИЦ, заинтригувани от тези услуги като консуматори, само че и в същото време обезпокоени от някои стряскащи информации в медиите, в това число и изявления в обществените мрежи.

Във фейсбук страницата на компанията Genoma България да вземем за пример дама се жалва, че e разочарована от „ извънредно некоректното отношение от представителтвото на интернационалната компания “, защото не останала удовлетворена от пренаталния тест Tranquility, а от компанията не й възстановили заплатената сума, както тя твърди, че й били дали обещание.



Швейцарската компания Genoma, занимаваща се с генетична диагностика, е част от групата Esperite, чийто различен предлаган бранд в България е Cryo-Save – фамилна тъканна банка с шеф Асен Пачеджиев, в която се съхраняват стволови кафези. Esperite оперира у нас чрез свое дъщерно сдружение точно посредством тези два марката, а главната активност е съхраняването на тъканните проби и осъществяването на неинвазивните пренатални проби за ранно определяне за хромозомни аномалии Tranquility.

Genoma стъпва на българския пазар в края на юни 2015 година, само че активността на другия бранд на групата Esperite – Cryo-Save, действа от 2010 година. През същата Esperite закупуват локалния клон на работещата до оня миг като медиатор българска компания и тя става дъщерно сдружение на групата. В момента Esperite и надлежно Genoma България и Cryo-Save България се съставляват у нас от „ Тъканна банка Крио-център България “ ЕАД. Позицията на компанията не бе показана от шефа й – Асен Пачеджиев, а от неин чиновник.

„ Това е належащо поради законодателството, с цел да може да се извършва услугата у нас. В документите е разказано, че „ Тъканна банка Крио-център България “ ЕАД е дъщерно сдружение на Esperite от 2010 година насам “, изясни пред наш кореспондент Елеонора Куртева от сдружението, която потърсихме за коментар по някои притеснителни въпроси.

Един от тях е, че на процедура Esperite и Genoma нямат юридическо лице в България, пропагандата и промотирането на пренаталните проби Tranquility се извършва от чиновници на „ Тъканна банка Крио-Център България “ ЕАД. Интересното в тази ситуация е, че по този метод не се заплащат лицензионни такси, налог облага и впрочем в страната.

„ Така е, не се заплаща налог облага. По принцип концепцията е хората да се осведомят електронно за услугата. Тя е налична в цяла Европа и освен. През уеб страницата на Esperite и според от завършека на домейна информацията е налична онлайн. На страницата на Genoma в детайли е разказано всичко за пренаталния тест – време за осъществяване, какво, къде и по какъв начин, при какви случаи и впрочем “, беше коментарът на Елеонора Куртева в тази посока.

По-същественият въпрос в тази ситуация е, че от изявления в медиите през юни 2016 година стана ясно, че групата Esperite е популяризирала публично известие, в което изяснява, че акциите й са спаднали фрапантно след недобросъвестна офанзива от страна на холандския финансов всекидневник Het Financieele Dagblad. Цитираната от здравния портал hospital.bg информация гласи, че „ Esperite е във финансов дистрес и се бори за живота си “ , а съгласно интернационалните специалисти неприятната ликвидност на компанията е причина и за утежняване на качеството на услугата.

Нещо повече – самата група Esperite разгласява в своя уебсайт финансовия си доклад за 2016 година , чиито индикатори по никакъв начин не са положителни. От самата компания признават в доклада, че са загрижени за финансовото положение на Esperite, защото през 2015 и 2016 година групата излиза на минусови финансови резултати и на процедура бъдещето й „ мощно зависи от в допълнение финансиране “. Посочва се, че през 2017 година е бил налице напредък, само че компанията отново е излязла на минус.

Освен финансовата неустойчивост Esperite има и други проблеми. През лятото на 2016 година холандската компания влезе в правосъден спор с биологичния колос Illumina, който я съди за откраднати патенти.

Предупреждения за иден финансов колапс идват и от няколко страни, където Esperite има сътрудници. През май 2017 година британската компания Premaitha Health подаде иск за 750 000 английски паунда против Esperite/Genoma. А от други изявления излиза наяве, че сътрудниците на Esperite в Сърбия чакат да получат дължимите от компанията суми по направени към този момент услуги за над 2 млн. евро.

Всички тези обстоятелства, както и оценката на интернационалните специалисти, представена от hospital.bg, будят терзание, че е допустимо съхранението на стволови кафези в Cryo-save, което е дълготраен ангажимент, да се окаже застрашено.

„ Компанията е постоянна. Сътресения на се чакат, доколкото аз съм инфорамирана и доколкото може да се плануват и чакат разтърсвания... Специално за пренаталните проби няма някакво терзание за потребителя на услугата, тъй като тя се извършва много бързо – в границите на 5 - 7 дни. Патентът, по който работи Genoma за осъществяване на проучването, е личен и всичко е качено в уеб страницата на Esperite. Ние сме една от дребното компании, при които можете да видите всичко черно на бяло - и като вести, и като изявления. Ето, даже коментарът в страницата във фейсбук, за който ми споменахте, също не е заличен и стои от юли предходната година. Ние не сме от тези, които трият отрицателните мнения. Мисля, че това приказва задоволително. За съответния случай мога да кажа единствено, че дамата, която е доста симпатична, имаше доста висока телесна маса, което попречва резултата, тъй като фракцията ДНК на кръвта на детето е размита в доста огромно количество кръв на майката. И това се явява риск при проучването “, изясни Елеонора Куртева. Но пък не разяснява въпроса - дали фактически е обещано заричане да бъдат върнати парите на клиентката и сторено ли е това.

По думите на Куртева финансовият дистрес на Esperite не заплашва дълготрайния ангажимент за съхранението на стволови кафези. „ В това отношение фамилиите са добре подсигурени, тъй като, когато се извърнат към интернационална компания, има европейски наставления, които регламентират тази активност. Хората предплащат доста дълъг интервал напред във времето – 20 – 25 години. И от тази позиция, в случай че някоя компания загуби лиценза си или банкрутира, стволовите кафези на фамилиите, които са избрали услугата, ще се съхраняват за периода, който са си договорили. Така че няма проблем за потребителите на услугата. Те ще бъдат осведомени, в случай че има някакви разтърсвания и крайни последици, с цел да знаят къде са преместени пробите и къде ще продължат да се съхраняват, без това да е обвързвано с спомагателен финансов ангажимент от тяхна страна “, обясни още Елеонора Куртева. Очевидно индикации за разтърсвания има, защото съгласно консуматори на този тип услуги към този момент има клиенти, чиито проби до неотдавна са се съхранявали в Белгия, са трансферирани в Швейцария, без те да са били известени за това.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР