Темата за премахването на валутния борд и влизането на България

...
Темата за премахването на валутния борд и влизането на България
Коментари Харесай

Цените на имотите след падането на валутния борд

Темата за премахването на валутния ръб и влизането на България в еврозоната през последните седмици е обект на необятен коментар. Анализи се вършат основно от финансисти и от неколцина икономисти. Обсъждат се разнообразни разновидности. Чертаят се сюжети по какъв начин преобразуването ще се отрази на стопанската система като цяло, по сегменти и най-много върху джоба на българина. Какво обаче ще стане с цените на недвижимите парцели?

„ Цените на недвижимите парцели в България се афишират в Евро от доста години. От тази позиция пазарът е презастрахован. По-скоро външно-политически са факторите, които въздействат на ценовите равнища на парцелите и то в световен проект, като част от тази глобалност е и финансовата сфера и политиките на банките и фондовете, които управляват разпределянето и концентрацията на капитала”, споделя за най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално съдружие „ Недвижими парцели “.

Конфликт би се появил сред спестяванията в лв. и един по-висок валутен курс, който би обезценил лв.. „ Очакваме стресът от възможното рухване на валутния ръб в изчакване за нахлуване в Еврозоната да накара доста хора да влагат в недвижими парцели, а други да извърнат спестяванията си в евро. Но по този начин или другояче бизнесът продължава да генерира левове. Заплатите се изплащат в левове, т.е. ежемесечният доход ще продължи да се движи в левове и в случай че и всекидневно чакаме курсът евро-лев да се трансформира, това ще провокира огромна финансова неустановеност до тоталната промяна на валутата”, предвижда инж. Перфанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР