Темата за опазването на околната среда се превръща във все

...
Темата за опазването на околната среда се превръща във все
Коментари Харесай

В помощ на природата: Билет срещу пластмаса

Темата за опазването на околната среда се трансформира във все по-централна. Световни организации приканват хората да се отнасят по-сериозно към замърсяването и да опитат да се откажат от някои ежедневни привички, които могат да бъдат пагубни за природата.

Една от най-големите борби, които занапред стартира, е тази против пласмасата. Материалът е един от най-изполваните в всекидневието, само че е нераградим в природата. Това се трансформира в най-голямото задължение за околната среда, защото всяка минута по света се купуват към един милион питиета в пластамасови бутилки. На годишна база това значи, че се генерират към 275 млн. тона пластмасови боклуци.

Големите градове по света очевидно са мощно обезпокоени от тези числа, защото стартират самодейност за битка с заплахата. През 2014 година в Пекин стартира самодейност, която предлага на жителите да разменят пластмасови бутилки за билет в градския превоз. На спирките и станциите в метрото бяха сложени машини, в които хората можеха да пускат празните си пластмасови бутилки и по този начин да взимат пропуща си за превоз.

През 2018-а Истанбул и вторият по величина индонезийкски град Сурабая също одобриха тази процедура и сложиха вендинг машини на метростанциите и спирките. В Турция против всяка пластмасова бутилка или железен кен, пуснати в машините, се начисляват заеми в картата за метро на пасажера.

В Индонезия пък един двучасов автобусен билет коства 10 пластмасови чаши или пет пластмасови бутилки, според от техния размер. Така в Сурабая се надяват градът да се почисти изцяло от пластмасовите боклуци до 2020 година. " Пластмасовите боклуци се натрупат на купчини в моя квартал, по тази причина взех решение да донеса моите тук. Така освен оказвам помощ на природата, само че спомагам и събирачите на отпадък ", споделя жителката Линда Рахмавати пред Reuters.

Сега още един огромен град се причислява към самодейността. Става въпрос за Гуаякил, който е вторият по величина в Еквадор. Там пасажерите, употребяващи публичния превоз, към този момент могат да оказват помощ за опазването на околната среда като предават празните си пластмасови бутилки в специфични машини за преработване. Те са сложени на спирките на рейсове и метро, а една бутилка печели на предавателя 2 цента.

Градът има население от 2.7 млн. души, които създават над 4000 тона боклуци дневно. Едва 14% от този отпадък могат да бъдат рециклирани. Затова Гуякил се пробва да усъвършенства тази цифра като се заеме с най-големият замърсител на околната среда - пластмасата. " За 30 цента може да си купите билет. Това са едвам 15 бутилки ", декларира пасажерът Кристиан Карденас.

Друг гражданин на Гуякил е 76-годишният пенсионер Уошингът Браво, който привества концепцията. " Много по-печелившо е в сравнение с да ги предавам за преработване ", признава той пред AFP. Живейки отвън града, той би трябвало да заплаща всеки ден по 9 $ за такси, с цел да стигне до центъра. Затова взема решение да събира бутилки, които ще го закарат до мечтаните точки на града за по-малко пари.

Преди 2 години държавното управление на Еквадор слага ограничавания на производството, продажбата и вноса на пластмасови артикули за еднократна приложимост. Това включва торбички и сламки. " Трябва да осъзнаме какъв брой е висок процентът на замърсяване и какъв брой доста отпадък изхвърляме. Колкото по-рано вземем ограничения, толкоз по-добре ", призоваа шефът на метрото. Само два месеца откакто беше призната самодейността " пластмаса за билет ", са събрани повече от 24 хиляди бутилки.

Вече и Европа може да се похвали с такава стратегия. В Рим неотдавна бяха сложени машини за преработване на пластмаса на три от най-натоварените метростанции в града. Целта е пасажерът да получава билет за еднократно пътешестване против 30 пластмасови бутилки.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР