Темата за обединението на българите и най-вече за факторите, които

...
Темата за обединението на българите и най-вече за факторите, които
Коментари Харесай

Цветелин Кънчев пред "ШОУ": Иван Костов би пренаписал и Библията, ако зависеше от него!

Темата за обединяването на българите и най-много за факторите, които водят до противоположното, занапред ще набира новост. Все по-честите опити историята ни да бъде елегантно пренаписвана, стига това да удовлетворява нечии ползи, буди сериозна тревога.

Както и разбирането, че ориста на един народ би била по-пагубна отвсякога, когато разединението е акцент на съвсем всички събития – и от публичната, само че най-много от политическата сцена. По тези значими въпроси беседваме с водача на „ Евророма” Цветелин Кънчев, който по традиция обича да смъква маски, с цел да може истината да се откроява задоволително необезпокоявано.

- Г-н Кънчев, при скорошното ви второ присъединяване в кулинарното предаване „ Черешката на тортата”, се получиха някои индиректни подмятания сред вас и престъпния публицист Генка Шикерова, засягащи постоянно дискутирана тематика – за разделянето сред българи и роми, за разликите в мисли и настройки. На какви мисли ви наведе тази обстановка?
- На тъжни. Натъжавам се, тъй като за жалост в България има една група хора, за наслада не многочислена – по този начин наречените ракиено салатни патриоти – които считат, че с цел да си същински родолюбец в България, е задоволително да слушаш химна и да псуваш ромите.

- В една от разменените словесни закачки бе наранена и тематиката за химна – за какво химнът на ромите не е на български език, в случай че концепцията е за единение?!
- Така беше, да, което е извънредно занимателно, тъй като химнът на една страна и международният химн на един етнос нямат безусловно нищо общо. Българският химн е на български, несъмнено. Но да напомним, че международният цигански химн – „ Джелем, джелем”, е изпят и на български език и то не от кого да е, а от Лили Иванова! Предаването, в което участвах, бе на друга, напълно друга тема, по тази причина не си разреших да вляза в тези елементи. Но уважаемата ми събеседничка, допускам, знае тези неща. Давам си сметка обаче, че когато преди няколко години националният съвет на „ Евророма” одобри изрично три съществени позиции: „ В България всички сме българи”; „ В България има едно знаме и това е българското” и „ В България има един химн – и това е българският”, внезапно станахме безинтересни за жалост. Когато има борба, тогава сме забавни, само че когато приказваме за обединяване и консолидация – тъкмо противоположното. Просто положителното не е известно!

- Уеднаквяването на политическите правила в този случай би подсигурило и неналичието на разделяне в убежденията, което не е безусловно неприятно. Да перифразираме малко смисъла в думите, вложен от Монтескьо още през 1748-та по отношение на концепцията за разделяне на управляващите: „ Ако управляващите са обединени, би съществувал произвол..”. Не търсите ли и вие тъкмо подобен краен акцент с думите си?
- Уместна отпратка, тъкмо по този начин е! Защото всички правни и морални правила, би трябвало да бъдат в сходство с времето, в което живеем, въпреки че моралът е норма, която не търпи промяна. И е доста обикновено, и типично по ганьовски, в случай че към този момент сме в Обединена Европа, където се приказва за обединяване, в България да се приказва за разделяне. Да, аз разбирам, че има една политическа група от партии, които в случай че го няма това разделяне и омразата, няма да могат да съществуват. На тях постоянно им би трябвало зложелател! Те не могат да дадат пенсиите и заплатите, които са дали обещание в предизборните акции, само че могат да дадат ненавист на хората, с която да залъжат някак празните им стомаси и джобове.

- По този метод обаче, рискуваме да стигнем и до тематиката за прекрояването на картата на България…
- А не трябва! Много е ужасно това! И тези измислени патриотчета очевидно не си дават сметка, че до момента в който атакуват ромите, в тази ситуация, зареждат със своята ненавист и един различен етнос, който, за разлика от ромите, има и страна, която има искания към неговите етнически корени. А в един миг нищо чудно да прояви искания и към териториалните земи, на които този етнос живее. Също по този начин не си дават сметка, че, да вземем за пример стихотворението „ Патриот” на Ботев, не е написано за ромите. Или че Пенчо Славейков още в далечната 1850 година е споделил: „ Не сме народ, а мърша” – и не го е написал за ромите. Затова споделям, че тъкмо от такива е неволи нашата татковина постоянно! От такива псевдо ракиено салатни патриоти!

- Тогава е редно да напомним и за едно по-съвременно изявление – за „ неприятния материал”, направено от премиера Бойко Борисов. Смисълът е същият, прекомерна се оказа единствено стилистиката.
- Ами да и той просто повтори едни думи на Тодор Живков за материала. Обаче ги интерпретира по несъответствуващ метод от позиция на длъжността, която заема. И, щом се връщаме към близкото минало, извинете, само че грамотните и образовани роми си задават доста въпроси, свързани с историята. Защо, при изискване че Иванчо Хаджипенчович е бил член на Съдебния състав, който е осъдил Васил Левски – нашия Апостол, нашата реликва – след Освобождението е бил определен за народен представител във Великото национално заседание??? Такъв вид въпроси. И намират отговори в стихотворението на Петко Славейков –

„ не сме народ, ами мърша”

И там той не засяга целия български народ, а единствено тези към 10% долнопробни ганьовци, които в името на келепира са подготвени да продадат жанр, народ, татковина, знаме, химн!

- Вместо да преосмисляме историята обаче, през последните години се оказва, че тя все по-агресивно бива пренаписвана?
- Тежко и горко на народ, който не разчита на държавното управление си да напише историята му, а разчита на историците си да я санират. Разбрал съм, че когато нещо стартира да куца в ръководството, част от ръководещите постоянно ще потърсят сходен прийом. И последните няколко месеца са изключително красноречиви – сега, в който се стигна до корупционни кавги към партията на патриотите, хоп, внезапно брачната половинка на Томислав Дончев изскочи с апела за моркова и тоягата. Но госпожа Дончева не отговори на въпросите, които зададох аз. Примерно че тя е била част от ръководещото болшинство по времето на Национална движение „Симеон Втори" и за какво е разрешила да започва тази глупава, непрактична и безусловно ялова концепция, наречена „ Ромска декада”? От „ Евророма” още първоначално бяхме срещу тази по този начин наречена декада. И внезапно се сеща за моркова и тоягата. Дълбоко скърбя, че господин Томислав Дончев, като правилен брачен партньор, доста комфортно стартира да замазва, след нея и даже употребява антиромска реторика. И в този миг желая да му задам следните въпроси: - господин Дончев, защото говорите за някакви средства, извънредно време е да кажете за какви по-точно става въпрос и ясно да ги обявите пред целия народ? Второ – Свързан ли сте посредством некръвни роднински връзки с човек, който оглавява една от най-големите фондации, обвързвана с интеграцията на ромското малцинство? И бихте ли обяснили – с ваша помощ ли 8-цифрени суми са минали през тази фондация? За страдание с похвати, като на семейство Дончеви, се пренаписват цели съзнания, освен историята.

- Забелязва се и една наклонност – да се пренаписват и учебниците по история под диктата на съвсем всяко ново държавно управление. През 1992 година тогавашният министър на образованието Николай Василев анулира старите комунистически учебници. Три години по-късно акад. Илчо Димитров смени „ седесарските” учебници, а държавното управление на Иван Костов – „ бесепарските”…
- Факт! Почти при всяко държавно управление има промяна на учебниците, да. И ползите, несъмнено, са политико-икономически. Да, приказваме за история, само че всеки един властимащ има интерес да промени даже и единствено три фрази, поради които обаче да има нов учебник, тъй като това са десетки милиони левове единствено за отпечатването на учебници. Отделно са съществени комисионите и така нататък А по отношение на Иван Костов, в случай че зависеше от него той би пренаписал и Библията, и тя щеше да стартира... „ В началото беше Луканов...”.

- Всичко май се върти към благия финансов интерес! Кой го е грижа, че по този начин историята се пренаписва, икономисва, подменя и така нататък?! И че елементарното иго към този момент е „ османско присъствие”?!
- Да, тъкмо това се получава. Благодарение на това „ присъствие” българският народ е живял в културно, морално, икономическо и физическо затъмнение, меко казано. При изискване че в този интервал са творили велики композитори като Моцарт, Шопен, Чайковски и така нататък, и външните дрехи и на дами, и на мъже, са били на равнище, тъкмо по това време в България музикалният шлагер е бил „ Кацнал бръмбар на трънка”, „ Седнало е Джоре дос” и

са се носили потури, фесове, шалвари, сукмани, чапрази

А, извинете, доста апелирам! Благодарение на това наличие сме гледали европейската цивилизация по-късно като индианци! За информация сатиричната пиеса: „ Криворазбраната цивилизация”.
Темата за пренаписването на историята, която зададохте, фактически става все по-актуална. Факт е, че по време на Априлското въстание Копривщица е била от над 12 000 поданици, от които са излезли на протест към 400-500 индивида. След това чорбаджиите са откупили Копривщица, само че героичното село Петрич, община Златица, с помощта на сериозната реклама на Копривщица, която продължава и до ден -днешен, е оставено в страни. При изискване че в това село е единствената извоювана борба от Хвърковатата чета на Бенковски по време на Априлското въстание. След това селото е изклано поголовно, безусловно заличено, остават към 10-15% от популацията му.

- Защо? Фактологията би трябвало да е по-тежка от опитите за операция на публичното схващане, стига да не е спестена, схваща се…
- Именно! Защото актуалните, а и последните 100 години, историците, писали героичната история за Априлското въстание, са я писали по модерните кафенета на Копривщица, черпени щедро от тамошните чорбаджии. Ок! Никой не омаловажава приноса на копривщенци, само че при изискване че приносът на петричани е не по-малък… почтено ли е с помощта на добре премисления копривщенски PR, Петрич да остане встрани? Срамота! Силата на копривщенци е в парите и PR-а, на петричани е в героизма! И това го споделям с ясното схващане, че биологичната ми майка е от остарял копривщенски жанр! Въпреки това споделям, че не е почтено!

- Връщам ви няколко години обратно във времето – в интервала, когато смъкват депутатския ви имунитет след обвиняване за… обир на куче по член 199. Основен очевидец тогава против вас е Вельо Велчев-Моряка, спряган за протеже на Иван Костов, чийто наследник неотдавна мина на алено с БВМ-то си и прегази 10-годишно момиче на пешеходна пътека в Челопеч…
- Първо, като водач, желая да подчертая, че нито един водач не е застрахован от нещо сходно. Изобщо не се веселя на това, което се е случило на този юноша. Ама въобще! Много е тъжно за дребното потърпевшо 10-годишно момиче, тъй като там има една контузия, най-малко от това, което четох, която е тежка за една бъдеща жена майка… В случая за водача – скърбя, че по принцип по този начин се случва, че децата страдат поради греховете на родителите си. Да, бащата на това момче

едно време доста държеше да свърши услуга на Иван Костов

да бъде главен очевидец по време на моето задържане за кучето, за което ме осъдиха. Грабежът беше оценен на 22 000 остарели лв., а по-късно, при деноминацията на парите, задраскаха трите нули и останаха 22 лв.. Въпреки това аз – за личното си куче, получих 6 години затвор! Бащата на това момче Вельо Велчев не си даваше сметка, че е надълбоко употребен от тогавашния министър председател Иван Костов. Това беше политико-икономическа история.

- Какви са били задачите на Иван Костов в тази политико-икономическа история?
- Целите му бяха да ми вземе завода „ КОЦМ-Гара Искър”, който неговото държавно управление ми беше продало. Успя да го направи, взе ми завода, след което той отиде при негови хора. Неговата задача да спре „ Евророма” и в частност мен стопански, беше реализирана към оня миг. Но това е Иван Костов. Откакто се познавам обаче, аз съм спокоен, тъй като към мен има хора, които се грижат за душманите ми с способи, които не са преследвани от Наказателния кодекс. И до момента работят безотказно!

- Прави усещане, че макар че не е в дейната политика от години, името на Иван Костов изниква сходно на жокер от неподозирани ситуации…
- Той е една фигура, която за жалост още не си е получила заслуженото, въпреки че съгласно прабаба ми – неговото наказване и това на съдийката Нели Куцкова, която ме осъди и на която той бе заречен да стане вицепрезидент, е в никакъв случай да не реализиран властовите си цели. Така смяташе тя. Никога повече да не тръгнат нагоре. Но популярност на Великата Майка природа, баба ми обаче, към този момент е на друго мнение и е решила да форсира малко процесите.
Иван Костов е човек, който ненавижда съумелите хора – по един или по различен метод. Едни ги ненавижда намерено, а към други се залепва и ги унищожава със своите „ далновидни” професионални препоръки. И по този начин реализира задачите си. Първите, в полза на истината, са по-облагодетелствани, тъй като знаят кой им е врагът. Какъв е този демократ, който подрежда в къщата ми, по време на неговото ръководство, да нахлуват 20 индивида с качулки и автомати, с цел да ме търсят, в това число и в пералнята, пред очите на дребните ми деца. Единият тогава беше на 4 години, другият – на 5 и половина.

- Но каква е повода за сходно деяние?
- Злоба и доста бездънен комплекс на непълноценност! Това бяха главните аргументи. Хората с комплекс на непълноценност вечер се прибират щастливи, в случай че денем са създали мръсно на някой различен, само че е реалност, че в множеството случаи те съумяват да оцеляват и да се приспособяват. Затова аз постоянно съм правил асоциация сред Иван Костов и Иванчо Хаджипенчович… Иван Костов е един Иванчо Хаджипенчович в новата история. Идва 10-и ноември, а той написа публикации: „ Партията би трябвало да се активизира, да издържи, да не се поддава на напън на опозицията” и така нататък И по-късно самият той оглавява Съюз на демократичните сили?! Тогава на „ Позитано” 20 чух една приказка:

„ Еее, нашето момче, щом оглави Съюз на демократичните сили, значи е свършено с тях!”

Иванчо Хаджипенчович – член на Държавния съвет на Османската империя, ръководител на правосъдния състав, който осъжда Васил Левски и по-късно определен за народен представител във Великото национално заседание?! Аз съм съвсем уверен, че това е станало благодарение на дългата ръка на Османската империя. Вкарали са собствен човек в Народното събрание, а в тази ситуация – Българска комунистическа партия си вкарва собствен човек да ръководи Съюз на демократичните сили! За страдание към този момент огромна част от членовете на Българска социалистическа партия са уверени, че посредством Корнелия Нинова, Съюз на демократичните сили си „ връща жеста”.
Но ще ти споделя и още нещо, което не съм казвал в никакъв случай до момента. Кръвният брат на Иван Костов – Гошо, който преди беше деятел на „ Евророма” в Дупница, преди години ми сподели една приказка: „ Абе шефе, що се сърдиш на бате толкоз доста? И на него не му е елементарно цялостен живот да яде единствено трева и да спи до Елена Костова. Моля те, разбери го.”

- Започнахме с отпратка от присъединяване ви в „ Черешката на тортата”, дано и да приключим с този акцент, единствено че този път в интерес на готварските умения. Приятно ни изненада цялостната ви подготовка – приготвените ястия, специфичният скришен сос, атмосферата…
- Голяма част от хората си спомнят към момента присъединяване ми и в първия сезон на „ Черешката на тортата”, когато станах и победител, и имаха упования към мен. Но друга огромна част не ме познават в тази светлина и останаха в действителност много сюрпризирани. Истината е, че доста обичам да сготвям. А въпросният сос си го измислих самичък. Запазих го в загадка, с цел да не го пуснат по-късно в всеобщо произвеждане (усмихва се). Достатъчно печелят от други неща, айде да не печелят и от моя сос (смее се). Иначе съм се учил да сготвям от бабите ми. Прабаба ми, мир на душата й, готвеше неповторимо. Баба ми също. Даже ще дам и на хората един съвет, който съм го чувал неведнъж от тях – домат в никакъв случай не би трябвало да минава през огън. Изобщо не е здравословно. Затова постоянно се поставя най-после, когато ястието е към този момент свалено от огъня.

Интервю на Анелия ПОПОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР