Темата за нуждата от Национална педиатрия и проблемите на детското

...
Темата за нуждата от Национална педиатрия и проблемите на детското
Коментари Харесай

Има ли нужда от Национална педиатрия?

Темата за потребността от Национална педиатрия и проблемите на детското опазване на здравето в утринния блок на Българска национална телевизия разясниха проф. Добрин Константинов, народен съветник по детска хематология и онкология и проф. доктор Иван Литвиненко, педиатър и детски невролог.

" Присъствах и на дебата в Народното събрание, където и съпротива, и ръководещи - всички започваха с изречението: " Да, такава болница би трябвало да има ". Това е проблем, който години наред е подкрепян от всички, само че не е намерил до ден сегашен своето решение, само че няма конкурент. Въпросът е за пътищата, мястото, по какъв начин да се направи, само че не и че би трябвало да се направи - в това всички сме уверени ". Това съобщи проф. Добрин Константинов.

Проф. доктор Иван Литвиненко добави още, че откогато е издигнат въпросът за Национална детска педиатрия, всички са единомислещи, само че остава въпросът дали това ще се реализира.

Изграждането на Национална детска педиатрия е почнало преди 40 години и към момента няма развиване по градежа.

В момента също има многопрофилна болница, само че не в размера, който педиатрите биха желали и в който пациентите биха употребили. Идеята е - когато пациентите отидат в болничното заведение, да не се постанова да вървят на съвещания на разнообразни места, да не се трансферират с коли за спешна помощ към други клиники, да се постанова викането на консултанти. Важен е въпросът какви клиники да бъдат включени.
Проф. Добрин Константинов: Целта е да дадем оптимален размер от грижи към нашите пациенти. Това би било и доста добре за преподаването.Проф. доктор Иван Литвиненко: Ние нямаме сега интензивно поделение, нещо което е безспорното изискване за вярното развиване. Ние развиваме костно-мозъчна трансплантация, само че ние подвластен от нашите сътрудници, тъй като контактът и доста бързият инстикт, който може да бъде сбъднат, в случай че сме общо, е извънредно значим.
Взето е генералното решение за реализирането на плана за Национална детска педиатрия, само че следват доста стъпки, които би трябвало да бъдат изпълнени. Идеята би трябвало да бъде и осъвременена - какво е допустимо и какво би трябвало да се направи. Планът, който е написан преди 30 години, има потребност от осъвременяване, като всички клиники би трябвало да кажат дали биха се съгласили да вземат участие в сходен план.
Проф. Добрин Константинов: Новата разпоредба за специализации, лимитира специализациите и в частност по педиатрия. Намалява броят на специализиращите педиатри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР