Темата за миграционната заплаха трябва да бъде разглеждана и през

...
Темата за миграционната заплаха трябва да бъде разглеждана и през
Коментари Харесай

Цветанов: Темата миграция изисква от нас отговорност и мислене в перспектива, а не популизъм

Темата за миграционната опасност би трябвало да бъде обсъждана и през призмата на идните избори за членове на Европейския парламент, тъй като тя непроменяемо ще бъде употребена от популистките придвижвания за извличането на кратковременен политически дял. Аз считам, че тематиката миграция изисква от нас, политиците, доста сериозна отговорност и мислене в вероятност, а не популизъм. Това съобщи ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов по време на кръгла маса на тематика „ Управление на миграционната политика в подтекста на изборите за Европейски парламент “, която се организира в Народното събрание. Събитието се провежда взаимно от Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, Международният център за развиване на миграционни политики, Фондация „ Конрад Аденауер “ и Фондация „ Ханс Зайдел “.

Цветан Цветанов акцентира, че България извършва своя ангажимент по защитата на външната граница на Европейски Съюз с Турция. „ Тези наши дейности се показват както в държавното финансиране за построяването на оградата, по този начин и в получените от Европейска комисия 160 млн. евро за надграждане на съществуващия потенциал. Няма по какъв начин да пропуснем и приносът на „ Фронтекс “ и техните 1040 чиновници от разнообразни членки на Европейски Съюз, които се включиха в защитата на границата. Сигурен съм, че всичко, което вършим – се вижда от нашите европейски сътрудници и се прави оценка “, уточни Цветанов. По думите на ръководителя на вътрешната комисия през последните 2 години има нулев миграционен напън по границата с Турция. Той изясни, че през топлите месеци по принцип се следи усилване на потока от мигранти. „ В момента в Турция има 200 000 афганистанци, които желаят да влязат в Европейски Съюз.

Това прави уговорката на Турция и на Европейска комисия по опазването на границата и мира още по-голям. Ето за какво ме радва фактът, че съглашението за бежанците сред Европейски Съюз и Турция се извършва “, разяснява Цветан Цветанов. „ През 2018 година са открити 150 000 новопристигнали мигранти в Европейски Съюз.

Това е с 25% по- малко от броя им за 2017 година и с 90% по-малко от 2015 година По време на пика на мигрантската рецесия Европа трябваше да реагира бързо и считам, че се оправи сполучливо, като даже за миг не се отклони от правилата и отговорностите си “, регистрира на собствен ред еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел и добави, че всички европейски водачи правят оценка високо напъните на българското държавно управление и премиера Борисов за преодоляването на рецесията и свеждането на миграционния напън до нулеви стойности в днешни дни. „ От Европейска комисия направихме предложение за тройно нарастване на бюджета за миграция, като желаеме от 13 милиарда евро той да стане 34 милиарда евро. За да може обаче да се усети резултатът на увеличените средства е нужно те да бъдат оползотворени по най-точния метод, както и да е налице координирана работа сред страните-членки, които поотделно не могат да се оправят с казуса “, изясни комисар Мария Габриел и заяви, че цифровизацията също би могла да бъде потребна като част от ограниченията за оправянето с миграцията. Генералният шеф на Международния център за развиване на миграционни политики Михаел Шпинделегер бе безапелационен, че тематиката миграция ще бъде една от водещите в идната европейска акция. „ През 2015 и 2016 година тази тематика докара до разединение измежду гласоподавателите и доста жители тогава изгубиха доверието си във управляващите и европейските институции. Това ни задължава да предприемем нужните ограничения и да си върнем това изгубено доверие “, сподели Шпинделегер. Според него мигрантската рецесия не е завършила, а е в мъртвило. „ Не би трябвало да позволяваме сюжета от 2015 година да се повтори. Затова е необходим непрестанен разговор както със съседите на Европейски Съюз, по този начин и със страните, от които в бъдеще биха могли да дойдат нови евентуални закани “, приключи генералният шеф на Международния център за развиване на миграционни политики.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР