Темата за мигрантите е във фокуса на всички Съвети и

...
Темата за мигрантите е във фокуса на всички Съвети и
Коментари Харесай

Захариева: Темата за мигрантите винаги ще изскача като разделителна линия в ЕС


Темата за мигрантите е във фокуса на всички Съвети и на европейските водачи от 2015 година насам. Докато не я затворим и не създадем дълготрайна политика, мисля, че тя ще бъде доста разделяща. Дори не можем да приказваме за някакви диспути за обединяване, тъй като тя постоянно ще изскача като разграничителна линия. Това разяснява в в ефира на Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка изключителната среща в Брюксел по въпроса за мигрантския напън.

Захариева изясни още, че на българската граница няма напън, само че това не значи, че и в Европа няма.

По думите на вицепремиера, сега най-големият напън е през Либия към Италия. В африканската страна съвсем няма граничен надзор, а потокът към Европа е от противозаконни мигранти. Нека вършим разликата с бежанци, добави външният министър.

"Първото и най-важно е да проявим взаимност към мигрантите и да опазим външната граница на Европейски Съюз. Шенгенското пространство де факто не работи и то от няколко години. Нашата позиция е, че би трябвало да опазим външните си граници, а не да се ограждаме от вътрешната страна. Знаете, че "Фронтекс " беше основана и проработи точно от тук, от България. Сега е належащо увеличение на потенциала и пълномощията й, същото важи и за техническите запаси ", сподели тя.

Вицепремиерът сподели още, че основен аспект в трайното решение на казуса с бежанците е предприемане на навременни ограничения за общата политика, както и грижа за самите бежанци. "Най-големият бежански поток от Близкия Изток е в Турция, Ливан, Йордан. Споразумението сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година докара де факто до нулев напън за България. То е с доста ясни задължения към Турция и те са за тези два милиона бежанци, които са на територията на южната ни съседка. Да не пропущаме и обстоятелството, че Европейски Съюз подкрепя и на Йордания и Ливан, отпускат се средства тези бежанци да стоят покрай прилежащите си страни. Външният министър изрази позиция, че всеки, който прекрачи границите на закона, би трябвало да бъде връщан назад. Това не е нечовечна позиция, тъй като по този начин ние спасяваме животи. Трафикантите, които търгуват с човешки животи, не се интересуват от мигранти ", изясни Захариева.

"Европейските водачи би трябвало да знаят, че граница на Европейски Съюз не е равно на граница на сигурност в Европа и тази граница включва и балканските страни. Вицепремиерът разяснява и импортирания избор на съмнение от опозицията. По думите й, първоначално и края на европредседателството е употребена опцията да се желае избор на съмнение, само че въпросът е да има съществени учредения за това. Вотът няма да мине, обединението е постоянна ", безапелационна е Екатерина Захариева.

Тя акцентира още, че връзките ни с Македония са една от употребяваните тематики за рецензия от страна на опозицията, само че подписването на Споразумението със западната ни съседка предходната година работи и съгласуваните решения би трябвало да продължат да се съблюдават - нещо, което не се е случило с контракта от 1999 година "В Министерски съвет има разлики, диспути и в последна сметка съумяваме да стигнем до точното решение. Мисля, че обединението работи добре, обикновено е да сме разнообразни, това е естествения либерален развой ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР