Темата за корупцията е сред водещите за вестниците в сряда.

...
Темата за корупцията е сред водещите за вестниците в сряда.
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия приключи проверка по сигнал срещу Пеевски, 12 оферти за изтребители, пробив за превозвачите…

Темата за корупцията е измежду водещите за вестниците в сряда.

" Новата антикорупционна комисия е завършила инспекция по сигнал против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, само че законът не изисква цялата информация да бъде оповестена обществено. Това сподели ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев на интернационалната конференция " Европейски практики и благоприятни условия за противопоставяне на корупцията ", на която президентът Румен Радев е патрон. Става въпрос за инспекция по сигнал на гражданско съдружие " Боец " за подозрения за осъществени закононарушения като нелегално добито имущество и активи, неизпълнени служебни отговорности и корупция. До разкриването на информацията за инспекцията се стигна, откакто по време на презентацията на Георгиев ръководителят на съдружие " Боец " Георги Георгиев стана и го упрекна в двуличие, като сподели, че не ревизират сигнала им против Пеевски. " Приключен е сигналът. Ще създадем една конференция. Нека не в този момент ", сподели по-късно Георгиев в отговор на въпроси на публицисти. " Може да свикаме, в случай че има интерес, една конференция. Всичко ще дадем, всичко ще разбираем. Няма какво да крием ", продължи Георгиев, запитан какъв е резултатът от инспекцията. По думите му тя е завършена за към три месеца. В отговор на въпрос за какво на уеб страницата на антикорупционната комисия няма информация за инспекцията на Пеевски, той изясни още, че законът изисква да бъде оповестена информация за инспекция на спор на ползи, само че не и за откриване на данни за осъществено закононарушение. Георгиев посочи, че има 30 завършени инспекции, измежду които и тази за отстранения от съда кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева. В комисията тече и друга инспекция за спор на ползи на Делян Пеевски поради импортирания от него в Народното събрание медиен закон. " - в. " Дневник ".

" Премиерът Бойко Борисов се срещна с федералния прокурор на Германия доктор Петер Франк, който е на посещаване в София. Фокус на диалога беше подложен върху напъните, които България поставя за битка с контрабандата, както и върху основания и към този момент показващ резултати нов антикорупционен орган - Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. В срещата взе участие основният прокурор Сотир Цацаров, по чиято покана е в София доктор Франк. " - в. " Стандарт ".

Самолетите за армията още веднъж са на страниците на всекидневниците.

" 12 предложения за новопроизведени или втора употреба изтребители ще изиска Министерството на защитата от 7 страни. 4 от тях са за разнообразни разновидности на американските F-16. Това е планувано в плана за закупуване на нов военен аероплан, който във вторник бе утвърден от комисията по защита на Народното събрание. Още в четвъртък военните планове ще се прегледат от Народно събрание, сподели шефът на комисията Константин Попов. Плановете на министерството са до края на тази година да бъдат подписани контракти за 4 милиарда лева - 1,8 милиарда за изтребители, 1,4 милиарда лева за бронирани машини и 820 млн. лева за два нови патрулни кораба. Оферта за нови F-16 ще бъде поискана от Съединени американски щати. От американците, израелците и Португалия ще се търсят и оферти за използвани F-16. Още две предложения ще бъдат поискани от Съединени американски щати, този път за нови и използвани F-18. Освен щатски самолети ще се търсят оферти за нови " Юрофайтър " от Германия и втора употреба от Италия, за нови и използвани " Рафал " от Франция и за нови и втора употреба " Грипен " от Швеция. Структурирането на офертите, от които ще се избира нов изтребител, накара депутатат от ГЕРБ Христо Гаджев да поздрави военните, че залагат стратегическо партньорство със Съединени американски щати. Освен многото запитвания за F-16 партньорството е маркирано категорично в плана. Новият план бе окуражителен и от зам.-шефа на Народно събрание Емил Христов, който бе и ръководител на анкетната комисия, която ревизираше избора на " Грипен " от служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Военният министър Красимир Каракачанов отхвърли търгът на стойност 1,8 милиарда лева да е превдварително решен в интерес на F-16. " Няма фаворизиране. Ако бях уверен, че даден аероплан е най-хубав за нас, щях да подхваща директно договаряне ", съобщи той във вторник, откакто комисията утвърди плана. Най-малко 8 самолета би трябвало да бъдат купени с отделените за първия стадий на плана 1,8 милиарда лева, изясни пред депутатите командирът на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков... " - в. " 24 часа ".

" Нова методика ще дефинира критериите за избор на изтребителя за българските Военновъздушни сили. Именно критериите за класиране по схемата на заплащане станаха причина за абсурда с плана за придобиване на новия аероплан в предходната процедура. Това стана ясно от презентацията на командира на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков пред парламентарната комисия по защита, която разисква плановете за рационализация на армията за нов многоцелеви изтребител и бойна машина за сухопътните войски, съобщи bTV. Проектът за капиталов разход планува придобиване на 16 самолета на два стадия по 8 самолета за цена 1,8 милиарда лв. с Данък добавена стойност на разсрочено заплащане за 10 години като първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лева от бюджета, а в идващите години тежестта се усилва. Ще търсим предложения за американски Ф-18, Ф-16 от Съединени американски щати, Португалия и Израел, а " Юрофайтър " от Германия и Италия, ще желаеме оферта и за френски " Рафал ", както и шведски " Грипен ", в това число новопроизведени и използвани. Първите самолети би трябвало да бъдат доставени две години след сключването на контракта, а доставката на втория транш самолети ще бъде през сред петата и седмата година. В този интервал би трябвало последователно да бъде свален от въоръжение и съветският МиГ-29, с който сега се охранява въздушното пространство на България. " - в. " Сега ".

Казусът с превозвачите също е измежду настоящите тематики.

" Транспортната комисия в Европарламента предрешава вота на пленарната зала в Европейския парламент, стана ясно от изказването на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, който застана пред медиите в Народното събрание дружно с представители на превозвачите. Повод за реакцията му бе скептицизмът на евродепутата от ПЕС Петър Курумбашев и на консерватора Ангел Джамбазки, че е рано да бием тъпана и да се радваме, че сме победили. " Позицията на Екологичен потенциал се кове от комисията, в пленарната ще има гласоподаване единствено за мандат, никой няма да отваря отначало тематиката ", разсея скептицизма на опозицията Новаков, който бил изумен от и от коментара на соцлидерката, че станалото е злополука, освен това - два часа преди самото гласоподаване. " Бях шокиран и изумен! Това беше най-големият препъникамък, който прескочихме. Наистина съм изумен да излезе някой от опозицията да излезе и да каже на черното бяло. Това, което беше направено, беше героизъм ", заключи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. " Ако през вчерашния ден бяхме изгубили, за българските водачи щяхме да приказваме в минало време. В момента щяхме да приказваме какъв брой е огромен неуспехът, в случай че бяхме изгубили гласуването ", подсети Новаков. И изрази учудването си по какъв начин тези хора си лягат да спят умерено, откакто са паникьосали превозвачите. " Черно на бяло отпадна тоталната възбрана за потребление на кабините за отмора. Черно на бяло отпада и връщането на 3 седмици. Какво още би трябвало да бъде направено? Съжалявам че с хляба на тези хора се заиграваме! ", възкликна Андрей Новаков. Реалисти сме и е рано да пируваме, съобщи от името на превозвачите Христо Христов, като акцентира, че това е било единствено първата значима крачка. " - в. " Стандарт ".

" Гласуваните текстове от комисията по превоз на Европейския парламент по пакета " Мобилност " е един стратегически пробив. Това разгласи пред bTV евродепутатът Андрей Новаков ЕНП/ГЕРБ, който е член на комисията и участва през вчерашния ден на гласуването. Преди това Новаков пътува от Белгия до България в кабината на тир, с цел да потвърди несъстоятелността на лансирания от френския президент Еманюел Макрон пакет. Той изброи и извоюваните през вчерашния ден победи: отпадна тоталната възбрана за отмора в кабината на тира, отпадна условието на три седмици водачите да се прибират на адреса, на който са регистрирани. Новаков призна, че има проблем с промъкнал се текст, който планува камионът да се прибира в България на всеки 21 дни. Според евродепутата има година и половина извоювано време за договаряния за изглаждане на целия правилник, който касае ползите на превозвачите. " От изгубена борба се върнахме в мача, за мен това е стратегически триумф. Битката продължава, само че влизаме в нея като хора, които извоюваха триумф ", сподели в умозаключение Новаков. Въпросът с настояванията на българските превозвачи за изискванията, при които да пътуват през Европейски Съюз, освен не е решен, само че и са признати по-лоши текстове при гласуването в една от комисиите на Европейския парламент в понеделник. Това разяснява пред Би Ти Ви Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия. Според нея българското държавното управление се е присъединило доста късно в тази борба. " Трябва да се търсят съидейници измежду дребните страни, чиито ползи са наранени ", добави тя. Нинова уточни оценки на транспортния отрасъл, съгласно които новите промени в пакета " Мобилност " са по-тежкият вид от този, против който са протестирали. " Има прогрес за това, че се седна, беседва и се търсят взаимни отстъпки, само че постигнатият компромис е по-лош от предходното състояние ", сподели още ръководителят на Българска социалистическа партия. Тя изясни, че до в този момент водачите трябваше да се връщат в България, а в този момент камионите би трябвало да се върнат, освен това цялостни да влязат и цялостни да излязат. " Тези камиони към момента не могат сами да се карат. Значи водачът също би трябвало да се върне ", разяснява тя. Това изясни и Георги Петърнейчев ръководител Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата, представен от организация " Фокус ". Посочи, че превозвачите са желали колите да се прибират на 6 седмици в България. По думите му е невероятно за интервал от три седмици български превозвачи да отидат до Португалия и да се върнат. " Вчера не биваше да се хвърлят фойерверки и пиар акции. Това е единствено началото и нямаме никакви учредения за заглавия, че България е победила Макрон. Важно е гласуването в зала ", акцентира Нинова. " - в. " Дневник ".

В. " Сега " още веднъж отделя място на тематиката за рекламата на хазарт:
" Съвет за електронни медии счита рекламата на
хазарт за " право на информация " Правният отдел на Съвета за електронни медии (СЕМ) стигна до неуместното умозаключение, че възбраната на рекламата на хазарт по малкия екран ще ограничи " конституционно открито право да се доставя и получава информация ". Скандалното мнение беше прегледано на съвещанието на Съвет за електронни медии във вторник. Абсолютното прекъсване на рекламата на талончета за триене " ще влезе в колизия с европейската инструкция за аудиовизуални медийни услуги, която нито не разрешава, нито лимитира услугите, отдадени на хазартни игри ", написа в отчета на юристите. Поводът е планът на НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация за промени в Закона за хазарта, с които телевизионните реклами на така наречен игри на щастието ще се забранят. Парламентът е изискал от Съвет за електронни медии мнение по закона, заради което регулаторът е упълномощил на правния си отдел да изготви отчет. Юристите на регулатора са срещу цялостната възбрана на рекламата на хазарт, както и против възбраната на оповестяване на резултатите от тиражите с проявление на спечелили. Според тях тези неща могат да се излъчват след 22 ч. - като рекламата за алкохол. " Споделям концепцията правният режим на хазартните реклами да се уеднакви с аналогични разпореждания като за спиртните питиета ", разяснява юрисконсултът Емилия Станева. Законът за здравето не разрешава директната реклама на корав алкохол по малките екрани и радиата, само че позволява непряка след 22 ч. Станева разяснява, че сходно решение би запазило част от рекламните доходи на електронните медии, които те получават от уредници на томболи и игри с талончета. Съвет за електронни медии не взе дефинитивно решение дали приема отчета и дали ще изпрати тъкмо този текст в Народното събрание. Членовете му желаеха време да се срещнат по-подробно със наличието и да дадат бележките си. От изявленията им обаче стана ясно, че множеството са склонни да предложат отчасти ограничение на рекламата на хазарт. " Категорично поддържам всички промени, които лимитират количеството излъчени реклами, както и часовия пояс, в който те биха могли да бъдат гледани от деца. Не съм съгласна с безспорното им прекъсване, само че не съм съгласна и резултатите от тегленията на тиражите да се афишират в новинарските излъчвания като събитие с осведомителна стойност ", съобщи Бетина Жотева. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР