Темата за храненето винаги е актуална, като има страстни фенове

...
Темата за храненето винаги е актуална, като има страстни фенове
Коментари Харесай

Веган срещу кето: Как тези диети променят имунната ви система

Темата за храненето постоянно е настояща, като има буйни почитатели на горе-долу всяка по-голяма диета на света. Науката обаче надалеч не е безапелационна по въпроса по какъв начин другите хранителни режими могат да повлияят на имунната система. За да схванат повече по този въпрос, откриватели от Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати вземат две от най-популярните през днешния ден диети – веганска и кетогенна (или кето) – с цел да ревизират по какъв начин спазването им въздейства върху способността на организма да се бори с заболяванията.

В някои връзки двете са самобитни противоположности една на друга. Веганските диети, които не съдържат артикули от скотски генезис, нормално са с по-ниско наличие на мазнини и по-високо наличие на въглехидрати. За разлика от тях, задачата на кето диетата е да докара тялото до положение на кетоза, при което като източник на гориво се употребяват складираните мазнини, а не захари. За да се реализира това, е належащо да се съблюдава диета с доста ниско наличие на въглехидрати и високо наличие на мазнини.

Въпросите за това коя от тези две диети е „ най-хубава “ са предизвиквали доста диспути, само че това изследване е фокусирано само върху евентуалните резултати върху имунната система.

Изследователите набират 20 души с допустимо най-разнообразна композиция от етноси, полове, показатели на телесна маса (ИТМ) и възрасти. В хода на изследването всички всички те пробват и двете диети, като съблюдават всяка в продължение на две седмици.

За да се подсигурява, че всичко е деликатно следено, групата живее на място в звеното за метаболитни клинични проучвания по време на опита. Те имат право да ядат толкоз, колкото им харесва, стига да се придържат към разпоредбите на съответния режим, като храната им е обезпечена.

Периодично се вземат проби от кръв, урина и изпражнения за разбор. Учените употребяват мултиномичен изчерпателен метод, които съчетава доста разнообразни типове данни, в това число биохимични, метаболитни и промени в микробиома.

Като цяло участниците са употребяват по-малко калории, до момента в който са на веганска диета, в сравнение с когато са на кето. Както се очакваше, съставът на двата режима се разграничава доста – веганският е почти 10% мазнини и 75% въглехидрати, до момента в който кето е към 76% мазнини и 10% въглехидрати.

Преминаването към веганска диета провокира бързи промени в пътищата, свързани с вродената имунна система, която включва отбраната на организма против вируси. Тя също по този начин подтиква пътищата, свързани с алените кръвни кафези, което може да се дължи на по-високото наличие на желязо. Преминаването към кето диета пък бързо довежда до увеличение на процесите, свързани с адаптивната имунна система, като да вземем за пример клетъчните пътища, свързани с Т и В клетките.

Кето диетата наподобява има и по-широкообхватни резултати, като повлиява на по-голям брой кръвни протеини и телесни тъкани. Авторите следят и промени в метаболизма на аминокиселините, което може да се изясни с по-високото наличие на протеини в нея.

И двете също по този начин провокират промени в микробиомите на участниците, даже откакто са спазвали проектите за толкоз малко време. Редът, в който хората са ги спазвали, не повлиява на резултатите.

Авторите означават, че резултатите са поразително идентични, като се има поради разнообразието на участниците, само че споделят, че в този момент са нужни още спомагателни проучвания с по-големи извадки, с цел да се дефинират съответни съставни елементи на имунната система.

„ Разкриването на правилата, посредством които храненето контролира имунитета при хората, може доста да усъвършенства способността ни да създаваме персонализирани хранителни интервенции, които да предотвратяват и лекуват болести “, пишат те в публикацията си.

„ Смятаме, че актуалните ни открития в допълнение акцентират огромния капацитет на висококонтролираните хранителни интервенции за по-добро схващане на интегративната физиология, възстановяване на човешкото здраве и намаляване на болесттите. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР