Темата за етажната собственост и управлението на сгради на всекидневно

...
Темата за етажната собственост и управлението на сгради на всекидневно
Коментари Харесай

Не се вижда краят на съседските войни

Темата за етажната благосъстоятелност и ръководството на здания на ежедневно битово ниво се свързва най-вече със кавги във входа и недоразумение сред съседите, когато би трябвало да се събират средства или да се правят незабавни поправки. Понякога решаването на проблемите стига и до юмручното право. Вече не са необичайност и професионалните домоуправители. И тъй като няма ясни критерии кой и по какъв начин да прави тази активност, не е изключена опцията да се натъкнеш на некомпетентни и недобросъвестни хора и компании, предлагащи тази услуга. Затова е очевидният безпорядък към нас, когато приказваме за ръководство на етажна благосъстоятелност и негативните страсти, които провокира тази тематика. Хаосът се вижда и във влошените връзки сред съсобствениците, и от положението на сградния фонд - необитаеми жилища, рушащи се и рискови сградни фасади.

Затова 10 години след приемането му Законът за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) отива на главен ремонт. Просто сега, в настоящия му тип, той е ненужен, тъй като на процедура не работи. В него не са написани съответните отговорности на притежателите на парцели, сякаш наложителните домови книги рядко се водят, част от жилищните входове са без управителни препоръки, а контролните функционалности на общините са забравени.

Този път Министерство на регионалното развитие обърна посоката

Вместо да подложи на публично разискване промени в закона, писани от специалисти, от пролетта в търсене на социална поддръжка се събират оферти за промени в законодателството от всички заинтересувани страни. Защото по данни на Министерство на регионалното развитие над 60% от българите живеят в режим на етажна благосъстоятелност. Над 45 000 здания са в неприятно техническо положение и имат потребност от възобновяване. До момента в министерството са постъпили над 700 оферти по отношение на този закон. Дискусията и в този момент е отворена, защото планът към момента не е импортиран в Народното събрание, твърди Гергана Благиева, шеф на дирекция " Жилищна политика " в Министерство на регионалното развитие, без да прецизира по кое време се чака планът да бъде препоръчан на депутатите. През есента на шестата конференция на Националното съдружие " Недвижим парцели " (НСНИ) Inspire to Higher тя изясни, че в Министерство на регионалното развитие са образувани три работни групи по закона, които преглеждат съответните оферти - за оперативното ръководство на етажната благосъстоятелност, за професионалното ръководство и за така наречен затворени комплекси.

" Много от препоръчаните хрумвания са свързани с това отговорностите да не се водят на притежателя на парцела, а на самия парцел. Така, когато обещано обвързване по такса " Ремонт и възобновяване ", гласувана от общото заседание на входа, не се погаси, домоуправителят ще може да даде информация към общината и таксите ще се събират от нея ", разяснява Благиева. За задачата обаче е нужна смяна в Закона за локалните налози и такси. Така действително, в случай че не си платите таксата за входа, домоуправителят ще може да подаде искане към общинските управляващи и посредством частен правосъден реализатор ще ви бъдат взети, без значение дали желаете, или не. Друго значимо предложение е в ЗУЕС да бъдат написани в детайли отговорностите на притежателите, които отсъстват за дълго и не са уведомили домоуправителя къде могат да бъдат открити, с цел да се събере нужната такса.

Когато се купува парцел

в него е включен и % от общите елементи, което значи, че притежателят има обвързване да се грижи и за тях. Според новите правила, които следва да бъдат признати, такси за ремонт ще би трябвало да заплащат и тези притежатели, които отсъстват от страната. Проблемът е много сериозен, тъй като у нас има към 1 млн. пустеещи жилища. А за поддръжката на постройките се товарят единствено непрекъснато живеещите в тях. Предвижда се обаче да има и заслужено систематизиране на таксите. Сега за асансьор нормално заплащат и живеещите на първите етажи, макар че не ги употребяват, а притежателите на парцели на последните етажи в значително случаи поемат сами разноските за ремонт на покрива, макар че по закон тези разноски се разделят сред всички във входа. " С измененията в закона ще търсим ефикасен механизъм за по-справедливо систематизиране на таксите ", дава обещание Благиева. В Министерство на регионалното развитие ще обмислят и концепцията таксите да се събират по банков път, а не от врата на врата. Домовата книга наложително ще се записва в общината. От притежателите ще се изисква да попълнят декларация за това кой е притежател, кой е ползвател и кой е наемател на парцела, както и какви животни се гледат в него. Защото домови книги не се водят или пък се водят погрешно, а домовата книга е легитимацията на етажната благосъстоятелност.

От Асоциацията за контролиране на връзките в етажната благосъстоятелност също са на мнение, че законът незабавно би трябвало да се контролира. В момента даже нарушаванията на правилника за вътрешен ред минават през дълга процедура, с цел да стигнат до санкция. Противоречия, зараждащи в етажната благосъстоятелност, би трябвало да се контролират и вземат решение от външни и безпристрастни структури, каквато е локалната власт. Да се разчита единствено на правосъдни процедури е скъпо и неефективно и по тази причина домоуправителите рядко прибягват до събиране на такси през съда. Самото взимане на решения от общите събрания би трябвало да предстои на надзор, тъй като процедурата по атакуване на незаконосъобразни решения е комплицирана и в случай че не бъде стартирана в 30-дневен период, допуска още повече затруднения, настояват от асоциацията.

Според нея от измененията в закона би трябвало да стане изрично ясно, че всеки, съгласил се да живее в подобен тип благосъстоятелност, е

подвластен от останалите

и има освен своите права, само че и отговорности, неизпълнението на които води до накърняване на правата и ползите на другите притежатели. Спорно е обаче дали всичките тези промени ще понижат междусъседските войни.

Много е значимо да се основат правила къде да вземем за пример се съхранява документите от общите събрания; какво се случва, в случай че ръководителят на етажна благосъстоятелност спре активността си и унищожи документацията; какво се случва със събраните средства. Управлението на етажната благосъстоятелност е тип локално самоуправление, което, за разлика от локалната власт, не предстои на надзор нито във връзка с взетите решения (само по правосъден път), нито по събирането и разходването на финансовите средства, което от своя страна води до неточности, злоупотреби и съмнение, е позицията на асоциацията.

За жилищните комплекси от затворен вид ще бъде регламентиран характерен режим за ръководство. Преди това обаче следва да се изяснят критериите кои здания попадат под това разбиране. " В момента правосъдната процедура изобилства от правосъдни разногласия дали даден комплекс е от затворен вид ", сподели Гергана Благиева.

Обмисля се да бъде въведено наложително професионално ръководство за комплексите от затворен вид и да се сътвори механизъм договорите за ръководство да се вписват, както и механизъм да се наблюдава дали това се е случило. Друга концепция е да бъде въведен оптимален период за ръководство от страна на вложителя (ако е записал своя компания за професионално ръководство или е наел такава). След приключването му притежателите да имат опция да продължат контракта с вложителя или да наемат друга компания.

Професионалните домоуправители в указател

Около 100 компании оферират услугата " професионален домоуправител " и всички те не подлежат на регулация поради пропуск в закона. По данни на асоциацията на сдруженията, ръководещи етажната благосъстоятелност, в този бранш оборотът е над 50 млн. лева, а услугата се употребява в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Велико Търново. В тези градове към 15% от многофамилните жилища, или общо 7000 здания се ръководят от професионални домоуправители. За да се внесе ред в бранша, от Министерство на регионалното развитие оферират да има обществен указател на професионалните домоуправители. Вписаните в него би трябвало да имат документ за изкарани квалификационни курсове. Така ще се дава гаранция, че професионалните домоуправители знаят по какъв начин се ръководи благосъстоятелност. При сигнали за непочтеност ще бъдат отписвани от регистъра. За домоуправителите, които се избират от общото заседание, пък ще се изготви справочник, в който да бъде разказана нормативната уредба, която би трябвало да познават, както и с кои институции да работят. Идеята не е да се сътвори бизнес на професионалните домоуправители, каквито изказвания се появяват, а да се контролира секторът и да има изясненост какви са отговорностите на притежателите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР