Темата за чистотата на въздуха е особено актуална напоследък, като

...
Темата за чистотата на въздуха е особено актуална напоследък, като
Коментари Харесай

Домашните препарати вредни за въздуха, колкото колите

Темата за чистотата на въздуха е изключително настояща в последно време, като полемиката се води най-много към нездравословните излъчвания на колите и отоплението с твърди горива. Препаратите, които хората употребяват в домовете си, обаче се оказват значим негативен фактор за качеството на въздуха, демонстрира изследване на Университета на Колорадо в Съединени американски щати, оповестява БиБиСи.

Резултатите на учените демонстрират огромно съществуване на нездравословни газове и излъчвания от химикалите в голям брой известни препарати в семейството. Вредните субстанции са открити в петролни артикули, препарати за почистване, аерозоли, бои и други Според учените до момента нездравословните излъчвания от тези препарати са били подценени.

Около 95% от суровия нефт се употребява за изработката на горива. Само 5% отиват за изработката на дезодоранти, пестициди, лепила и други Оказва се обаче, че съразмерно тези артикули са по-вредни. Причината е, че при горивото, множеството субстанции се изгарят и остават въглероден диоксид, вода и фини прахови частици. При препаратите обаче, изключително аерозолите, цялата палитра нездравословни газове се изхвърля във въздуха, споделя други Джесика Гилман, един от участниците в изследването.

" Най-често тези субстанции се употребяват в разтворителите. Например лакочистител и доста типове препарати за почистване, като тези за миене на килими. Трудно е да спрем да ги използваме, тъй като единствената друга опция е чистата вода, която знаяете, не може да отстрани всички замърсявания ", споделя тя.

Все отново има какво да се направи. " Може да употребявате допустимо минимум количество от препаратите и да ограничите или най-малко намалите използването им, където е допустимо ", споделя Браян Макдоналд, водач на изследването.

Официалната статистика на американската Агенция за отбрана на околоната среда сега показва, че 75% от нездравословните излъчвания от петрола идват от горивата и 25% от други химически артикули. Според създателите на изследването обаче, съотношението би трябвало да е съвсем 50 на 50.

" Използването на тези артикули е еднакво на замърсяването, което излиза от ауспуха на автомобила ви. Една от главните аргументи по тази причина е, че регулациите в Съединени американски щати и Европа върху нездравословните излъчвания на колите са много сполучливи в управлението на замърсяването. Това ненапълно е добра вест, тъй като значи, че контролът на един от главните източници на замърсяване към този момент дава резултати и можем да погледнем и към другите източници на нездравословни излъчвания ", споделя Макдоналд.

" Проучването припомня, че би трябвало помислим за всички източници на замърсяване и оправянето с колите е единствено част от казуса ", споделя Антъни Фрю, професор по респираторна медицина във Англия. Той отбелязва, че към този момент се наближава максимума при намаляването на нездравословните излъчвания от колите и обществото би трябвало да е по-добре осведомено за това по какъв начин и другите му дейности се отразяват на замърсяването./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР