Темата за блокирането на европейската интеграция на Северна Македония не

...
Темата за блокирането на европейската интеграция на Северна Македония не
Коментари Харесай

Зоран Заев със заявка: Ше приеме българските искания за езика на Северна Македония и по-широко тълкуване на историята

Темата за блокирането на европейската интеграция на Северна Македония не била резултат от моментна междусъседска свада, а зад всичко това стояла огромна интервенция на България за реализиране на задачите ѝ, като Договорът за добросъседство бил единствено началото, написа македонското издание " Вечер ", като се базира на неназовани дипломатически източници, съобщи " Фокус ".

" Въпреки че до момента има открити изказвания за отказване на македонския език и история от българското държавно управление, няма информация за протестна нота от македонските държавни институции, изключително от македонското Министерство на външните работи. Това демонстрира, че желанието е за тази тематика да не се приказва доста, само че нито Димитров, нито Спасовски отхвърлят сериозността на заканите от България, които се слагат по пътя към европейската интеграция " на Скопие, написа вестникът и прибавя:

" Македонското държавно управление остана безмълвно на тези изказвания и като не ги осъди, то им даде утвърждение ". Условията, съгласно медията, са две и се съдържат в българския документ, изпратен до европейските институции. Става въпрос за отвод от македонския език, който София счита за форма на българския и отвод от историята и поточно от националните герои от края на XIX и началото на XX век.

" В същото време откриваме, че водачът на СДСМ Зоран Заев интензивно взе участие в цялата тази игра, като е помолил Бойко Борисов да прояви самообладание до провеждането на изборите в страната и е заречен по-късно да реализира съглашение по този въпрос. Зоран Заев удостовери посредством информационни канали, че е подготвен да разиска компромисно решение, което би означавало приемане на българските претенции във връзка с македонския език, както и по-широко пояснение на историята, което ще задоволи българските претенции ", написа " Вечер ".

" Същото би се отнасяло и за Гоце Делчев, който би трябвало да стане български воин с признавание от македонската страна. Заев ще извърши тези обещания, в случай че завоюва идните избори и е помолил Борисов да лобира за Заев, с цел да получи поддръжката на интернационалната общественост, която от своя страна става все по-резервирана от многочислените корупционни кавги ", продължава изданието.

Това, че Заев има контракт с Борисов, се удостоверява от самобитната телеграма, която ръководителят на СДСМ е изпратил до избрани дипломатически кръгове, за което някои медии в страната осведомиха преди време. Скопското електронно издание " Плюс инфо " заяви:

" В писмото Заев изяснява, че " ще извърши напълно всчики отговорности, поети с Договора за добросъседство с България и с Преспанския контракт с Гърция. Те ще бъдат осъществени напълно, незабавно щом успее да образува държавно управление, ръководено от СДСМ ". Свързаното с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ електронно издание " Курир " е научило от свои източници, че министър председателят Борисов към този момент е почнал дипломатическа атака в интерес на Заев, който от своя страна му заречен да отговори на българските претенции.

Лидерът на европейските социалисти и някогашен български министър председател Сергей Станишев към този момент сподели, че е най-добре за България СДСМ и Заев да са на власт. Мълчанието по тематиката за България от страна на СДСМ е неясно за опозицията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР