Темата за антителата срещу коронавирус става все по-актуална. На 9

...
Темата за антителата срещу коронавирус става все по-актуална. На 9
Коментари Харесай

Видове антитела срещу COVID-19 - кога се образуват и как действат

Темата за антителата против ковид става все по-актуална. На 9 ноември министерството на опазването на здравето разгласи, че в страната ни ще се издава въз основа на позитивен тест за антитела. При какви условия

Какво съставляват антителата?

или имуноглобулини са белтъци, които създава имунната система. Тяхната задача е да разпознаят вируса и да го унищожат. Антителата създават специфични кафези - В-лимфоцити, които обезпечават отбрана от несъмнено заболяване. Антителата спомагат за неутрализирането на клетките на патогените (бактерии, гъбички, многоклетъчни паразити) и вируси, а по този начин също и белтъчни токсини и някои чуждородни субстанции. Всяко антитяло разпознава неповторим детайл от патогена, изчезнал в самия организъм - антиген, а в рамките на дадения антиген - избран негов участък- епитоп. Свързвайки се с антигените на повърхността на патогените антителата могат или директно да ги обезвреждат, или да привлекат други съставни елементи на имунната система, като фагоцитите, с цел да унищожат непознатите кафези или вирусните частици. Антителата са най-важният съставен елемент на хуморалния характерен имунитет. 

Когато в организма попадне зараза антителата я блокират и вирусът не попада в тъканите. Ако няма непрекъснат контакт с антигена, то равнището на антителата може да се намали, изяснява доцентът по имунология Юрий Степановски.





Има пет класа антитела: IgG, IgA, IgM, IgE и IgD. При най-важни са IgM и IgG.

Антителата IgM демонстрират реакцията на организма към инфекцията или количеството антителата, които са се образували след 7-14 дни след заразяването. Ако те са доста това приказва за изострен етап на болестта.
 Кой има право на зелен документ с антитела – обяснението на проф. Ива Христова Кой има право на зелен документ с антитела – обяснението на проф. Ива Христова
Ако имаме антитела против COVID-19, 10 пъти над референтните стойности на лабораториите, ще получим зелен документ. Има приравняване о...

Антителата IgG демонстрират равнището на имунен отговор. Те се образуват, когато човек е преболедувал и се създават, даже в случай че човек е изкарал заболяването без признаци.

Как се образуват антителата 

През първата седмица от болестта стартират да се синтезират имуноглобулините М (IgM). Те първи се срещат с инфекцията, по тази причина се считат за маркери на острата първична зараза. При общоприети инфекциозни болести (в това число и коронавирусната инфекция), нормално антителата изчезват след месец, заменяйки се с по-специфичните антитела IgG. При ковид, обаче, IgM могат да се запазят дълготрайно време (от 1,5 до 3 месеца от появяването на признаците, когато самият вирус към този момент от дълго време не се установява).

Имуноглобулинът А (IgA) също се отделя  в острия интервал на инфекцията. Неговата цел е да отбрани лигавиците от ковид. IgA е по-избирателен. Нивото му понижава след към 1,5-2 месеца след възпаление.

Имуноглобулинът G (IgG) се синтезира финален. След към 5-6 седмици от момента на попадането на вируса в организма и резервира информация за ковид. Обикновено IgG е списък с паметта за пренесени инфекции, в множеството случаи за цялостен живот или за няколко години.
 Зелен документ за антитела - има ли смисъл да сме остров на небивало знание? Зелен документ за антитела - има ли смисъл да сме остров на небивало знание?
Да се издава зелен документ на хора, потвърдили, че имат документ за антитела - концепцията се разисква за страната ни. Такъв документ им...

Механизмите за развиването на имунната реакция към ковид към момента се учат. Не е ясно дали се образува резистентен имунитет, само че при всички случаи IgG свидетелства за попадане на ковид в организма и негов имунен отговор.  





Какво значат резултатите за IgM и IgG

Ако IgM (+) са позитивни и IgG (+) също са позитивни:
 Професор от Българска академия на науките: При избран брой антитела може да се дава зелен документ Професор от Българска академия на науките: При избран брой антитела може да се дава зелен документ
" Хората с антитела, които са преболедували, само че не попадат в Единната осведомителна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани...

Възможна е настояща зараза, почнало излекуване.

Ако IgM (-) са негативни, а IgG (+) позитивни:

Прекаран по-рано COVID-19.

Ако IgM (-) са негативни и  IgG (-) също са негативни:

Пациентът към момента не се е срещал с вируса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР