Темата за акциза на бездимните цигари се превърна във водеща

...
Темата за акциза на бездимните цигари се превърна във водеща
Коментари Харесай

Бездимните цигари може да се окажат по-вредни от стандартните

Темата за акциза на бездимните цигари се трансформира във водеща последните две седмици и даде поле на извява на знайни и незнайни специалисти в региона на опазването на човешкото здраве. Казусът с нагреваемите тютюневи произведения и дали са по-малко нездравословни от стандартните цигари влезе в утринните блокове на националните малките екрани и стана мотив за разногласия в Народното събрание.

Днес на първо четене бяха признати текстовете от Закона за акциза и данъчните хранилища, предусещащ нарастване на ставката за бездимните тютюневи произведения. Поправката, която беше импортирана от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и народни представители от ГЕРБ, и Обединените патриоти провокира съществени разногласия, както в дребната коалиция, по този начин и в утринните блокове на националните малките екрани. В момента ставката за бездимните цигари е четири пъти по-ниска от тази на стандартните тютюневи произведения. Предстои депутатите да решат с какъв брой тя ще бъде увеличена.

В разпаления спор около предлаганото нарастване на акциза на бездимните тютюневи произведения осведомителният поток беше наводнен от бранителите на тези нови произведения с цитати от съмнителни във връзка с достоверността научни проучвания, твърдящи, че Iqos-ите са по-безвредни от всяка друго тютюнево произведение по света. Истината е, че все още има малцина изследвания за резултата на бездимните цигари върху здравето на хората. Повечето оповестени изследвания в Съединени американски щати са направени от учени, които под една или друга форма работят за Philip Morris. Те настояват, че пушенето на IQOS води до намалена токсичност, по-ниски равнища на нездравословни и евентуално нездравословни химикали и минимално влияние върху здравето на белите дробове или сърцето, само че не дават неопровержими доказателства за това.

Според отчет на Световната здравна организация, обаче, все още няма никакви доказателства от самостоятелни научни източници, че нагреваемите тютюневи произведения са по-безвредни за близките (пасивни пушачи) от стандартните. Според СЗО, нагреваемите цигари са еднообразно нездравословни, колкото всички други форми на тютюневи артикули. Новите нагряващи произведения не могат да отстранен нездравословните въздействия на тютюна, който е по начало отровен и съдържа канцерогенни съединения даже, се споделя в мнението. Според специалистите от влиятелната организацията, нагреваемите тютюневи произведения би трябвало да бъдат предмет на политически и регулаторни ограничения, прилагани по отношение на всички други тютюневи произведения, в сходство с Рамковата спогодба за надзор на тютюневите произведения.

В поддръжка на тезата на международната здравна организация през последните месеци бяха оповестени и някои самостоятелни проучвания. Учени от Университета в Калифорния разгласиха свое проучване в влиятелното здравно издание BMJ Journals, съгласно което бездимните тютюневи произведения, не са толкоз безвредни, колкото твърди производителя. Изследванията са посочили, че се следи разтопяване на пластмасовия филтър, който служи за изстудяване на парите от тютюна. Въпреки че филтърът не е в директен контакт с нагревателя, той до известна степен се разтопява, което освобождава токсични химикали като формалдехид цианохидрин, което може да бъде съдбовно за хората. Съединението се метаболизира в черния дроб и се разлага на формалдехид и цианид, настояват учените.

Според друго проучване, оповестено в авторитетния медицински вестник JAMA Internal Medicine, тезата на Philip Morris, че IQOS не отделят пушек, а единствено аерозол, не е вярна. Според създателите има голям брой типове пушек, а съществуването на съединения като бензопирен, полициклични ароматни въглеводороди, въглероден окис, ацеталдехид и други са сигурен симптом за протичане на пиролиза и обособяване на пушек. Това значи, че близките хора си остават застрашени и подложени на рискови отрови.

В последващо изследване в JAMA Internal Medicine се споделя, че без значение дали IQOS създават пушек или единствено аерозол, те отделят еквивалентни количества канцерогенни субстанции с тези от стандартните и даже по-високи количества от рисковите полициклични ароматни въглеводороди. Които са извънредно рискови за човешкото здраве.

Темата провокира и необятен спор в Съединени американски щати, където Philip Morris подаде две заявки към американската организация за контрал на храните и медикаментите (FDA). Първото е от март 2017 година е за стартиране на пазара в Съединени американски щати на продукта IQOS като нов тютюнев артикул. По настоящем компанията към момента няма право да продава бездимните цигари в Съединени американски щати. Другото заявление е да има опция да популяризира и продава продукта като по-малко нездравословно спрямо стандартните тютюневи произведения. В края на януари 2018 федералният консултативния комитет към FDA отхвърли изказванията на Philip Morris, че IQOS понижава риска от болести, свързани с тютюна и е по-малко опасен, спрямо стандартните цигари. Според специалистите тютюневия колос не е дал задоволително доказателства, с цел да покаже, че техният артикул понижава риска от заболяване спрямо стандартните цигари.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР