Темата с предоставянето на военна помощ на Украйна ще е

...
Темата с предоставянето на военна помощ на Украйна ще е
Коментари Харесай

Военната помощ за Украйна: В НС се очертава безпрецедентно мнозинство в подкрепа на проекта


Темата с даването на военна помощ на Украйна ще е водеща за ръководещата коалиция в идната седмица.

За този вторник е плануван съдружен съвет по тематиката, а в сряда - изключително съвещание на Народното събрание.

Очаква се в сряда депутатите да прегледат три плана на решение на Демократична България и на ГЕРБ за военна помощ и на Политическа партия, който предвиждаше даване на " техническа помощ за защитни цели ".

По тематиката се чака образуването на невиждано болшинство. " За " решението се обрисува голямо болшинство от 201 гласа. Това са депутатите от " Продължаваме промяната ", ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Демократична България ".
Снимка: btvnovinite.bg

" Против " решението сигурно ще гласоподават две партии - Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които дружно имат общо 39 гласа.

Прогнозите в обединението са, че даже без гласовете на Българска социалистическа партия за решението тя няма да се разпадне.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев не има вяра социалистите да изоставен кабинета.

" За страдание, има политици, които се заиграват с терзанията на хората, които пък от своя страна се пораждат от обстоятелството, че наоколо до нас се води война. Трябва да е ясно, даването на военнотехническа помощ, не значи замесване във войната ", сподели Минчев.
Снимка: btvnovinite.bg

В петък Корнелия Нинова разгласи изрично, че в случай че се гласоподава военна помощ за Украйна, Българска социалистическа партия напуща съдружното държавно управление.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов през днешния ден сподели фотоси от същия украински аероплан претрупан с бронирана техника, за който bTV заяви предходната седмица.
Снимка: btvnovinite.bg

" Аз съм служил на такава машина. В мотострелковите войски се движат на такива машини. виждате ли какви са верижките – верижни, бойни, бронирани машини. Тя сподели: " Един патрон не изнасяме ", сподели Борисов.

Нинова отговори на Борисов във „ Facebook “:
Снимка: btvnovinite.bg

" В последните дни да не сме оповестили конкурс по надхитряне за оръжия? Ако има подобен, през днешния ден Борисов го завоюва. Казал, че изнасяме танкове и БТР за Украйна.
Снимка: btvnovinite.bg

Абе, може ли 10 години да си министър председател и да не знаеш, че България в никакъв случай не е произвеждала танкове, а БТР не се създават към този момент над 20 години, откогато " Бета " Червен бряг затвори? И в случай че това не си го научил като министър председател, най-малко в казарма не си ли ходил? "

ГЕРБ са безапелационни обаче, че ще поддържат в пленарна зала решението за военна помощ за Украйна.

" Нашите другари са украинците. Путин е агресор. Каквито и пасиви да носи, ние ще бъдем твърди в решението си ", съобщи Борисов.

В предаването „ 120 минути “ в неделя министър председателят Кирил Петков разгласи, че помощта ще бъде под формата на ремонт на украинска военна техника.

Петков е безапелационен, че в зала „ Продължаваме промяната “ ще гласоподават „ за “. По мотив самолета, претрупан с оръжие, той разгласи, че досега България продава оръжие на обичайни пазари, само че не може да се похвали, че е поела отговорност да помогне на Украйна.

Депутатът от Има Такъв Народ Балабанов изясни, че на съдружен съвет ще опишат на Нинова какво са видели в Украйна.

Според него обединението няма да се разпадне, тъй като „ това не е в съдружно съглашение, това е нещо, което ни застигна по пътя на съдружното ръководство. Това щеше да застигне всеки един, който щеше да е на власт в тази обстановка “.
Снимка: btvnovinite.bg

Депутатите от „ ИТН “ не са взели общо решение по какъв начин да гласоподават за военната помощ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР