Темата с новата оферта за F-16 разбуни духовете в кулоарите

...
Темата с новата оферта за F-16 разбуни духовете в кулоарите
Коментари Харесай

Спорове в парламента заради цената на изтребителите F-16

Темата с новата оферта за F-16 разбуни духовете в коридорите на Народното събрание. Почти всички партии от ръководещата коалиция направиха коментар за новата оферта за нови 8 самолета F-16. Мненията по цената на самолетите бяха разнообразни, само че всички бяха безапелационни, че би трябвало да модернизираме Въоръжените си сили, съобщи БГНЕС.
Благовест Белев от "Продължаваме смяната " регистрира, че няма да разяснява параметрите на договорката. "Това предложение идва на фона на проектите на Министерство на защитата за рационализация на армията. То би трябвало да бъде огледано, разисквано. На мен ми прави усещане, че цената, която оферират Съединени американски щати е по-ниска от цената, на която ние закупуваме първите осем самолета. Това за мен е знак, че Съединени американски щати имат доверие на България като сътрудник, като търговски сътрудник и като съдружник в НАТО ", сподели още Белев.
Той прикани да не се фиксират дати, защото този развой е обвързван с приемане на самолети и с обучаване. "Имаме информация, че самолетите могат действително да бъдат разполагаем на Военновъздушни сили през 2025 година ", сподели още Белев.
Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия също разяснява новата оферта. "Смятам, че това е неуместна обстановка, която се случва в този момент. Служебният кабинет на Стефан Янев месец август е пратил писмо до Съединени американски щати да се разясняват вторите самолети. При състояние, че не са пристигнали първите 8 изтребителя F-16 и то се забавят с към две години и то на една цена, която няма по какъв начин да бъде коментирана за n-ти път - безумно висока цена. Най-слабата стопанска система на Европа - българската, на най-голямата международна стопанска система - Съединени американски щати, даваме напред 2.2 милиарда ", сподели още Гуцанов. Той означи, че идва офертата за нови самолети на още по-висока цена. "Как става това нещо, нали тъкмо ГЕРБ обясняваха, че вторите самолети ще бъдат по-евтини, а те в този момент се оказват още по-скъпи. Вижте какво вършат Румъния, на какви цени купува Гърция, на какви цени купува Полша. Как е допустимо служебният кабинет на Стефан Янев да прави сходни дейности ", съобщи още Гуцанов.
Според него не би трябвало да научаваме от непознатата администрация какво става. "Не са отговорни Съединени американски щати, в противен случай. За тях това е въпрос на стопански приоритет. Всеки един, на който му се дават напред средства, ще ги вземе и е обикновено. Ние сме тези, които би трябвало да пазиме националните си ползи. На нас ни е нужна мощна военна авиация. Силни военновъздушни сили, само че не по този метод, по който се е подходило по времето на ГЕРБ и за жал е напът това нещо да продължи ", сподели още Гуцанов.
Христо Иванов от "Демократична България " разяснява, че няма нов контракт за F-16, а стадии от договарянията.
"Ние считаме, че тези договаряния би трябвало да продължат. Трябва да се търсят оптимални условия, само че не можем да си позволим да не влагаме в рационализация на Въоръжените сили ", сподели още Христо Иванов. Той съобщи, че не може да разяснява цени. "Тези цени - едни или други са въпрос на политическа рамка, в която да се случат договарянията и въпрос на договаряния ", сподели още Иванов. По думите му няма подозрение, че България би трябвало да си модернизира Въоръжените сили. Според него се намираме в район, в който има война и тя не е просто двустранен въпрос сред Русия и Украйна, а на световно разтърсване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР