Темата с газа е водеща в последните дни.Чирен се пълни

...
Темата с газа е водеща в последните дни.Чирен се пълни
Коментари Харесай

Газохранилището в Чирен ще бъде пълно на 80 % до края на септември

Темата с газа е водеща в последните дни.

Чирен се цялостни по-бързо от междинното за Европа, с над половин % от потенциала си за ден, само че към момента е най-празното вместилище на континента. Все отново е по-добре от предходната година и при тези темпове ще бъде 80% цялостно в края на септември. Това заяви във фейсбук някогашният към този момент народен представител от Демократична България Владислав Панев, съобщи Факти.

" Цената в целия свят, само че изключително в Европа, е доста по-висока в този момент. Това значи и спомагателни вложения - в терминали за полутечен газ, ВЕИ, енергийна успеваемост, само че и отваряне на към този момент затворени Топлоелектрическа централа на въглища. Законите на търсенето и предлагането. Когато нещо е скъпо, вложителите се втурват да влагат парите си там и след време то престава да е скъпо. Естествено природния газ не е круши или ябълки и може да е нужен повече от един сезон ", сподели още той.

Подземното газохранилище „ Чирен “ е построено на мястото на изтощеното газокондензатно находище, което е намерено на 16 август 1963 година край село Чирен, област Враца. Газохранилището се употребява за покриване на сезонната нееднаквост в потреблението на природен газ в страната и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки. То е с потенциал на деен газ към 550 млн. m3/годишно.

По време на употребата на находището са добити общо 2,8 милиарда m3 природен газ и 76 200 m3 газов кондензат. Работата на газовото вместилище стартира през август 1974 година с трансформирането на изтощеното находище в газово вместилище и единственото на територията на България. В газохранилището работят 24 експлоатационни сондажа, компресорна станция с обща конфигурирана мощ 10 MW и механически уреди, нужни за обезпечаване на нагнетяването, добива и качеството на съхранявания газ. Експлоатацията на газовото вместилище е циклична, като интервалът за нагнетяване на природен газ е през месеците април – октомври, а интервалът за добив е през месеците ноември – март.

През интервала 1965 – 1967 година е газифициран циментовият цех „ Бели извор “, като за него са добивани лимитирани количества газ от газокондензатното находище „ Чирен “. Първите количества газ за завода са подадени на 6 февруари 1965 година През 1967 година е реализиран плануваният планов рандеман от находището, когато е приключено изследването му. Този рандеман продължава до 1974 година След това стартира създаване на газохранилище „ Чирен “ и употреба на газопроводните отклонения: Батулци – Чирен, Чирен – Циментов цех – Бели Искър, Чирен – Химически комбинат – Враца, Чирен – Монтана.

Най-големият рандеман на природен газ, сбъднат от газовото вместилище за един сезон възлиза на 390 млн. m3. Добивът зависи от потребностите на пазара в страната. Максималният денонощен рандеман, доближат по време на газовата рецесия през януари 2009 година, поддържан в продължение на две седмици е 4,2 млн. m3/ден.

На 27 юни 2022 в Люксембург е подписано съглашение за финансиране разширението на газохранилище Чирен, сред „ Булгартрансгаз “ ЕАД и Европейската изпълнителна организация по климат, инфраструктура и околна среда. В рамките на плана би трябвало да бъде осъществено модернизиране и разширение на надземните уреди на хранилището, посредством създаване на надземни уреди, сондажи и газопровод с дължина към 45 км. По този метод потенциалът за предпазване на природен газ в „ Чирен “ ще бъде повишен до 1 милиарда m3, а на дневните потенциали на рандеман и нагнетяване – до 8-10 млн. m3/ден. Предвижда се оборудванията ще бъдат въведени в употреба поетапно до края на 2024 година

Собственик и оператор е „ Булгартрансгаз “ ЕАД
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР