Темата с австралиеца Джок Полфрийман вълнува цяла България. Голяма част

...
Темата с австралиеца Джок Полфрийман вълнува цяла България. Голяма част
Коментари Харесай

Пуснаха Полфрийман от Бусманци, преди това му взеха паспорта и телефоните


Темата с австралиеца Джок Полфрийман вълнува цяла България. Голяма част смятат, че килърът на Андрей Монов, преди 12 години, към този момент е изтърпял наказването си, а и е бил атакуван от футболната агитка, към която студентът Монов е принадлежал и се е защитавал. Други пък считат, че Полфрийман би трябвало да излежи цялата си присъда и да не бъде пускан да напуща Българияю

Тази вечер обаче Джок напусна центъра за краткотрайно настаняване в Бусманци, където бе държанпод ключ. 

„ Не се опасявам за живота си, тъй като имам огромно доверие на българския народ, който ме е пазил до момента. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам огромно доверие на хората тук ”. Това съобщи Полфрийман след излизането си от центъра.

„ Това беше малко необичайно. Може би час преди да бъда освободен, пристигнаха 40 служители на реда. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв шеф ми сподели, че нямам право на паспорт. До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е неуместно обяснението, че ме стопират да напущам страната, тъй като в случай че опитам да го употребявам на летище София ще има индикации, че имам възбрана. Нелепо е обяснението,че ми вземат паспорта, с цел да не напущам страната ”, повтори още той.

Полфрийман ще би трябвало да се явява ежеседмично в районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, до момента в който възбраната за овакантяване на страната не отпадне. За него важи заповед за овакантяване на страната, която е от 2011 година, издадена от тогавашния шеф на дирекция “Миграция ”.

Австралиецът ще бъде настанен на адрес в София.

Относно обиска, при който беше конфискуван паспорта на Полфрийман, шефът на Дирекция “Миграция ” към Министерство на вътрешните работи комисар Николай Николов изясни, че това е общоприета процедура за обиск на дома за настаняване на бежанци.

У Полфрийман са открити четири мобилни телефона. Единият от тях е бил с камера, което е изцяло неразрешено на територията на дома. При обиска Полфрийман собственоръчно е счупил телефона с камера.

Вчера българската страна е известена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за идентичност.

След като Министерство на вътрешните работи разбрали, че паспортът му е предаден, му е поискано да го съобщи непринудено. Той обаче отказал, по тази причина се наложило да му бъде лишен наложително при обиска.

Тъй като австралиецът е наказан на 20 година за ликвидиране, само че е пуснат предварително, има възбрана да напуща България, процедурата по експулсирането му е спряна.

Николов увери, че паспортът на Полфрийман ще му бъде върнат тогава, когато има влезнало в действие правосъдно решение.

В момента в съда са постъпили две претенции, по които той не се е произнесъл – делото пред Върховен касационен съд за анулация на пресрочното освобождение, и обжалваната от Полфрийман заповед на шефа на Дирекция “Миграция ” от 2011 година, с която му се не разрешава да напуща страната.

Джок Полфрийман беше наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 година От тях килърът излежа 12 години, след което беше пуснат от тричленен правосъден състав, включващ съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Решението на съда за предварително освобождение на Полфрийман провокира вълна от отвращение в българското общество.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР