Темата породи сблъсък между туристическия министър Николина Ангелкова и бившия

...
Темата породи сблъсък между туристическия министър Николина Ангелкова и бившия
Коментари Харесай

Плажните концесии се връщат в туристическото министерство

Темата породи конфликт сред туристическия министър Николина Ангелкова и някогашния вицепремиер Валери Симеонов.

Нов закон, импортиран от Министерски съвет в Народното събрание, още веднъж ще пренареди разпоредбите за отдаване на концесии на плажовете. Текстовете към този момент минаха на първо четене в правна комисия и връщат " остарелия ред " отпреди година, съгласно който процедурите ще се организират по закона за черноморското крайбрежие от туристическото министерство, а не както е заложено в този момент - посредством общия закон за концесиите, за което дълго настояваше някогашния вицепремиер Валери Симеонов. Това бе една от най-големите му конфликтни точки с туристическия министър Николина Ангелкова.

В момента има шест " висящи " концесионни процедури, е посочено в претекстовете към законопроекта, съгласно които новият ред бил комплициран.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По оста Симеонов- Ангелкова

В края на 2017 година след законова корекция процедурите за отдаване на плажове минаха по общия ред и към Министерски съвет. Това беше искане на вицепремиера Валери Симеонов, който беше в обществен спор с туристическия министър Николина Ангелкова точно за ръководството на плажовете. Симеонов твърдеше, че линиите се раздават по непрозрачни процедури и част от концесионерите в огромните курорти са свързани с някогашните силови групировки СИК и ВИС.

Само няколко месеца след приемането на текстовете обаче посредством ремонти в преходните разпореждания на различен закон срокът за влизане в действие на новия метод за отдаване на концесии - по общия ред, беше отсрочен за началото на 2019 година На процедура той не е бил и прилаган, тъй като наредбата за мониторинг на плажовете се оспорва пред съда. Така още в края на предходната година туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че се основава " юридически вакуум ".

Новите остарели ремонти

Първоначално ГЕРБ имаха концепция да удължат до 2021 година срокът, в който се отсрочва влизането в действие на концесионирането по Закона за концесиите, само че това докара до скандал в Народното събрание с НФСБ и Българска социалистическа партия и текстовете в последна сметка бяха оттеглени.

Междувременно туристическото министерство пусна за публично разискване още през февруари нови ремонти, с които връща " остарелия ред " при концесионирането на плажовете. Сега те са придвижени и към Народното събрание и най-общо споделят, че концесионирането ще става по Закона за черноморското крайбрежие. Търговете за концесии ще се организират от туристическото министерство, което ще внася за гласоподаване в Министерски съвет и избора на победител. Контролът върху спазването на договорите е също във ведомството, какъвто беше и редът преди поправките по искане на Валери Симеонов.

В претекстовете на законопроекта е посочено, че напълно новият Закон на концесиите е написан поради промени в евродиректива, която обаче се прилагала при така наречен трансгранични концесии със стойност над 5.5 млн. евро. В случая с плажовете едвам 3% от процедурите можело да надвишат този предел. Според претекстовете плажовете би трябвало да се отдават по профилирано законодотелство по сходство на концесиите за минерална вода, чийто ред е посредством закона за водите. Министерски съвет показва още, че сега има 6 " висящи " процедури за концесии.

През седмицата текстовете бяха признати на първо четене в правната комисия в Народното събрание като против тях гласоподава представителя на партията на Валери Симеонов- НФСБ, Христиан Митев.

Отделно от тези промени в Народното събрание следва да се преглежда и наложеното от президента несъгласие върху поправките, в Закона за черноморското крайбрежие, въвеждащи ограничавания за дивото къмпингуване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР