Темата относно децата с увреждания и Законът за т.нар. лична

...
Темата относно децата с увреждания и Законът за т.нар. лична
Коментари Харесай

Обвиненията за давани пари за протести по темата увреждания се засилват, мълчи се за имена

Темата по отношение на децата с увреждания и Законът за така наречен персонална помощ продължава да остава доста гореща, а вместо градусът на напрежение да понижава, той се усилва непрекъснато.
След като през вчерашния ден (21 юни) Националните представителни организации на хората с увреждания направиха конференция и обявиха, че имало сигнали за давани пари, с цел да има митинги на майки на деца с увреждания, цяла към този момент и през днешния ден (22 юни) сутринта Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, настоя, че подадени сигнали сочат за присъединяване на организации с външно финансиране, като имало случаи на планове на тези организации от 1 млн. лв.. Искаме да бъде тествано какви са тези пари , съобщи Стоименова пред Нова телевизия и пред предаването " Часът на Милен Цветков ".
На два пъти, в две разнообразни телевизионни излъчвания,, само че отговорът беше " сами си ги вижте " . Тя обърна внимание, че по отношение на Закона за персоналната помощ няма никакъв прогрес и извади разпечатани листа с реплики във Фейсбук, които показа като доказателство за закани, отправяни към нея.
" Няма никакво предпочитание за промени, ние би трябвало да сме на дъното, не би трябвало да излизаме от него. ". Това сподели пред bTV Вера Илиева, майка на дете с увреждане, което отглежда към този момент 23 години.
Според някогашния народен представител от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов в страната би трябвало да има центрове, които оказват помощ при най-тежките случаи на хора с увреждания, само че това не се случва. Остава отворен въпросът дали със законови промени няма да се трансформират нещата с тези центрове и да има пренасочване на пари тъкмо от неправителствени организации.
Предвид мълчанието на госпожа Стоименова по отношение на имена на организации с външно финансиране, информация по отношение на членуващите тъкмо в така наречен " Национален съвет за интеграция на хората с увреждания ", който е един от консултативните препоръки към Министерския съвет, сподели забавни бюджети, идващи от страната. Ето ги и тях - за 2018 година:
1. Сдружение " Център за психически проучвания " - 220 000 лв.. Точно в това съдружие работи Адриана Стоименова , като изпълнителен шеф. То има уебсайт и там е изброено какви триумфи е постигнало - в общо 21 точки, откогато съществува, само че няма нищо по-актуално от времето на държавното управление на Пламен Орешарски. Има обаче малко по-актуален доклад на уеб страницата си - за второто тримесечие на 2017 година. От него проличава, че във въпросния интервал да вземем за пример са изхарчени малко над 24 000 лв. (с натрупване) за отчасти финансиране на разноски за медийни антидискриминационни стратегии за хора с увреждания (аудио и телевизионни спотове, клипове и филми), а дотацията за това е 33 000 лв.. Като цяло дотацията за обособените действия е по-голяма от направените разноски за съответната активност , проличава от доклада.
2. Сдружение " Съюз на инвалидите в България “ - 617 000 лв.
3. Сдружение " Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите " - 246 000 лв.
4. Сдружение " Съюз на слепите в България " - 628 000 лв.
5. Сдружение " Българска асоциация за лица с интелектуални усложнения " - 185 000 лв.
6. Кооперативен съюз " Национален съюз на трудовопроизводителните кооперации " - 416 000 лв.
7. Сдружение " Асоциация на родителите на деца с повреден слух " - 98 000 лв.
8. Сдружение " Съюз на глухите в България " - 324 000 лв.
9. Сдружение " Българска асоциация " Диабет " - 353 000 лв.
10. Сдружение " Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение " - 80 000 лв.
11. Сдружение " Национална асоциация на сляпо-глухите в България " - 168 000 лв.
12. Национално съдружие на работодателите на хората с увреждания - 272 000 лв.
13. Сдружение " Българска асоциация за невромускулни болести " - 52 000 лв.
14. Сдружение " Национална организация „ Малки български хора " - 46 000 лв.
15. Сдружение " Асоциация на родители на деца с епилепсия " - 52 000 лв.
16. Сдружение " Национален център за рехабилитация на слепи " - 206 000 лв.
17. Сдружение " Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт " - 45 000 лв.
18. Сдружение " Национален алианс за обществена отговорност " - 200 000 лв.
19. Кооперация " Национална потребителна кооперация на слепите в България " - 99 000 лв.
20. Национална асоциация на хората с добити увреждания - 52 000 лв..

Малко над 40% от държавната дотация се взема от общо 6 организации, които съставляват хора, страдащи от два типа увреждания - незрящи и глухи. Това са и организациите, които главно се опълчиха на препоръчаните промени в Закона за персоналната помощ, дело на екипа на омбудсмана Мая Манолова и направени благодарение на майки на деца с увреждания, които излязоха на палаткови лагери в отбрана на правото на децата си да бъдат третирани обикновено и същински интегрирани в обществото .
11 158 не са всички хора, които имат потребност от персонален помощник. Има хора, които въобще не могат да се наредят до тази услуга. Тя е на планов принцип и всичко това против 169 млн., с които не се взема решение нищо. Това са парите, които се харчат сега. Това, което ние предлагахме, че единствено с още 100 млн. лева, асистентски услуги ще получават още 77 000 души - на всеки съгласно потребностите, а ще имат право да аплайват и останалите до 500 000. Така няма да се пилеят пари , сподели Мая Манолова през вчерашния ден, 21 юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР