Законови промени предвиждат битумът, от който се прави асфалт, да

...
Законови промени предвиждат битумът, от който се прави асфалт, да
Коментари Харесай

Как асфалтът може да поскъпне

Законови промени плануват битумът, от който се прави асфалт, да влезе в листата с горива, за които се пазят наложителни резервиСега към 50% от търсенето на суровината се обезпечава от вносСпоред представители на пазара съхранението на ресурси ще усложни и оскъпи в допълнение бизнес Малко първични материали са по-неприятни от битума. Тези, които работят ежедневно с него, ще го нарекат придирчив или просто " гадна работа ". За изработката му се употребяват най-тежките фракции на петрола, а маржовете са надалеч по-неатрактивни от тези на бензина и дизела. За поддържането му е належащо да се обезпечи среда с температура 160 градуса, а изстине ли в камиона, цялата цистерна " отпътува ". Горещото черно лепило обаче е неизменима част от изработката на асфалта, а сурогат все още няма.

От няколко години насам обезпечаването на битум за българския пазар се оказва сложна задача. Според представители на бранша 50% от потреблението (общо към 200 хиляди тона на година) е от импорт, като през 2017 година той е даже 100%. Затова и всяка спънка пред покупката на битум от други страни би затруднила в допълнение построяването на всички национални и общински инфраструктурни планове.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според търговци и строители обаче тъкмо това е напът да се случи. Вносът на суровината ще се трансформира в задача с още по-голяма компликация, в случай че бъдат признати готвените промени в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти (ЗЗНН). Те плануват битумът да бъде включен в листата с горивата, за които би трябвало да има 90-дневни ресурси.

" Отчитайки метода, по който е написан ЗЗНН, това на процедура значи, че няма да има законен импорт в България. Подобен проблем от дълго време има при горивата, а в този момент ще е реалност и за битума ", настояват представители на пазара. Изчисленията им демонстрират, че в случай че се вкара условието за бранене на запас, това ще оскъпи суровината от сегашните към 800 лева на звук с 30 - 40 лева на звук. Сметката ще се заплати от всички, защото главният гарант на асфалт са страната и общините.

Дупки в асфалта

По време на социализма България е огромен производител на строителната суровина. Сега произвеждане може да има единствено в рафинерията в " Лукойл - Нефтохим Бургас ". То обаче зависи от интензивността на инфраструктурните планове и това прави поръчките нерегулярни. А и битумът е сезонен артикул и теоретично производството му стартира от средата на март - началото на април и завършва в края на ноември - средата на декември. От сектора разясняват, че най-силният интервал за битума е бил през 2007 - 2009 година В последните няколко години обаче пазарът става все по-труден .

Бургаската рафинерия влага 1.5 милиарда $ в апаратура за хидрокрекинг на гудрон. Тя разрешава по-дълбочинна преправка на най-тежката секта на петрола, тъй че от него да могат да се създават по-голямо количество светли горива - бензин и дизел. И надлежно да се понижи делът на битума. Това е световна наклонност - сходни съоръжения вършат рафинериите по-ефективни, защото цената на светлите горива е доста по-висока от тази на битума. Затова и той не е предпочитан артикул.

Така през 2017 година рафинерията не създава никакъв битум, предходната въпреки всичко има някакви количества, а през тази стартира със забавяне - след 20 април. Отделно, защото смяната на работата на инсталацията е комплициран софтуерен развой, всяко произвеждане на битум изисква време за подготовка, като от рафинерията желаят авансово да са си обезпечили избран размер поръчки, с цел да има смисъл от задвижването му (400 - 500 тона на ден).

Тези индустриални дупки се запълват от импорт. Той идва главно от рафинериите в Солун, от тази на " Газпром петрол " в Сърбия, от Унгария и Босна и Херцеговина. Терминали за битум има и в румънското пристанище Констанца, като там той се доставя в кораби.

През тази година обстановката в допълнение се усложнява, защото рафинерията в Сърбия също стартира по-късно производството на битум по софтуерни аргументи.

" От началото на годината два месеца се работеше единствено с вносен битум, и то от много надалеч. Има непрестанен дефицит от началото на годината до в този момент и продължава да има ", споделя Стефан Джамбазов, притежател на " Вая 7 ". " И в Сърбия не им стига. Същото нещо се случи и с рафинерията в Солун и ние се принуждавахме да караме от Атина или от Унгария единствено и единствено да не се стопира работата с пътното строителство ", споделя още той, като добавя, че доставката на битум е цяло премеждие. " Трябва да го транспортираш парещ. Ако изстине, би трябвало да си хвърлиш камиона на боклука и е неблагодарна работа от позиция на логистиката ", добавя Джамбазов.

Резерви към запаса

В този подтекст се появяват и измененията в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти. Те са оповестени на strategy.bg, като публичното разискване завърши на 27 април. Основната част от текстовете в проектозакона, направен от Държавния запас, е отдадена на ускоряването на правосъдните каузи, ако дадена компания не е изпълнила задължението си да пази запаси от горива. Това несъмнено са нужни ремонти.

Измежду основните промени обаче е вкарана и концепцията да се разшири описът с артикули, за които да се пазят запаси. Така производителите и вносителите на смазочни масла (в това число базови масла), битум, парафинови восъци, нефтен кокс, катран и сяра ще би трябвало да пазят наложителни 90-дневни ресурси за изключителни обстановки под формата на котелно гориво. От запаса обясниха, че условията са по европейска инструкция, макар че е неразбираем въпросът по какъв начин ще се складира този битум.

Основният смисъл на регламента за 90-дневните ресурси е да се подсигуряват енергийните потребности на страната и това допуска съществуване на запас на артикули, които дават сила, изяснява Стефан Джамбазов, който разгласява и мнение по законопроекта. " Идеята е, в случай че страната закъса енергийно, да може да издържи избран интервал от време. Битумът е строителен материал и няма по какъв начин да дава сила ", разсъждава той.

Той прави и малко изследване в чужбина, като желае информация какви петролни артикули се пазят в запас в Германия - най-големият консуматор на битум в Европейски Съюз. " Изпратиха ми формален отговор: артикули за отопление, за превоз и самолетно гориво. Това значи, че никаква европейска регулация не вменява сходни отговорности и у нас ", споделя Джамбазов.

Сервира се горещо

Най-вероятно заради температурната трудност да се съхранява битум в измененията в закона е планувано той да се обезпечава, като вместо него се пази котелно гориво, т.е. артикул, който по никакъв метод не е опция на битума, показват от пазара на горива.

" За да обезпечим градежа на пътища в България, би трябвало да пазим котелно гориво. Със същия триумф можем да пазим и фураж и отново няма да създадем път от него. На процедура хранилища за котелно гориво с размер, отговарящ на вноса на битум, не съществуват в България ", споделят търговци на горива. А и котелното гориво е тип връщане в предишното - доста от предприятията трансформираха горивната си база, залагайки на по-екологични способи.

Срещу включването на битума в листата с артикули, за които би трябвало да се пазят запаси, се оповестиха и от Камарата на строителите в България. Оттам са изпратили писмо до ръководителя на Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси " Станимир Пеев, в което показват, че включването на битума в листата " на процедура ще затрудни и оскъпи построяването на всички републикански и общински пътни инфраструктурни планове ". А това надали е задачата на страната, само че както от време на време се случва в администрацията - едната ръка не знае какво прави другата. Кой е не пазара
Компаниите, които работят с битум, са няколко вида. Едните са строители клиенти, които поръчват битума и вършат от него асфалт в базите си. Друга част са компании като " Пътприбор ", които имат произвеждане на артикули за пътно строителство, и " Изомакс ", производител на разнообразни типове изолации. В бизнеса са и петролните компании, които оферират битума на пазара, като " Нафта трейдинг ", " Сакса ", " ОМВ България " и така нататък На пазара на горива има и мощно профилирани в нишата като " Вая 7 ". Дружеството има производството на полимерно модифицирани битуми. Модификацията се прави в две индустриални бази, ситуирани в Бургас и Нови Хан, като се употребяват френски и испански добавки за по-добри индикатори на суровината. Друг вид играчи на пазара са компании като " Омикс " - една от по-големите, занимаващи се с превоз на битум. Фирмата се е фокусирала единствено върху транспортната активност, като има 15 профилирани цистерни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР