Всички големи икономики се забавят в синхрон.Има обнадеждаващи сигнали, че

...
Всички големи икономики се забавят в синхрон.Има обнадеждаващи сигнали, че
Коментари Харесай

Световната икономика се забавя в синхрон

Всички огромни стопански системи се забавят в синхрон.Има обнадеждаващи сигнали, че световният напредък може да се форсира през втората половина на 2019 г.За задачата обаче би трябвало да се стигне до удобно разрешаване на комерсиалната война и Brexit.
Синхронизирано закъснение при огромните играчи

Увеличаване

Синхронизирано закъснение при огромните играчи

Преглед на оригинала Смаляване
Задава ли се последваща световна рецесия? Според прогнозите на МВФ и Световната банка, показани на пролетната им среща във Вашингтон, отговорът към този момент несъмнено е " не ". Което не значи, че няма аргументи за паника - всички огромни стопански системи се забавят в синхрон, а упованията за световния напредък за 2019 година се намаляват към този момент три пъти подред, като последната прогноза на МВФ е за 3.3%.

Икономистите са разграничени на песимисти, които считат, че светът може даже да влиза в нова криза, и оптимисти, които показват, че поправянето на някои политически неточности и оздравителните шокове в индустриалния бранш даже ще разрешат връщане към по-солиден напредък в края на годината. МВФ също вижда действителна опция огромните стопански системи като Съединени американски щати, Китай и Европейски Съюз да ускорят темпото през втората половина на 2019 година и това да продължи и през 2020 година За задачата обаче ще е нужна умна политика от страна на Федералния запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка (ЕЦБ), както и добър баланс сред фискални тласъци и умни промени в Китай.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На радара обаче мигат обезпокоително и съществени опасности, които могат да проточат забавянето и да усложнят възобновяване. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай има капацитета да вкара международната стопанска система в порочна серпантина, от която никой няма да завоюва. За Европейски Съюз Brexit си остава щръкнал облак, а досегашният безпорядък не вдъхва доверие, че в края на октомври той ще бъде заплеснат след подписване на съглашение за неусетен бракоразвод.

В сянката на $

Поскъпването на $ през предходната година направи погасяването на огромни количества дълг на разрастващите се стопански системи в американска валута по-трудно, като в това време увеличи предпазливостта на интернационалните вложители по отношение на разрастващите се пазари. Сигналът, който Федералният запас (Фед) даде през март - че лихвите ще бъдат замразени на 2.5% за остатъка от 2019 година - би трябвало да насърчи вложенията.

Според пролетната прогноза на МВФ това към този момент се отразява удобно на разрастващите се стопански системи и покачва инвеститорското доверие в тях. Това важи изключително за Турция и Аржентина, като МВФ вижда капацитет за усъвършенстване в тях, стига да употребяват удобните външни условия за смислени промени.

" Цикълът на стягане на лихвите от Фед към този момент завърши прибързано. Следващото деяние на Фед с лихвите най-вероятно ще бъде надолу ", предвижда пред " Капитал " професорът по стопанска система в Университета в Бейрут Торстен Полийт. Глътката въздух е удобна и за забавящата се американска стопанска система. Според МВФ мощният растеж от 2.9% през предходната година в Америка е резултат от еднократния резултат на данъчната промяна, само че за 2019 година темпото ще спадне до 1.9%, и то в случай че комерсиалната война завърши.

С Германия обратно

За Европейски Съюз втората половина на предходната година беше разочароваща, като най-голямата стопанска система - Германия, едвам избегна рецесията в края на 2018 година Икономика номер три, Италия, влезе освен в криза, само че и в спор с европейските институции. Основният провинен за анемичния напредък в Германия и надлежно в Европейски Съюз беше ненадейно неприятното показване на автомобилните производители, ударени по едно и също време от нови правила за нездравословните излъчвания и от забавянето на най-големия им пазар - Китай.

Сривът в немската автомобилна промишленост съответства с прекратяването на тласъците от страна на ЕЦБ, която през декември постави завършек на програмата си за количествени облекчения. На фона на надвисналото смрачаване при започване на март ЕЦБ понижи упованията си за напредък в еврозоната до 1.1% за 2019 година и реши да отсрочи повдигането на лихвите за следващата година. Връщат се и целевите дълготрайни заеми на избрани европейски банки, които да им оказват помощ да рефинансират над 720 милиарда евро задължения. Пред " Капитал " икономистът от Commerzbank доктор Ралф Солвийн предвижда " дребен положителен напредък в немската стопанска система през първото тримесечие на 2019 година, който ще продължи и по-късно, защото автомобилният бранш би трябвало към този момент да се е пригодил към проблематичните емисионни стандарти ".

МВФ също чака последователно усъвършенстване в автомобилните пазари през 2019 година, стига върху тях да не бъдат стоварени още мита в следствие от комерсиалната война. По-дългосрочният проблем е, че европейската стопанска система страда от ред структурни недостатъци и ЕЦБ има малко пространство за маневриране. Торстен Полийт се тревожи, че досегашната политика на нулеви лихви може да е вкарала Европа в " дългогодишен японски модел на застоялост ".

Китайски главоболия

В същото време китайската стопанска система е по едно и също време най-голямото терзание и най-голямата вяра за раздвижване. Оптимистичният прочит е, че Китай, наподобява, е съумял да стабилизира стопанската система си в последните месеци благодарение на държавни тласъци. Има и сигнали за идващ пробив в договарянията със Съединени американски щати, който да постави завършек на комерсиалния спор.

Според МВФ агресивното стимулиране на китайската стопанската система въпреки всичко е почнало да работи, само че не и със същата успеваемост, както преди. Въпросът е, че то е краткотрайна мярка, която не взема решение казуса с неефективността и задлъжнялостта в китайската финансова система. " Китай в действителност се нуждае от извънредно сложни за балансиране промени. Но пък китайците към този момент са посочили, че сложните ограничения не са невъзможни. Все отново китайското държавно управление има доста по-голям надзор върху стопанската система, в сравнение с която и да било пазарна стопанска система ", показва пред " Капитал " Максимилиан Кернфелт от Института за китайски проучвания " Меркатор ".

Рискове в системата

Всички оптимистични упования за раздвижване в края на годината зависят от деликатно справяне с надвисналите политически опасности. Нищо в досегашните договаряния по Brexit да вземем за пример не обнадеждава, че отлагането му до 31 октомври подсигурява постигането на съглашение за допустимо най-гладко излизане на Англия от Европейски Съюз. МВФ предизвестява за заплахата централната банка на Англия внезапно да вдигне базовите лихви при Brexit без договорка. Подобен опит за преодоляване на срив на паунда може да провокира фискален потрес, който да отекне в световен проект.

Още по-голям риск остава комерсиалната война. Всички пътища към ускоряване на международния напредък през втората половина на годината минават през сполучливо разрешаване на спора сред Съединени американски щати и Китай. Притисната от икономическото закъснение и най-лошото показване на китайските финансови пазари за последните 10 години, администрацията на президента Си Дзинпин наподобява по-готова на компромис. В същото време, с цел да показва, че Съединени американски щати желаят подписване на договорка, финансовият министър Стивън Мнучин изрази подготвеност страната му да носи равна отговорност с Китай, в това число когато става дума за санкции за неспазване на задължения по бъдещото съглашение.

Въпреки позитивните сигнали от двете страни президентът Доналд Тръмп продължава да внася голям детайл на непредсказуемост. А и не е ясно дали Пекин би извършил поетите задължения. И тогава в есенния си отчет през октомври МВФ ще би трябвало за четвърти следващ път да намали прогнозата си за международния напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР