:- Три седмици след влизането на квестор в Надежда, проблемите

...
:- Три седмици след влизането на квестор в Надежда, проблемите
Коментари Харесай

"Надежда" всяка тука оставете

:

- Три седмици след влизането на квестор в " Надежда ", проблемите на застрахователя с регулатора не наподобяват изгладени;
- Според КФН сдружението има 2.7 млн. лева финансов дефицит, настрана би трябвало да задели 3.2 млн. лева запас за бизнеса си в Италия
- Казусът прераства в голям брой правосъдни борби и в упреци, че се прави опит за съсипване на сполучлив бизнес
Още по тематиката
Причината е в проблеми с покритието на минималните финансови условия и във възпрепятстване работата на надзора

Прегледът на пенсионните и застрахователните сдружения сподели, че секторите са постоянни, а съответните проблеми бяха заровени в детайлите

При купища от проблеми отсрочените прегледи на застрахователи и пенсионни фондове започнаха
Коя е " Надежда "

ЗК " Надежда " е основана през 2004 година като здравноосигурителен фонд, а с прелицензирането на фирмите в бранша през 2013 година става осигурител. Мажоритарен притежател е Виктор Серов, който реализира надзор през " Ви веста холдинг ", държаща 87.21% от капитала. По данни на сдружението негови клиенти в България са армията, НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", ЧЕЗ. В Италия продуктът " застрахователна гаранция " се предлага от 1 юли 2016 година За предходната година премийният доход на " Надежда " е повишен 38 пъти, по отношение на миналата година до 8.9 млн. лева, а активите са се нараснали от 9.4 млн. лева на 14.5 млн. лева

Преди година застрахователният бранш бе смълчан поради невижданите регулаторни прегледи и стрес проби. Това бе интервал, през който никой от огромните играчи не смееше да подхваща внезапни ходове, защото при възможен слаб резултат трябваше незабавно да набират капитал. В това време едно от джуджетата в общото обезпечаване, с едвам 0.6% пазарен дял, вършеше чудеса, освен това на открито.

Разработила артикул в региона на финансовите гаранции, ЗК " Надежда " нападна италианския пазар и ненадейно отхапа апетитно парче от него. За година застраховани по нейните полици станаха държавното управление на Италия, държавното управление на Рим, община Милано, Агенцията по приходите и Агенцията по хазарта, министерствата на стопанската система, екологията и вътрешните работи, енергийният регулатор, железниците...

Феноменалният напредък на " Надежда " обаче вместо аплодисменти стана главната причина сдружението да е един от дребното скъсани на теста на Комисията за финансов контрол (КФН), която даже краткотрайно пое контрола над него посредством назначението на квестор. Причината за тези твърди дейности е, че след инспекциите компанията не дава отговор на условията за кредитоспособност, а настрана от това разрастването на бизнеса й в Италия постанова поддържането на спомагателни запаси, каквито до този миг не са били заделяни изобщо.

И до момента в който тече разногласието би трябвало ли спомагателен капитал за сдружението, какъв брой и по какъв начин да бъде импортиран, " Надежда " не подписва нови контракти, а заплащанията към застраховани лица се бавят. Това петни репутацията й пред клиентите и я заплашва с изваждане от бизнеса изобщо. " Аз нямам разумно пояснение (за протичащото се - бел. ред.), като се изключи че с триумфите си сме станали неуместни за някои и в този момент, както наподобява, задачата е да бъде лишен лицензът на компанията, с цел да може нейното място да бъде заето от различен ", счита Виктор Серов, ръководител на съвета на шефовете на сдружението. " Питам се също дали това не е и метод да се представим по-добре пред европейските институции на фона на острите рецензии, отправени от тях напоследък ", прибавя още той.

Със слаб резултат на инспекцията

Проблемите на регулатора със ЗК " Надежда " добиха видимост през февруари, когато бяха оповестени резултатите от прегледа на балансите в застрахователния бранш по докладите им към полугодието на предходната година. Конкретно за сдружението, одитирано от френската Mazars (на която през последната година и половина бяха възлагани едни от най-тежките случаи във финансовия сектор), изводът беше, че би трябвало да се направи забележителна промяна на активите с 4.3 млн. лева, което сензитивно утежнява знаците му за кредитоспособност, тъй че те изпадат под изискуемите нива.

За незапознатите с методологията на прегледа, в резюме тя прави настояща оценка на активите и на отговорностите, като при съпоставянето им по-късно би трябвало да има несъмнено превишение на активите, с цел да се подсигурява, че сдружението е финансово стабилно. В случая на " Надежда " сметките на Mazars демонстрираха, че превишението не е задоволително и са нужни още 2.7 млн. лева, с цел да е покрита границата на кредитоспособност по регламента Solvency II.

Заставени да изготвят проект за деяние в къс период, от сдружението преценят, че нямат време за общоприетоо нарастване на капитала и по тази причина най-бързото решение е да одобряват зависещ срочен дълг, като заемът в размер на 2.7 млн. лева се дава персонално от Виктор Серов. Регулаторът обаче не го приема, защото договорът за заем има период и рента, което опонира на разпоредбите за включване към капитала от първи ред. Според Серов след констатирането на тези пороци договорът за заем е бил новиран, само че все пак КФН продължава да не го приема.

Междувременно в бранша стартира втора по ред инспекция, която цели да удостовери, че застрахователите са отразили забележките на инспекторите от първия обзор в докладите си към 31.12.2016 година Специално за " Надежда " въпросът е дали компанията е коригирала салдото си с оценките на Mazars, което е предоставено за инспекция на нов инспектор - " БДО България ". И защото срокът за предаване на отчетите изтече в края на май, а този за ЗК " Надежда " се забави, тъй като сдружението не предоставяло нужната информация на инспектора си, регулаторът назначи квестор в сдружението и му забрани да подписва нови застрахователни контракти за интервал от 30 дни до определяне на настоящото му положение. Сред аргументите за тази мярка е терзание за бизнеса на ЗК " Надежда " в Италия - съгласно регулатора сдружението не заделя запас за зародили, само че необявени вреди, което излага на риск лицата, в чиято изгода се подписват застраховките.

Трудният път към Рим

" Притеснителното във връзка с активността на застрахователя на италианския пазар е фактът, че ЗК " Надежда " е поела отговорности да покрие обилни застрахователни опасности за огромни по мярка застрахователни суми, без по тези опасности да са заделени задоволителни по мярка механически запаси и без за тях да е обезпечено презастрахователно покритие ", изясняват от КФН пред " Капитал ". Според изчисленията на регулатора, който е употребил статистиката за щетимост на италианския пазар, сдружението би трябвало да задели 3.2 млн. лева запас по записаните награди в Италия, още повече че размерът на покрития от него риск към 30.04.2017 година е за 440 млн. евро.

В компанията обаче не считат по този начин и упорстват, че са измислили неповторима застраховка, за която сходно подсигуряване е ненужно. " Предлаганият от нас артикул " застрахователна гаранция " съставлява осигурителен контракт, подписан сред нас и контрагента, в интерес на трето лице - бенефициент. С тази гаранция нашите контрагенти вземат участие в разнообразни търгове и публични поръчки. Компанията подсигурява точното и в период осъществяване на поетите от тях задължения ", изяснява Виктор Серов и показва, че за първите шест месеца от стартирането на застраховката са подписани 292 контракта, а все още броят им е към този момент 675. Това не е по никакъв начин малко, имайки поради, че целият пазар на застрахователни гаранции в Италия за предходната година е за 449 млн. евро, а записаните към този интервал награди от българското сдружение на непознатия пазар са за 7.9 млн. лева

Според Серов е невероятно по тези контракти да има зародили, само че непредявени искания, тъй като характерът на работа е подобен, че възложители са обществени институции, които реализират непоколебим надзор върху изразходването на предоставените средства от страна на изпълнителя. Надзорът върху него е настоящ и непрекъснат, тъй че за рекламация се узнава най-късно на идващия ден след възникването й. Ето за какво заделянето на целеви запас е излишно.

Серов изясни още, че с предявяването на претенцията, застрахованото лице губи контракта си пред възложителя на публичната поръчка, а с това се приключва и полицата с " Надежда ", респективно отпада задължението й пред бенефициента. В поддръжка на това си мнение от сдружението показват, че близо година след започване на активността в Италия нямат нито една зародила, само че непредявена вреда.

По думите му рискът за компанията е да заплати най-вече по един стадий от неизпълнената поръчка, което е покрито от спомагателни гаранции, издавани от притежателите на фирмите клиенти. " Италианското законодателство ни разрешава при положение на застрахователно събитие да се обръщаме непосредствено към контрагента и гарантите по застрахователните контракти, в това число като запорираме техни парцели и банкови сметки. Така основаната от нас организация понижава поетия риск до вероятния най-малко и ни разрешава да подсигуряваме поетите от нас задължения ", упорства Серов.

Въпреки това от компанията са търсили метод да се подсигурят против сходни случаи, като хеджират риска през американския Capital Growth Fund. До дефинитивно съглашение обаче не се е стигнало, като съгласно регулатора повода е, че фондът се е отдръпнал от договорката, защото я е решил като прекомерно рискова. Според личния му разбор близо 50% от общата застахователна сума на издадените полици ще се трансфорат в искания, което прави към 120 - 130 млн. евро.

За достойнството на един регулатор

Освен българския регулатор с разбора са осведомени и управляващите в Италия, които са осведомени, че българското сдружение не заделя запаси по застраховките, продавани на обществени институции там. Това е повода КФН да е изключително деликатна с сдружението, което също така не е единственото създаващо проблеми в бранша сега. Подобна мярка бе наложена и на СИВЗК поради недостигащ 15 млн. лева капитал. Квестурата в двете компании ще продължи до 16 юли, след което регулаторът ще би трябвало да вземе решение по какъв начин продължава нататък. Сред палитрата от варианти е отнемането на лицензи (пълно или частично) поради неспазване на минималното финансово условие.

Възможно е, с цел да резервира бизнеса си, " Надежда " да се активизира и да извърши изискваното от регулатора макар несъгласията си. До този миг разногласията с КФН имат типа на 8 правосъдни каузи. На обособен фронт сдружението се разправя с инспектора си " БДО България " за забавения отчет от прегледа на балансите. По информация на " Капитал " за това е сезирана и Комисията за обществен контрол над записаните инспектори, още повече че по информация от КФН има забавени отчети и за други сдружения. Като за похлупак " Надежда " бе уличена за извършител и от Комисията за защита на конкуренцията, съгласно която компанията не разрешавала на застрахователните брокери да вършат рабат от цената за сметка на личната им комисиона.

А това още веднъж поражда опция за двояко пояснение - още едно доказателство за неприятни практики или целенасочена акция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР